Egyéb kategória

Most akkor alapvető élelmiszer a kenyér, vagy sem?

Az igazi magyar kenyér nekem a nagymamámat jelenti. Látom, ahogyan áll az otthonkájában a falusi házának konyhájában, a hóna alá kapja a kerek, kétkilós óriást, és kanyarítja a vaskos szeleteket a nyári vakáción nála állomásozó négy unokájának. És az is, ahogyan tátott szájjal figyeltük, hogy a dinnye mellé is szel egy kétujjnyi karéjt. Az én emlékeimben már csak az él, hogy reggelente a kenyérgyárba biciklizett el a sós kifliért és kenyérért, de korábban minden héten saját maga dagasztott és sütött négy gyermekének, akiket egyedül nevelt fel. 

vous - 2015.08.20.
Most akkor alapvető élelmiszer a kenyér, vagy sem?

Nagy becsben tartották

A kenyér korábban minden háztartásban alapvető élelmiszernek számított, nem volt olyan étkezés, ahonnan hiányozhatott volna. Ették dinnyével és szőlővel a földeken, mikor nem volt más. Mikor nem volt jólét, nem volt kolbász és nem volt szalonna sem. Sőt, népdalainkban még sóvárogtak is utána, hisz jól tudjuk, a vöröshagyma keserű magában. Desszertként cukros tejbe vagy vízbe mártva fogyasztották, a héját pálinkával átitatva gyereknyugtatásra használták. Ma már tudjuk, hogy nem csak ez utóbbi kerülendő. 

Magyarok kenyere

Augusztus 20-án nemcsak az államalapításunkat, hanem az új kenyér ünnepét is megtartják. Bármily meglepő, ez valójában csak 1949 óta szokás, bevezetése felsőbb körökből indult, politikai döntés volt, nem pedig néphagyomány. A „nép” viszont olyannyira megszerette a kenyér ünnepét, hogy azóta újabb szokások kapcsolódtak hozzá.

2011 óta Pécsen minden évben elkészítik a magyarok kenyerét, amihez a lisztet Magyarország összes megyéjéből és a Kárpát-medence különböző régióiból felajánlott búzából, illetve azok keverékéből őrlik. Az adományként felajánlott és összegyűjtött nagy mennyiségű terméssel, valamint a program egyéb bevételeivel rászorulókat, árvaházakat támogatnak.

Forrás:
iStock

A fehér kenyér már nem a barátunk?

Míg Petőfi édesanyja amiatt aggódott, hogy nem tud fia elé fehér kenyeret tenni, addig manapság egy magára valamit is adó család konyhájából száműzik a finomlisztből készült termékeket, hiszen ezekből épp az hiányzik, ami a gabona legfőbb értéke: a héja, a csírája és velük együtt a bennük rejlő értékes vitaminok és ásványi anyagok. Ami pedig marad, az maga a csupasz szénhidrát, ami hízáshoz vezet, valamint a kellemes puhaságot adó állományjavítók és térfogatnövelő szerek, amik miatt pedig sokkal többet vagyunk képesek megenni belőle, mint egy tömöttebb fajtából.

És bár vannak diéták, amelyek totálisan kiiktatják a szervezet számára szükséges szénhidrátokat a táplálkozásból, az egészségtudatos megoldások mentén újra előtérbe kerültek a régen már jól bevált alternatívák, azaz a teljes kiőrlésű búzából és egyéb gabonafélékből sütött kenyerek és az új hullámos, szénhidrátcsökkentett és paleobucik.

Tévhitek a kenyérmizériában

Ne gondoljátok azonban, hogy a barna szín azt jelenti, hogy máris egészséges kenyeret esztek, mert sokszor csak a sima fehér liszthez kevert színezékekkel készült termékeket próbálják így eladni, ráadásul magasabb áron. Ha egy valódi barna kenyeret vesztek, annak a súlyán is éreznetek kell, hogy van benne anyag.

A teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukban sokkal több az emésztést segítő élelmi rost, a tápláló fehérje, a vitamin és ásványi anyag, a tésztába kevert vagy a tetejére szórt korpa és különböző olajos magvak pedig még tovább gazdagítják. Mivel ezek a kenyerek komplex szénhidrátokat tartalmaznak, fogyasztásuk után nem ingadozik a vércukorszint, így elkerülhetőek az éhségrohamok.

Forrás:
iStock

Látványpékség, helyben készült finomságok

Mivel a saját családom kenyérfogyasztását igyekszem leredukálni, nálunk még a mindennapos bevásárlás sem jelenti a „csak tejért és kenyérért” beugrom a boltba változatot. Bár az én fagyasztómban is mindig van vésztartalék, de azt igyekszem egy minőségi alapanyagokkal dolgozó pékségből beszerezni.

Sok áruház hirdeti magáról, hogy náluk helyben sütött, friss áruval várják a vásárlókat, azonban a látványpékség még nem azt jelenti, hogy a beltartalom is magával ragadó. Sokszor épp a fagyasztás miatt kerülnek különböző állományjavítók a tésztába, amik még a helyben sütés által sem lesznek tovább frissek a tartalmasabb társaiknál.

Csak okosan!

Keressétek a címkéket, olvassátok el, mi áll rajtuk! Legyetek tudatos vásárlók, kerüljétek a színezett, tartósított, dúsított, állományjavítóval felturbózott üres kalóriákat. Sőt, ti is süthettek otthon kenyeret a sütőtökben, de ha még dagasztani és keleszteni sem akartok, ma már nem túl drágán beszereztető egy kenyérsütő gépecske. A boltokban kapható rengetegfajta lisztet bátran keverhetitek egymással, sőt felturbózhatjátok a művet különböző magvakkal is. Mert a kenyér igenis finom!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.