Egyéb kategória

Ahány ház, annyi szokás – Furcsaságok más országok otthonaiból

Otthon, édes otthon. De nem is olyan édes, ha nem a saját házunkban vagyunk, és főleg, ha nem a saját országunkban. Jómagam és több VOUS-lány is élt már külföldön, ahol bizony néha vicces, néha kellemetlen és néha furcsa dolgokat láttunk, tapasztaltunk. Erről mesélünk most nektek.
vous - 2015.08.12.
Ahány ház, annyi szokás – Furcsaságok más országok otthonaiból

Szerencsésnek mondhatom magam, mert fiatal korom ellenére már egy évet külföldön élhettem. Láthattam, tapasztalhattam, megcsodálhattam más dolgokat. Más kultúrát, más embereket, más családokat. 19 éves koromban döntöttem úgy, hogy a sikertelen felvételim után becsomagolok, felszállok egy repülőre, és irány Anglia! Itthagyok mindent, a családot, a barátokat és leginkább a felvételi miatt érzett kudarcot. Izgatottan vártam az utat, sok minden miatt aggódtam, féltem, de voltak, amikre bizony nem számítottam. Nem kell félni, nem fogok szomorú csalódásokról mesélni. Ilyen élmények nem értek, furcsa szokásokba viszont annál többe botlottam. Főleg a házban!

Szőnyeg. Szőnyeg mindenhol!

Szeptemberben érkeztem, minden gyönyörű volt, zöld fák, zöld fű és mesés ház. Álmaimban nem gondoltam volna, hogy angol viszonylatban egy ilyen nagy és tágas kuckóban fogok lakni. A legtöbb ház ott pici és szűk, de nagy család lévén kellett a hely mindenkinek, na és persze nekem is, az au pairnek. Ami azonban rögtön szemet szúrt, hogy a legtöbb helyen – a konyha, az étkező, a fürdőszoba kivételével – szőnyeg volt. De nem is akármilyen. Világos, fehér, krémszínű. Egy olyan országban, ahol majdnem napi szinten elered az eső, eléggé különös volt ezt látni. Gondoltam magamban, hogy is lehetne rendben tartani egy olyan otthont, ahova előszeretettel bemennek cipőben és fehérek a szőnyegek? Nagy meglepetésemre azonban sosem volt foltos vagy koszos a szőnyeg. Máig nem értem, hogyan, mitől maradhatott olyan szép és új, hiszen tényleg volt, hogy sáros cipőben rohantak be.

Lehet, hogy ahogy nálunk zoknilopó manók laknak a mosógépben, úgy náluk szőnyegtisztító manók segítenek a mindennapokban?

Függöny viszont sehol egy darab sem

A szőnyegek megszokása az még hagyján, na de hogy nincsen függöny? Az volt ám az igazán kellemetlen érzés! Első este fedeztem fel, hogy a nappaliban nyugodtan tévéző család mögött valami furcsa van. Majd belém hasított: itt nincs függöny! Ja, és redőny se. Ez volt az, amit az egy év alatt talán nem is nagyon sikerült megszoknom. Ezt a bizonyos kellemetlen érzést, hogy mindenhonnan figyelhetnek, hogy otthon nem vagy úgy otthon. Nem egyszer jöttem ki reggelente egy szál törölközőben inni egy csésze teát, amikor szembenézett velem a kertből a kertész. Erről a szokásomról leszoktam, de az érzés megmaradt.

Lehet, hogy az a bennem lévő érzés, hogy bárki figyelhet, teljesen alaptalan volt. De ha a szívemre teszem a kezem, akkor tudom, hogy amikor én sétáltam más házak előtt, akarva-akaratlanul belesett a kíváncsi szemem egy-egy nappaliba.

A fürdőszoba az igazi különlegességek tárháza

WC-lehúzó? Ja, nem! Ez csak a villanykapcsoló. Egy igazi tipikus angol fürdőszobában tipikus viktoriánus korabeli elemek is megtalálhatók. Ilyen például a villanykapcsoló zsinór, ami szó szerint egy zsinór. Az itthoni WC-lehúzóhoz hasonlít legjobban, ez is az oka annak, hogy egy magyar emberben zűrzavart okozhat. Most melyikkel kapcsolok villanyt? Melyiket húzom meg pisilés után? Nem egyszerű. Egy urbánus legenda szerint a részeg emberek a pubokban nem akartak vizes kézzel villanyt kapcsolni, így készült hát el ez a „remek” találmány. De engedjük is el ezt a zsinórt, kár ezen rágódni!

Vannak bosszantóbb dolgok a fürdőben, mint például a külön hideg-meleg vizes csap. Na, ez az, ami teljesen el tudja rontani a reggeleket. Amikor fáradtan, még félig csukott szemmel szeretnél fogat mosni, csak úgy megnyitod valamelyiket, és vagy leég a kezed, vagy megfagynak az ujjaid. Választhattok!

Forrás:
iStock

Hosszú sorokon keresztül tudnék mesélni még a házról, a szobákról, a szokásokról, a szezonokról. Hogy milyen is egy igazi angol ház karácsony környékén, hogy ellepik a házat a képeslapok, hogy mindig alkalomhoz illő díszek lógnak mindenhol. De rajtam kívül vannak más VOUS-lányok is, akik éltek már máshol. Lássuk, ők mit meséltek!

Mariann természetesen marokkói szokásokról mesélt

Marokkóban minden egyes házban, még a legszegényebbeknél is van egy szalon. Ez egy faltól falig kényelmes párnákkal körberakott, beépített kanapé, mert a családok, ismerősök a hétvégén összegyűlnek és ehhez kell ennyi hely. Itt étkeznek, kis asztalkákat raknak maguk elé, itt teáznak és ha nincs más helyük, itt is alszanak. Iránban is fontos a vendéglátás, ám ott például sok étteremben is a földön, a szőnyegen esznek, csak egy nejlont tesznek le, azon terítenek meg.

Eszter hozzám hasonlóan au pair volt, csak épp Bajorországban

Bajorországban éltem egy kicsit egy családnál: a szülők elváltak, az anyuka Köln mellől költözött München mellé, mert világ életében a bajor részen akart élni. Azt mesélte, soha nem tudna megvenni egy házat sem, mert annyira drágák, hogy csak kivételes esetben vesznek házat a németek, inkább bérelnek (nyilván ez attól is függ, épp melyik korosztály mesél). Neki esze ágában sem volt amúgy házat venni, mert bérelni jobb, rugalmasabb, olcsóbb, könnyebben elköltözik akkor, ha egy másik helyen akar élni. Teszem hozzá, hogy egy négyszintes családi otthont bérelt. Amúgy tökre bírtam, hogy ilyen kis dekorokkal mindig fel volt díszítve minden – oké, a Müller már behozta ide is ezeket a dolgokat –, de akkor tényleg tök jó volt, hogy mindig lóg valami idénydísz az ablakban, van valami cukiság a kertben (nem, nem kerti törpe). Én csak arra csodálkoztam rá, hogy minek annyi fürdőszoba, amikor a gyerekek csak hetente egyszer fürödtek.

Zsófinak szőnyegek helyett a járólapok voltak maradandóak

Én Izraelben éltem néhány évig. Ott például nagyon érdekes a városok építészete, mert hatalmas katyvasz az egész. Vannak nagyon régi és nagyon modern épületek, és közben a tipikus arab lapostetejű házak is megtalálhatók egy-egy városban. „Belsőépítészet” szempontjából nekem az tűnt fel ott, hogy sehol nincs parketta, mindenhol gusztustalan, csempeszerű járólappal rakják le a padlót.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.