Egyéb kategória

Tudjátok, hány emeletes volt az első felhőkarcoló?

Tudtátok, hogy minden évben szeptember 3-án tartják a felhőkarcolók napját? Éppen ezért a mai témánk a VOUS-n az égimeszelők.

vous - 2015.09.03.
Tudjátok, hány emeletes volt az első felhőkarcoló?

Mára már mindennapossá vált a szinte felhőket simogató magasabbnál magasabb épületek látványa, de nem volt ez mindig így. Egészen a 19. századig nem ismerték azt a szót, hogy felhőkarcoló, hiszen mindaddig ritka volt a 6 emeletnél magasabb építmény.

Legelőször a század végén használták a felhőkarcoló szót, mégpedig olyan épületekre, amik legalább tíz emelet magas acélszerkezetek voltak. Az első ilyen egy lakásbiztosítási épület volt Chicagóban, ami 42 méter magas és 10 emelettel rendelkezett. Mára pedig mint tudjuk, a dubaji Burj Khalifa a legek legje.

Forrás:
iStock

A felhőkarcolók napja lehetőséget nyújt mindannyiunknak, hogy egy percre megcsodáljuk, milyen épületeket alkotnak számunkra a tervezők és az építészek, akik a mindennapjaikat a papírok felett és az építkezéseken töltik.

Címkék: #épületek
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.