Egyéb kategória

Képzeljétek, egy ötödik (és hatodik?) ízt is érzékelünk a nyelvünkkel!

Lehet, hogy a jövő generációi már nem csak azt a bizonyos négy ízt fogják tanulni a biológiakönyvekből, amit mi az általánosban. Egy kutatás ugyanis azt pedzegeti, hogy egy ötödik ízt is képesek vagyunk érzékelni.
vous - 2015.07.29.
Képzeljétek, egy ötödik (és hatodik?) ízt is érzékelünk a nyelvünkkel!

Tudtam én, hogy van oka annak, hogy a zsíros kajákat eltolom magamtól, és a jó kis pörköltet is ímmel-ámmal eszegetem. És nem vagyok teljesen bolond, mikor azt érzem, hogy utána az egész nyelvem-szám merő zsírréteg.

Az Indiana állambeli Purdue Egyetem kutatása szerint ugyanis már nemcsak az édes, sós, savanyú és keserű ízeket érezzük a nyelvünkkel, hanem a zsíros ételek jellegzetes ízeit is. 

És mivel képesek vagyunk megkülönböztetni azt is, hogy túl zsíros ételt eszünk, egyúttal arra is figyelmeztet az érzékszervünk, hogy ne együnk túl sokat belőle!

A rossz hír viszont az, hogy az egészségtelen, a memóriánkra rossz hatással bíró transzzsírsavakat egészségesnek ítéljük meg, ha nem valami nagyon zsíros kajáról van szó. Mondanom sem kell, hogy a chips és az édességek is idetartoznak.

Nem tudom, mások mennyire érzik ezt, én eléggé érzékeny vagyok rá, és kerülöm is a zsíros ételeket, amennyire lehet. Nem mondom azt, hogy a zsíros kenyér hagymával nem esik jól néha, de nem szívelem a pörkölt zsíros ízét, sem a zsírtól gyöngyöző húslevest. Olykor-olykor jöhet, de nem minden héten, ami fontos is, hiszen vannak vitaminok, melyek zsírban oldódnak, így a zsíros kaják teljes kiiktatása az étrendből nem egy okos döntés.

Ami viszont az ízek ötödik (hatodik?) helyért való versengését illeti, a zsír előtt még az umami ízt emlegették mint lehetséges ötödik ízt. Ez ugyanis más néven a fehérje íze. Az umami ízt pedig a glutaminsav váltja ki a nyelv receptoraiban. Jó bonyolult, mi? A lényeg azonban az, hogy az umami íze nem pusztán egy karakteres íz, hanem kiemeli a többi ízt, ami körülötte van. 

A glutamátnak ugyanis három összetevője van, és ezek különböző arányban fordulnak elő az élelmiszerekben. Ezért van az, hogy a paradicsom, tonhal és a parmezán olyan jól harmonizál egymással.

Azt hiszem, a jövő bioszkönyvei egy jókora ízháborúnak nézhetnek elébe. Lesz itt még annyiféle új versenyző, hogy csak na…

Borítókép forrása: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.