Egyéb kategória

Para a HPV-oltás körül – A gyógyszerlobbi vagy más áll a háttérben?

Oké, tudom, hogy a méhnyakrák a nők második legnagyobb ellensége, de miért oltassam be a hetedikes kislányomat, aki még gyerek, egy olyan betegség ellen, ami szexuális úton terjed? Lehet, hogy mire barátja lesz, már nem is lesz hatásos. És egyébként is lehet, hogy többet ártok neki, mint használok? És még egy csomó egyéb aggodalom kerítette hatalmába a napokban az édesanyákat Magyarországon, hiszen nyilatkozniuk kellett, beoltatják-e a gyereket. Megkérdeztünk hát egy nőgyógyászt a kérdésben.

vous - 2015.09.11.
Para a HPV-oltás körül – A gyógyszerlobbi vagy más áll a háttérben?

Ami mellette szól

A világon minden második percben meghal egy nő méhnyakrákban, és minden 18. percben Európában. Hazánkban évente 1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, és minden évben meghalnak 400-an egy olyan megbetegedésben, ami megelőzhető és idejében felfedezve gyógyítható lenne. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok bevezetésével a korábbi, a jelenleginél sokkal, de sokkal drasztikusabb számok jelentősen lecsökkentek. A szakemberek szerint azonban a HPV-oltások szélesebb körben való alkalmazásával megszüntethető lenne Magyarországon a méhnyakrák, ami a nők vezető halálos daganatos megbetegedése a földön. Hazánkban ezért úgy döntöttek, a hetedikes kislányok önkéntes alapon, ingyenesen megkaphatják a HPV-fertőzés ellen védő vakcina mindkét adagját.

Ami viszont ellene

Az őrlődő édesanyák miatt és a neten keringő leleplező írásokon felbuzdulva megkérdeztük Dr. Koiss Róbert nőgyógyászt, hogy vajon jogosak-e a szülői és az oltásellenes aggodalmak. Szembesítettük a megjelent ellenvéleményekkel is, amik kapcsán a szakember kifejtette, hogy szerinte az ellenzők mindig hangosabbak, de tény, hogy tavaly a jogosultak 80%-a úgy döntött, beadatja az oltást. Persze azt is hozzáfűzte, hogy manapság már sok információ beszerezhető az internetről, amivel élnek is az emberek, csak éppen nem elég körültekintően vagy csak felületesen olvassák el azokat. A szövegkörnyezetükből kiragadott féligazságokból pedig azért, mert logikusan fűzik össze őket, még nem lesznek igazságok.

Forrás:
iStock

Több mint 100 fajtája van a vírusnak, az oltás ezzel szemben csak 2, rákot okozó ellen véd. Mi van, ha a többivel kerülünk szembe? Ráadásul ha ezt a kettőt kiiktatják, akkor esetleg átveheti a szerepüket az összes többi.

A 16-os és a 18-as a két legagresszívabb vírusfajta, amelyek a rákos megbetegedések 72%-át okozzák. A vakcina ezek ellen 100%-osan véd. Nemcsak a civilekben, de a tudósokban is felmerült a kérdés, hogy mi van akkor, ha a két erősen fertőző vírust közömbösítik, vajon a többiek nem válnak-e veszélyessé. Mivel azonban csak a korábban említett két vírusfajta rendelkezik azzal a tulajdonsággal, hogy úgy át tudja programozni a sejteket, hogy azok kóros mértékben, korlátlanul kezdjenek szaporodni, a többi vírus viszont nem, nem tudják átvenni azok szerepét, nincs okunk az aggodalomra.

Mi van a mellékhatásokkal? Hallani higanymérgezésről, legyengített vírusokról, amik aztán maguk okoznak fertőzést, ájulásról, kóros aluszékonyságról, vérnyomásesésről.

Én is olvastam annak a dán orvoscsoportnak a közleményét, akik azt vették észre, hogy a beoltott kiskamaszoknál ez utóbbi problémák jelentkeztek. Később persze önmaguk adták meg a választ arra, hogy a következtetéseik helyénvalóak-e, hogy az oltás miatt léptek-e fel ezek a mellékhatások, miután leszögezték, hogy egyébiránt ebben az életkorban a hormonális változások, a gyors növekedés hatására aluszékonyabbak a kislányok, és előfordulhatnak vérnyomáseséses problémáik is. Ezt tehát nem az oltás okozza. Mint ahogyan higany sincs benne, és attól sem kell tartani, hogy méhnyakrákot okoz, hiszen nem tartalmaz legyengített kórokozókat. Olyan biztonságos géntechnikai eljárás során állítják elő, amely során kimarad a vírusnak a daganatkeltő része, és csak az üres, de egyben legerősebb immunválaszt kiváltó fehérjeköpenye marad meg. A HPV-oltás nem okoz semmiféle maradandó egészségkárosodást.

Miért pont a hetedikeseket oltják be HPV-oltással? Nem korai ez egy kicsit?

A kutatások azt állapították meg, hogy ebben az életkorban a legnagyobb és legtartósabb a kialakuló immunválasz. Az oltás felkészíti a szervezetet a valódi kórokozókkal való találkozásra, felismeri és elpusztítja a vírust azelőtt, mielőtt a fertőződés kialakulna.

Másrészről, ha az iskolában tesszük elérhetővé az oltást, akkor szélesebb körben tudjuk azt alkalmazni, többeket érünk el vele. Magyarországon egyébként a kötelező védőoltások tekintetében is nagy a fegyelem, az EU más tagországaival ellentétben. Nálunk nincs szamárköhögés, torokgyík és kanyaró, míg Németországban, Franciaországban és Romániában évről évre kialakulnak járványok. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás mindig a megelőzés.

Akkor ha már itt tartunk, hadd szembesítsem azzal, hogy sokan a gyógyszerlobbi érdekeit látják az oltások kiterjesztésének szándéka mögött. Az egyént, az aggódó szülőket nem nagyon érdeklik a népegészségügyi szempontok sem.

A védőoltásokat is gyártó gyógyszeripari cégek nyilatkozataiból kiderült, hogy a profitjuknak mindössze 1%-át adjál a vakcinák, így azt hiszem, nem ez a legnagyobb üzletük. Az antibiotikumokat és egyéb gyógyszereket is szigorúan ellenőrzik az engedélyeztetés során, a védőoltásokat pedig még annak is a többszörösével, hiszen itt egészséges emberekbe kerülnek a készítmények.

Az is kritikaként szokott elhangzani, hogy a HPV-oltás hamis biztonságérzetet ad, így felelőtlenebbé teheti az embert.

Azok a kislányok, akik megkapták az oltást, sokkal tájékozottabbak lesznek, tudatosabbak, és jobban odafigyelnek az egészségükre. Azt nekik is elmondjuk, és nem győzzük hangsúlyozni, hogy azért fontos a rendszeres szűrés, hogy idejében észrevegyük, ha valami nincs rendben.

A rendszeres szűrés és az oltás együtt jelenti a legjobb módját a méhnyakrák elleni védekezésnek.

Címkék: #nőgyógyász
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.