Egyéb kategória

A legek legjei – A világ legkülönlegesebb épületei

A párizsi Eiffel-torony, a pisai ferde torony, az Empire State Building – mind gyönyörű épületek, melyek meghatározzák egy-egy ország arculatát.
vous - 2015.09.03.
A legek legjei – A világ legkülönlegesebb épületei

Az évek során falaik rengeteg mindent láthattak már: nevetést, sírást, szerelmet, elválást. Azonban vannak olyan épületek, melyek nemcsak a történeteik, hanem egészen más miatt is különlegesek. Amelyek egyedülállóak a világon, amelyek a többi épület fölé emelkednek – szó szerint.

A világ legmagasabb épülete – Burj Khalifa

Ez a 160 emeletes dubaji épület 828 méter magas. Vajon milyen lehet a 160-on lakni?

A világ legmagasabb lakóépülete – Princess Tower

Forrás:
iStock

A világ legmagasabb lakóépülete szintén Dubajban található. A 414 méter magas, 101 emeletes felhőkarcoló 2012-ben épült.

A világ legnehezebb épülete – A román parlament

Forrás:
iStock

A bukaresti parlament a világ második legnagyobb épülete, a Pentagon méreteivel vetekszik. Az épületben 1100 szoba és 12 emelet van, falai néhol az 1,4 méteres vastagságot is elérik. Építése 1984-ben kezdődött meg, és egészen 1997-ig tartott.

A legnagyobb sárból készült épület – A dzsennéi nagymecset

Forrás:
iStock

A sárból, vagyis sártéglából készült épület 1905-ben épült. Olyan, mint egy hatalmas homokvár, nem?

A legöregebb fából készült épület – Hórjúdzsi-templom, a „virágzó törvény temploma”

Forrás:
iStock

Az épületet 607-ben építették, kolostorként és papneveldeként is szolgál. A templom az UNESCO világörökség része, csoda, hogy így kiállta az idő próbáját.

A világ legnagyobb napelemes épülete – A kínai irodaház

Forrás:
Wikimedia Commons

2009-ben épült a világ legnagyobb napelemes épülete, a dezhou-i irodaház, ami egy 807.000 négyzetméter területű komplexum, melynek tetejét napelemekkel borították be.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.