Egyéb kategória

Az olvasás és biciklizés külön-külön is hasznos, hát még együtt…

Ha visszaemlékszem a sulis éveimre, akkor az első dolog, ami eszembe jut, hogy mennyire untam a 45 perces tanórákat. Lehetett bármilyen izgalmas a tanár, vagy amit magyarázott fontosnak vélt dolgokról, egyszerűen nehezemre esett végigülni nyugton az egész órát.
vous - 2015.08.22.
Az olvasás és biciklizés külön-külön is hasznos, hát még együtt…

Ahogy időnként a dolgos és nagyon elfoglalt felnőttek sem tudnak hol és mikor olvasni, hogy várhatnánk el egy iskolástól, aki inkább futkározna és mozogna, hogy egy helyben ülve lapozgassa a tankönyveket? Scott Ertl épp egy szobabiciklin tekert, közben pedig olvasott, amikor támadt egy újszerű ötlete.

Ertl a Winston-Salem-i általános iskolában dolgozott mint tanácsadó, és elgondolása szerint a gyerekek biztos szeretnének olvasás közben edzeni vagy edzés közben olvasni. Az elképzelése az volt, hogy kezdetnek egy-két osztályba állítsanak be néhány szobabiciklit. A kísérletet olyan jól fogadták a gyerekek, annyira szívesen használták az eszközöket, hogy egyértelmű volt, ki kell terjeszteni a dolgot. Végül egy teljes osztályt felszereltek bringákkal. A speciális termekben a tanárok 15-20 perces órákat tartanak a diákoknak, ahová mindenki kedvenc könyvével a kezében érkezik meg.

A program végül a Read and Ride (Olvass és tekerj) nevet kapta.

A tanulók persze imádták, hogy egyszerre olvashatnak és biciklizhetnek. Az iskola vezetősége arra is kíváncsi volt, hogy milyen hatással van ez a fajta tanulási módszer a gyerekekre. Mint a későbbi adatokból és felmérésekből kiderült, a nebulók sokkal jobb eredményeket értek el az állami olvasási teszteken, mint korábban. A Read and Ride program mára már 30 államban működik, és igazi trenddé nőtte ki magát.

A sztori bónusza pedig az, hogy az ilyen típusú gyakorlatok különösen jót tesznek a diákok szervezetének és szellemiségének egyaránt. Nincs olyan, hogy utolsó helyezett, vagy hogy valaki lemaradna a többiektől. Nincs rajtuk nyomás, hogy nyerniük kell, különben megszólják őket a társaik, ugyanis minden gyerek a saját maga által választott tempóban tekerhet, miközben olvas. A bicikliket egyébiránt adományokból gyűjtötték össze, ha valakinek már nem volt szüksége az otthoni kerékpárjára, akkor azt elajándékozhatta valamelyik iskolának, ahol a Read and Ride programot már engedélyezték.

Ajánlott cikkek