Lélek

Vajon miért is kacagnak annyit a babák?

Mit csinálnak a csecsemők azonkívül, hogy alszanak, alszanak, na meg alszanak? Nevetnek. Méghozzá elég sokat. Most az is kiderül, hogy mitől van ez! 
vous - 2015.07.28.
Vajon miért is kacagnak annyit a babák?

Ma olvastam egy cikket a BBC oldalán, ahol arra a kérdésre próbáltak meg választ adni, miért is kacagnak folyton a babák. Rengeteg kutatót foglalkoztat ez a kérdés mindmáig, ahogy Darwint is épp ennyire érdekelte. A kutatás alapján kiderült, hogy a babák nevetéséből megérthetjük azt, ők miképpen értelmezik a világot és hogyan tekintenek a környezetükre. Egy kutató 1000 szülőt kérdezett meg arról, hogy mitől is kacagnak annyit kis csemetéik. 

Az eredmények egyszerűen szívmelengetőek voltak. A babák arcát 6 hetes korukig hagyja el a legelső mosoly, míg az első nevetésüket 3 és fél hónapos koruk körül hallhatjuk. De azért ne aggódjatok, ha gyermeketek nem ebben a korban kezd el hahotázni, vannak olyan csecsemők is, akik háromszor annyit nevetnek, mint az átlag. 

Kiderült az is, hogy szeretnek együtt nevetni másokkal, sőt mindenen kacagnak, amit a körülöttük lévő emberek csinálnak. Nem elég egy puszta csikizés, vagy ha eltűnik valami, majd újra felbukkan. Ez leginkább csak nekünk, felnőtteknek vicces. Ha például megcsikiztek egy babát, nem azért fog nevetni, mert csikis, hanem azon, ahogy megcsikizitek. Azért a kettő között van némi különbség. 

Mi több, hiába próbáljátok meg jobb kedvre deríteni a kis csemetét azzal, hogy mondjuk elestek. Nem ilyen könnyű a helyzet, ugyanis sokkal könnyebben fakadnak mosolyra, ha ők maguk esnek el. 

Most már legalább tudjuk, hogy nem kell teljesen bohócot csinálni magunkból, ha meg akarunk nevettetni egy kisbabát…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.