Egyéb kategória

Képzeljétek, egy ötödik (és hatodik?) ízt is érzékelünk a nyelvünkkel!

Lehet, hogy a jövő generációi már nem csak azt a bizonyos négy ízt fogják tanulni a biológiakönyvekből, amit mi az általánosban. Egy kutatás ugyanis azt pedzegeti, hogy egy ötödik ízt is képesek vagyunk érzékelni.
vous - 2015.07.29.
Képzeljétek, egy ötödik (és hatodik?) ízt is érzékelünk a nyelvünkkel!

Tudtam én, hogy van oka annak, hogy a zsíros kajákat eltolom magamtól, és a jó kis pörköltet is ímmel-ámmal eszegetem. És nem vagyok teljesen bolond, mikor azt érzem, hogy utána az egész nyelvem-szám merő zsírréteg.

Az Indiana állambeli Purdue Egyetem kutatása szerint ugyanis már nemcsak az édes, sós, savanyú és keserű ízeket érezzük a nyelvünkkel, hanem a zsíros ételek jellegzetes ízeit is. 

És mivel képesek vagyunk megkülönböztetni azt is, hogy túl zsíros ételt eszünk, egyúttal arra is figyelmeztet az érzékszervünk, hogy ne együnk túl sokat belőle!

A rossz hír viszont az, hogy az egészségtelen, a memóriánkra rossz hatással bíró transzzsírsavakat egészségesnek ítéljük meg, ha nem valami nagyon zsíros kajáról van szó. Mondanom sem kell, hogy a chips és az édességek is idetartoznak.

Nem tudom, mások mennyire érzik ezt, én eléggé érzékeny vagyok rá, és kerülöm is a zsíros ételeket, amennyire lehet. Nem mondom azt, hogy a zsíros kenyér hagymával nem esik jól néha, de nem szívelem a pörkölt zsíros ízét, sem a zsírtól gyöngyöző húslevest. Olykor-olykor jöhet, de nem minden héten, ami fontos is, hiszen vannak vitaminok, melyek zsírban oldódnak, így a zsíros kaják teljes kiiktatása az étrendből nem egy okos döntés.

Ami viszont az ízek ötödik (hatodik?) helyért való versengését illeti, a zsír előtt még az umami ízt emlegették mint lehetséges ötödik ízt. Ez ugyanis más néven a fehérje íze. Az umami ízt pedig a glutaminsav váltja ki a nyelv receptoraiban. Jó bonyolult, mi? A lényeg azonban az, hogy az umami íze nem pusztán egy karakteres íz, hanem kiemeli a többi ízt, ami körülötte van. 

A glutamátnak ugyanis három összetevője van, és ezek különböző arányban fordulnak elő az élelmiszerekben. Ezért van az, hogy a paradicsom, tonhal és a parmezán olyan jól harmonizál egymással.

Azt hiszem, a jövő bioszkönyvei egy jókora ízháborúnak nézhetnek elébe. Lesz itt még annyiféle új versenyző, hogy csak na…

Borítókép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.