Egyéb kategória

Robotok jönnek, de a női munkák maradnak

Rengeteg robotokról szóló filmet készítettek már, ezért teljesen jogosan ijedünk meg és filózunk azon, hogy mi jöhet még. Íme, egy kis szelet a jövőből!
vous - 2015.08.05.
Robotok jönnek, de a női munkák maradnak

A technológia egyre gyorsabban fejlődik, ez tény. Így nem is csoda, ha megfordul a fejünkben, hogy mi lesz velünk a jövőben. Több kutatás is azt bizonyította, hogy elég sok munkakört át fognak venni a robotok. Egy felmérés során több mint 700 foglalkozást elemeztek, aminek elég elszomorító eredménye született. A munkák csaknem felét, pontosabban 47%-át fogják átvenni a gépek. Borzasztó!

De nyugi, lányok, a férfi munkák vannak a legnagyobb veszélyben, minket azért megkímélnek a gépesítéstől. Miért is ilyen nagy a különbség? Nos, Amerikában például 3 millió kamionsofőr van, aminek a 95%-a férfi, míg a titkárságon inkább nők dolgoznak. Nem valószínű, hogy robotsofőröket fognak gyártani mostanság, de azért egy titkárnőt még ennél is nehezebben lehetne robotként megalkotni. Még egy példa: az asztalosok és az építőiparban dolgozók nagy része férfi, míg az ápolók inkább nők. Miért is van ez?

Forrás:
Pixabay

A férfi foglalkozásokhoz leginkább a fizikai aktivitás és az erőnlét szükséges, amit egy robot is nagyon egyszerűen meg tud oldani. Ezzel szemben a nők empatikus, érzelemmel teli munkáját egy élettelen robot nem tudja helyettesíteni. Hogy kicsit közelebb hozzam a témát: egy robot tud fehér csíkot festeni az út közepére, de egy beteget nem tud visszakísérni a szobájába. Érzitek a különbséget? Az meg már más kérdés, hogy ehhez mit fog szólni a társadalom. Lázadás lesz, lefogadom.

Címkék: #munka #nők #robot
Ajánlott cikkek