Egyéb kategória

Upsz, már megint elfelejtettem! – 13+1 tipp, hogy könnyebben forogjon az agyatok

Totál elfelejtkeztetek az anyukátok szülinapjáról, csak a barátaitok telefonja juttatta eszetekbe, hogy mára találkozót szerveztetek meg, a boltban pedig a fele dolgot sem vettétek meg, mint amit felírtatok az otthon hagyott cetlire. Hát, ez elég bosszantó. De nyugi, még nem kell egyből arra gondolnotok, hogy Alzheimer-kórban szenvedtek.

vous - 2015.09.02.
Upsz, már megint elfelejtettem! – 13+1 tipp, hogy könnyebben forogjon az agyatok

Köss az ujjadra egy masnit, az majd emlékeztet rá! – biztos ti is hallottátok ezt a praktikusnak gondolt tanácsot, mikor már másoknak is feltűnt feledékenységetek. Na igen, de aztán meg arra is emlékezni kéne, hogy miért van az a szalag. Én például családanya lévén elég gyakran vásárolok be, és időnként egy cetlire is felsorakoztatom, hogy mi az, ami a háztartásból hiányzik.

Aztán a papír a konyhaasztalon marad, én meg a boltban csak agyalok, hogy kell még valami? Mert érzem, hogy igen, de egyébiránt a kosaram már tele mindenféle dologgal, amit nem is akartam venni, de meglátva a polcon tudom, hogy hiánycikk otthon.

Akinek nincs esze: legyen notesze

A táskámban évek óta hűségesen ott lapul a noteszem, amibe felírom a valamiért fontos vagy jó, ha megvan telefonszámok mellett (még akkor kezdtem, mikor nem volt okostelefon) a családtagjaim mindenféle iratának, igazolványának a számát és mindenféle megjegyzendő adatot. A múltkor viszont egy olyan interjúalanyom nevét nyomtam fejből, akivel legalább 15 évvel ezelőtt forgattam. De ennek nem örültem.

Elgondolkoztam, hogy vajon időskori demenciában szenvedek, pedig még 40 sem vagyok, hiszen a régi dolgokat vágom, a mindennapokban meg néha azt sem tudom, miért nyitottam ki a spájzajtót?

Aztán megnyugtattam magam, hogy épp néhány napja forgattam át a telefonregiszteremet egy név miatt, így a régiek is előbukkantak, ezért vagyok ilyen penge. És mennek az újak is: ha nem jár folyton máson az eszem, mint amit épp csinálok, akkor nincsenek elhülyülési tüneteim.

A lényeg, hogy ne essünk szét, vegyünk vissza a tempóból, ha azt vesszük észre, hogy az agyunk védekezésképpen úgy dönt, kikapcsol, mert elég az információkból, elég a stresszből, elég az “agyalásból”. 

 

Forrás:
iStock

Teendők, hogy újra pengék legyetek:

1. Ha sokat hibáztok, ha úgy érzitek, összecsapnak a fejetek fölött a hullámok, beszélgessetek el magatokkal: egy fenékkel nem lehet több lovat megülni. Vegyetek ki egy hét szabadságot, hogy újrastrukturálhassátok a fontossági sorrendeket az életetekben.

2. Legyen noteszetek! Már az is sokat segít, ha leírjátok a teendőiteket. Higgyétek el, sokkal kevésbé ciki a jegyzetelés, mint a feledékenység miatti magyarázkodás! Ha már úgyis mindig a kezetek ügyében van a mobiltelefonotok, használhatjátok azt is az emlékeztetők írásához. 

3. Ha a reggeli kapkodás miatti “otthon felejtések”, a késés és az ezeken való rágódás dominóként dönti be a napotokat, akkor készítsétek ki este a ruhátokat, pakoljátok be a táskátokat és automatizáljátok a teendőiteket! Reggelizzetek! 

4. Egyetek teljes kiőrlésű gabonát, hiszen bármilyen divatos is a szénhidrátokat elhagyó diéta, a szervezeteteknek, az agyatoknak szüksége van rá a normális működéshez.

5. Nasi vagy tízórai helyett rágcsáljatok diákcsemegét, aminek nem véletlenül ez a neve, hiszen az olajos magvak, a mazsola tele van egy sor agyat aktiváló anyaggal. Még több magvas ropogtatnivalót ide kattintva találtok.

6. Dolgoztassátok az agyatokat! Olvassatok, játszatok memóriajátékot, tanuljatok meg verseket vagy a világ fővárosainak a nevét, jegyezzetek meg rendszámokat!

7. Szedjetek vitaminokat! Egyes ásványi anyagok és vitaminok hiánya is okozhatja a gondolkodás lassulását, a feledékenységet. Keressétek a vas, a magnézium, a cink, a kalcium és a vörösréz, a folsav, a B-vitamin (B1, B2, B6, B12) és a C-vitamin-tartalmú készítményeket!

8. Mozogjatok! A lusta embereknek az agya is tunya. A friss oxigén jótékonyságáról is biztosan hallottatok már! Heti háromszor sportoljatok, sétáljatok, legyetek szabad levegőn! Kezdetnek az is elég, ha néhány megállót gyalog tesztek meg.

9. Aludjatok eleget! A kialvatlanság és a fáradékonyság egyenes út a feledékenységhez és az ingerlékenységhez. A többi probléma pedig jön egymás után, ha huzamosabb ideig kevesebbet alszotok a szükségesnél.

10. Igyatok! Persze ne alkoholt, mert az erősen rontja a koncentrációs képességet. Víz nélkül viszont az agyatok belassul és vízfejűnek vélhetnek a kollégáitok. 

11. Egyetek! Egyes növényes serkentik az agy vérellátását, ezeket használhatjátok a főzésnél fűszerként (curry, zsálya, rozmaring, gyömbér, fokhagyma), vagy tablettában is beszerezhetitek (gingko biloba, lecitin). 

12. Teremtsetek harmóniát! Az illóolajokról se feledkezzetek meg, állítólag a menta-, a narancs-, a citrom-, a bazsalikom- vagy a rozmaringolaj akár 20 százalékkal javíthatja a figyelmeteket! 

13. Kapcsolódjatok ki, szórakozzatok, nevessetek! Ha egy rövid időre kiengeditek a gőzt, ha nem foglalkoztok a mindennapos feladatokkal, problémákkal, azt az agyatok is meghálálja. Ne sajnáljátok magatoktól az időt a regenerálódásra!

13+1

Keressétek fel a háziorvosotokat! Ha egyszerűen nem találjátok az okát a memóriazavaraitoknak vagy már olyan mértékű, hogy az megnehezíti a mindennapjaitokat, beszéljetek az orvosotokkal, hogy kiderítsétek, nem áll-e a háttérben valamilyen betegség.

Ajánlott cikkek