Egyéb kategória

Robotok jönnek, de a női munkák maradnak

Rengeteg robotokról szóló filmet készítettek már, ezért teljesen jogosan ijedünk meg és filózunk azon, hogy mi jöhet még. Íme, egy kis szelet a jövőből!
vous - 2015.08.05.
Robotok jönnek, de a női munkák maradnak

A technológia egyre gyorsabban fejlődik, ez tény. Így nem is csoda, ha megfordul a fejünkben, hogy mi lesz velünk a jövőben. Több kutatás is azt bizonyította, hogy elég sok munkakört át fognak venni a robotok. Egy felmérés során több mint 700 foglalkozást elemeztek, aminek elég elszomorító eredménye született. A munkák csaknem felét, pontosabban 47%-át fogják átvenni a gépek. Borzasztó!

De nyugi, lányok, a férfi munkák vannak a legnagyobb veszélyben, minket azért megkímélnek a gépesítéstől. Miért is ilyen nagy a különbség? Nos, Amerikában például 3 millió kamionsofőr van, aminek a 95%-a férfi, míg a titkárságon inkább nők dolgoznak. Nem valószínű, hogy robotsofőröket fognak gyártani mostanság, de azért egy titkárnőt még ennél is nehezebben lehetne robotként megalkotni. Még egy példa: az asztalosok és az építőiparban dolgozók nagy része férfi, míg az ápolók inkább nők. Miért is van ez?

Forrás:
Pixabay

A férfi foglalkozásokhoz leginkább a fizikai aktivitás és az erőnlét szükséges, amit egy robot is nagyon egyszerűen meg tud oldani. Ezzel szemben a nők empatikus, érzelemmel teli munkáját egy élettelen robot nem tudja helyettesíteni. Hogy kicsit közelebb hozzam a témát: egy robot tud fehér csíkot festeni az út közepére, de egy beteget nem tud visszakísérni a szobájába. Érzitek a különbséget? Az meg már más kérdés, hogy ehhez mit fog szólni a társadalom. Lázadás lesz, lefogadom.

Címkék: #munka #nők #robot
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.