Egyéb kategória

Ismeritek az „öt másodperces szabályt”? Nem olyan jó ötlet, mint gondolhattátok

Ha leejtitek az ételt a földre, és öt másodpercen belül felveszitek, akkor az még ehető. Legalábbis egy nagyvárosi mítosz így tartja. De igaz is?!
 

vous - 2015.09.12.
Ismeritek az „öt másodperces szabályt”? Nem olyan jó ötlet, mint gondolhattátok

Állítólag a leejtett kajára öt másodpercen belül alig kerül piszok és baktérium, ami fertőzötté tehetné. Egy kutatás most azt vizsgálta, hogy mely ételek vagy élelmiszerek azok, amelyek könnyen megfertőződhetnek. Ez a szabály elég abszurdnak tűnik, hiszen öt másodperc alatt is milliónyi baktérium kerülhet az ételre, amit a földről veszünk fel. Nekem eszembe nem jutna a leejtett kaját felvenni és jóízűen megenni. Viszont az élelmiszerekkel foglalkozó kutatók fontosnak tartják, hogy az ilyen mítoszokat megvizsgálják, hiszen hajlamosak vagyunk bedőlni nekik, és elhinni, hogy semmi baja annak, ami a földön volt. Tényleg öt másodperc lenne az az idő, ami elválasztja az ehető és a már fertőzött ételt egymástól?
 

Nehéz meghatározni, honnan származik ez a szabály, de az biztos, hogy 2003-ban – egy tanulmány szerint – a nők 70, míg a férfiaknak csak az 56 százaléka ismerte az öt másodperces mítoszt. Ebből pedig arra következtettek, hogy a nők nagyobb valószínűséggel eszik meg a leesett falatokat.

Szőnyeg, padló vagy csempe?

2007-ben a Clemson Egyetemen végeztek egy tesztet: különböző ételeket raktak a földre, különböző ideig. Majd megvizsgálták, mennyire befolyásolja az idő a baktériumok mennyiségét, ami a kenyérre vagy épp a bolognaira került. Hogy ezt megtudják, csempét, szőnyeget és fa járólapot fertőztek meg szalmonella baktériumokkal, majd a kenyeret és a bolognait letették a földre öt, harminc és hatvan másodpecre, majd megmérték a baktériumok mennyiségét az ételeken.

Egyik ételnél sem függött a baktériumok mennyisége az élelmiszer fajtájától. Különösebben az sem volt lényeges, hogy mennyi ideig voltak a földön az ételek.

Emellett pedig azt is megállapították, hogy a felület, amire lerakták az ételt, nagyban számított. A szőnyegek esetében sokkal kevesebb baktérium rakódott rá az élelmiszerekre, mint a fán vagy a csempén. Szőnyegeknél ez a szám 1 százalék volt, míg a többi felületnél 48–70 százalék között mozgott.

Tavaly, 2014-ben egy hasonló kutatást végzett az Egyesült Királyságban lévő Aston University, ahol szintén különböző ideig és különböző felületeken hagyták ott a kaját, de ők is hasonló eredményt kaptak. Valamint arról is beszámoltak, hogy a megkérdezettek 87 százaléka nem enné meg a földről felvett ételt, függetlenül attól, mennyi ideig volt ott.

Élelmiszer-biztonsági szempontól, ha a több millió baktériumnak csak 0,1 százaléka jut az ételre a földről, már attól is betegek lehetünk.

Továbbá, egyes baktériumok sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az emberi szervezetre, belőlük már nagyon minimális mennyiség is lebetegíthet. Bár az ilyen baktériumok meglehetősen kis mennyiségben fordulnak elő a különböző felületeken, azért jobb félni, mint megijedni.

És azt se felejtsük el, hogy nem csak a földről lehet baktériumokat a szervezetünkbe juttatni! Ugyanezek a dolgok érvényesek akkor is, ha koszos tányérból eszünk, vagy koszos kézzel. (A tökéletes kézmosást egyszer már megmutattuk nektek, ide kattintva megtanulhatjátok.) Az ételhordozók viszont olyan védőfóliával vannak ellátva, amely megvédi az ételt a különböző baktériumoktól.
 

Na, ezek után ti hogy vélekedtek a földről felvett étel megevéséről?

Címkék: #betegség
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

Téli fürdőzés – Hideg vagy meleg? Te döntöd el!
Otthon
Téli fürdőzés – Hideg vagy meleg? Te döntöd el!
vous - 2024.12.19.
Az emberi lélek ősidők óta vonzódik a vízhez, ami nem csupán az élet eredetével áll kapcsolatban, hanem különleges érzéseket is képes előidézni. A vízpart mellett töltött idő különleges harmóniát teremt, ahol az ember megszabadul a mindennapok zajától és a természet végtelenségével kapcsolódhat össze. A hullámok lágy ritmusa, a víz tükrén megcsillanó napfény, valamint a folyók és tavak nyugodt szépsége mind olyan élmények, amelyek mélyen gyökereznek az emberi természetben.