Egyéb kategória

Így ápoljátok az ékszereiteket!

Fehér vagy színes, igazi vagy bizsu, a gyöngyök soha nem mennek ki a divatból. Azonban kevesen tudják, hogy kivétel nélkül minden ékszert tisztítani kell. Az sem mindegy továbbá, milyen eszközzel és tisztítószerekkel végzitek ezt a műveletet. Íme, néhány hasznos tipp ékszerészektől a gyöngyszemek tárolására és karbantartására.
vous - 2015.08.19.
Így ápoljátok az ékszereiteket!

A Rienne Creations ékszermárka vezetője, Nagy Adrien eleinte ruhatervezéssel foglalkozott. Amerikában évekig Marc Jacobs mellett dolgozott, később úgy döntött, kipróbálna egy másik területet is, amely új lehetőségeket nyit meg előtte a tervezésen belül. Kitanulta az ékszerkészítés mesterségét, majd 2012-ben megjelentette első kollekcióját. Nyakláncai, karkötői és fülbevalói nemeskövekből, kristályokból és gyöngyökből készülnek. A modern, egyedi kiegészítők hétköznapi szettekhez és esti outfitekhez is remekül illenek. Adrien ékszereit egy különleges technika miatt könnyű tisztítani.

Forrás:
Szabó Solya

N. A.: Az ékszereim belsejét egy bőrfelület képezi, így a kövek nem érintkeznek az emberi bőrrel. A legtöbb oxidációs problémát az okozza, hogy a bőr pH-értéke kölcsönhatásba lép a fémkezelt felülettel, ezért idővel lekopik, leolvad a bevonat. Ezt a jelenséget szerettem volna elkerülni, így találtam ki a bőrre készített ékszerek megoldását. Magát a bőrt szappanos vízzel a ideális tisztítani, ha elszíneződik, vagy már látszik rajta egy szürkés koszolódás. A szappanos víz egyszerűen leoldja ezt a nem kívánt réteget, és az ékszer olyan lesz, mint újkorában.   

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

Forrás:
Szabó Solya

N.A.: Az ékszereimhez tenyésztett gyöngyöt (az édesvízi gyöngyöt porszerűvé darálják, majd szabályos gyöngyformává alakítják), valamint fából és üvegből készült darabokat is használok. Tulajdonképpen bármi lehet gyöngy, kristályból is készülhet.

Az izgalmas megoldások és az egyedi darabok soha nem fognak kimenni a divatból.

Az OREX ékszerüzlet igazgyöngyből és tenyésztett változatból is árul ékszereket. A gyöngyök árai széles skálán mozognak, egy valami azonban közös bennük: az ápolás. A gyöngyök szerves anyagokból állnak, ezért szappannal nem tisztíthatók. Rendszeres ápolást igényelnek, de minden esetben puha, nedves kendővel kell elvégezni a műveletet, hogy a kozmetikai szerek által okozott szennyeződéseket és az izzadságot el lehessen távolítani az ékszerek felületéről.
 

A gyöngyöt csak speciális tisztítószerrel lehet tisztítani, de érdemes kétévente visszavinni az ékszerüzletbe is. A gyöngysor ugyanis elszakadhat és a viseléstől el is színeződhetnek a szemek, ezért érdemes újrafűzetni és csomóztatni, még akkor is, ha azelőtt nem volt baja az ékszernek.

A tisztítás mellett a tárolásra is érdemes odafigyelni. Ideális, ha ékszertartó dobozban különítitek el a kiegészítőket, amiben az egyes darabok nem érintkeznek egymással, ugyanis attól is elszíneződhetnek, a gyűrűk pedig összekarcolhatják egymást, ha egymás hegyén-hátán vannak egy rekeszbe dobálva.  

Minden színben szépek

Az igazgyöngyök között színes és a klasszikus fehér árnyalatai is megtalálhatók. A szürke, a fekete, a rózsaszín a legdivatosabbak idén, valamint a többszínű gyöngysorokat is sokan szeretik, mert a legegyszerűbb öltözéket is feldobják.

Izgalmas keverékek

Forrás:
Szabó Solya

A klasszikus és a modern stílus keveredik azokban az ékszerekben, ahol a gyöngy valamilyen kristállyal vagy drágakővel együtt van jelen. A gyöngy mattsága és a kövek csillogása izgalmas párosítás.

Mindig csak egyet

Forrás:
Szabó Solya

Lehet egészen parányi gyöngyszemeket és tekintélyt követelő ékszert is választani. Érdemes csak egy feltűnő kiegészítőt viselni, egy fülbevalót, egy nyakláncot vagy egy gyűrűt, hogy minden szempár arra az egy ékszerre szegeződjön.

Forrás:
Szabó Solya
Ajánlott cikkek