Egyéb kategória

Egy tervező, egy póló: CSF

A fehér póló önmagában is tökéletes, de egy kis rafinériával különleges ruhadarabbá válik. Úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre: magyar tervezőket kerestem meg azzal, hogy tervezzenek át egy egyszerű fehér pólót „Pont ti” jeligére, miközben beszélgetek velük. A város felett, csodás panoráma mellett dolgozik Csabay Feri, a CSF tervezője, akinek a ruháit olyan hírességek hordják, mint Harcsa Veronika vagy Verrasztó Evelyn. A tavaly óta komoly befektetői háttérrel működő márka tervezőjével, ügyvezetőjével, Ferivel beszélgettem, miközben azt is megtudtam, habbal vagy hab nélkül issza a kávét.

vous - 2015.08.25.
Egy tervező, egy póló: CSF

Inspiráció a pólóhoz?

A pólóra szűkítőszerű hajtásokat varrok elöl a bal vállához, hátul pedig a jobb csípőjéhez, ettől megráncolódik, és megtöri ezt a sima felületet. Nem akarok ennél jobban hozzányúlni, mert szerintem egy fehér póló sziluettje teljesen rendben van, csak egy-egy olyan részletet kell beletenni, amitől izgalmasabb lesz.

Forrás:
Szabó Solya

A munkád elengedhetetlen kelléke?

Az egyetlen a fejem, minden más helyettesíthető. Rajzolni sem szoktam sokat, mert textilben gondolkodom, úgy tervezek. Csak durva skicceket készítek.

Egy jó reggeli a városban?

Reggelizni ritkán szoktam, de a kávé az elengedhetetlen. Ezért a jó kávé is az. Egy latte. A környéken lévő nagyon jó kávézókat rendszeresen használom, mint például a My Little Melbourne. Ha helyszín, akkor pedig szeretek egy kávéval és egy péksütivel kiülni a Szabadság térre. De nagy kedvencem a Juicy bar és az Inez food bar is – bár ritkán reggelizem, de egy ilyen kombóval bármikor szívesen, és sínre rakja a napomat.

Forrás:
Facebook/CSF

Notesz vagy szövegszerkesztő?

Egyik sem. Noteszem nincs is, a szövegszerkesztőt pedig gyűlölöm. Utálok számítógép előtt ülni. Amikor valamit mégis a gépen kell dolgozni, akkor nagyon szenvedve csinálom meg. Mivel ügyvezetője is vagyok a cégnek, ezért sajnos sok minden ilyesmit is kell csinálnom: nyilvántartások, táblázatok…

Ikonod?

Igazából ilyenem nincsen, a szakmában pedig a régebbi nagy tervezők önéletrajzait szeretem olvasni. Sok olyan tervezőt találok, akiknek a karrierjük kezdeti szakasza hasonlít az enyémhez, ezért szimpatizálok velük. Nem feltétlenül a stílusazonosság miatt, hanem azért, mert ugyanazokon a nehézségeken mentek keresztül, mint én. Például Michael Korsnak is sokáig tartott, mire odakerült a tűz közelébe, de utána a csúcsig vitte. Ezek inspirálóan hatnak rám, azt sugallják, érdemes csinálni. Ez a szakma egy maratoni futóverseny, aki féltávnál vezet, az lehet, hogy el sem jut a célig. Egyébként a sportolók azok, akik példaképek nekem, az elhivatottságuk miatt.

Forrás:
Szabó Solya

Napi mantra?

Tűzd ki célul az elérhetetlent, hogy elérhesd az elérhetőt.

Dizájn vagy praktikum?

Jó kérdés, nagyon fontos a praktikum, a dizájn nem mehet a praktikum rovására. De időnként, ha teljes kollekcióban gondolkozunk, akkor majdhogynem kötelező olyan darabokat is beletenni, amikben semmi praktikum nincs, csak figyelemfelkeltőek. Talán a 90-10 a megfelelő arány, a praktikum javára természetesen.

Forrás:
Facebook/CSF

Amit senki nem gondolna rólad?

Nem nagy dolog, de ezen sokan meglepődnek: dartsversenyző voltam hét éven keresztül. A precizitásomra valószínűleg ez nagy hatással volt. Anyukám egyik munkatársa volt a Magyar Darts Szövetség főtitkára, és így kaptam egy kezdőkészletet és ismertem meg a sportot. Hobbi szinten a mai napig játszom, de akkor versenyszerűen űztem.

Mivel közlekedsz?

Legfőképpen gyalog, itt a városközpontban ezt könnyen megtehetem. Szeretek gyalogolni, időt szánni erre és gondolkodni közben. Sokat járok most például egy grafikai stúdióba a Péterffy Sándor utcába, ami innen oda-vissza hat kilométer.

Legutóbbi könyv/film, ami nagy hatással volt rád?

A Fény és Forma tetszett most legutóbb, de az inkább egy album. A Bauhaus építészetről szól. Filmekből utoljára, ami nagyon tetszett és hatással volt rám, az A Grand Hotel Budapest volt, de általában a könnyebb műfajokat szeretem, mint például a The Raid 2 vagy a Mad Max 3, amik ki tudnak kapcsolni arra a körülbelül két órára.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.