Trend

Egy tervező, egy póló: Serin

A fehér póló önmagában is tökéletes, de egy kis rafinériával különleges ruhadarabbá válik. Úgy döntöttem, nem bízom a véletlenre: magyar tervezőket kerestem meg azzal, hogy tervezzenek át egy egyszerű fehér pólót „Pont ti” jeligére, miközben beszélgetek velük. Kerro Zsuzsi, azaz Serin a bringázás szerelmeseinek biztosan nem ismeretlen tervező, hiszen futársapkáival és -hátizsákjaival kiemelkedik a kerékpárosdizájn széles palettájából. Ő volt az első alanyom.

vous - 2015.07.27.
Egy tervező, egy póló: Serin

Zsuzsi magát a hazai tervezők outsiderének tartja, imádja a nyolcadik kerületet, ahol lakásműhelye is üzemel. Otthonát és műhelyét férjével és puli kutyájával osztja meg. Mesélt két hónap ismeretség után kötött házasságáról, a férje egyszemélyes nászútjáról és a biokertészkedés alkotói örömeiről is.

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Inspiráció a pólóhoz?

Mivel jobban kedvelem a minimál dolgokat – a kevesebb az több –, ezért úgy gondoltam, ezt az egyszerű fehér pólót néhány rám jellemző bringás mintával pimpelem meg.

A munkád elengedhetetlen kelléke?

A szabászolló az nagyon fontos, mert anélkül elég nehéz… Utána a varrógépek meg a vasaló. De a szabásminták is elengedhetetlenek. Kezdetben biciklissapkákat csináltam csak, amikor elkezdtem, akkor szétbontottam egy klasszikus biciklissapkát, és annak a szabásmintája volt mindennek az alapja…

Egy jó reggeli a városban?

Nem vagyok annyira reggelizős. Viszont a kávé az elengedhetetlen, de ez általában itthon történik, nem jellemző, hogy reggelizés céljából elmegyek itthonról, inkább ebédelni. Szeretem itt a szomszédban a Csiga kávézót, és régen az Akácfa utcába jártunk a kifőzdébe, amikor egy ahhoz közeli alkotóházban béreltem műhelyt. Ha ki kell mozdulnom a városba, akkor gyakran hozok még ma is onnan ebédet, sőt az esküvői ebédünk is ott volt. Nagyok az adagok és széles a választék – ez a hely titka.

Notesz vagy szövegszerkesztő?

Egyik sem, de az igaz, hogy inkább a régi technikákhoz vonzódom mindenben. Idén is vettem egy noteszt, kábé háromszor írtam bele… Sok mindent a fejemben tárolok, a megrendeléseket pedig inkább pici papírokra írom. A borítékokat például hagyományosan írógéppel címzem meg, meg az ajándékkártyákat is azzal készítem. A régi technika igaz a fotózásra is: nekem a polaroid nagy kedvencem.

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Ikonod?

Az utóbbi pár évben nagyon szeretek munka közben YouTube-videókat nézegetni, főleg életrajzi dolgokat. Ebből nagyon sok inspirációt merítek. Nagyon sok mindenki érdekel, nem feltétlenül csak a divattörténeti dolgok, hanem például Zacher Gábor is. A munkában pedig viszonylag mindenki más dolgait követem, elsősorban persze a biciklis alkotókat. Sok olyan márka van, akik bár később indultak, mint én, mégis nagyon inspirálóan hatnak rám. Úgy gondolom, hogy ebben a bringás tervezői közegben szerencsére nincs olyan rivalizálás, mint mondjuk a dizájn más területein.

Napi mantra?

Ilyen nincs, van egy alapértékrendem, ami szerint élem az életem. Szerintem harminc felett van már egy bebetonozott értékrendje az embernek.

Dizájn vagy praktikum?

Elsősorban praktikum, és csak utána a dizájn.

Amit senki nem gondolna rólad?

Az emberek többsége, akár aki vásárolni jön ide, akár akivel a magánéletben találkozunk, sokszor egy teljesen más képet gondol rólam, mint amilyen valójában vagyok. Ez szerintem elsősorban annak köszönhető, hogy a divatról és a dizájnról egy teljesen más képe van az embereknek, mint ami valójában van. Ezért is szeretem a lakásműhelyt, mert láthatják a vásárlók a valóságot, hogy nekem is ugyanolyan problémáim vannak, mint nekik…

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Mivel közlekedsz?

Biciklivel. Van egy kempingbiciklim, amivel mindennap mászkálok, és itt a lakásban van még kettő, de az egy szinte érintetlen gyári állapotú bringa, amit csak régi biciklis felvonulásokon használok – olyankor, amikor érdemes vele megjelenni.

Legutóbbi könyv/film, ami nagy hatással volt rád?

Most sok kertészkedős könyvet olvasok, mert lett egy telkünk Nagykőrösön, ahol biokertészkedünk – ez nekem régi álmom volt. Sokan féltettek, hogy majd a telekre is dolgozni kell járnunk, de ez nem igaz, számomra ez is ugyanolyan alkotótevékenység, mint a tervezés. Másképpen fáraszt le. Tavaly, amikor férjhez mentem, sok álmom valósult meg, köztük a telek is. A férjemmel két hónap ismeretség után házasodtunk össze, az is olyan sorsszerű volt: megkeresett a Facebookon, kiderült, hogy nyáron végig akar tekerni a 66-os úton, én pedig felajánlottam, hogy készítek neki az útra egy sapkát. Márciusban ismerkedtünk meg, július 6-án esküdtünk, ő pedig pár hét múlva elment biciklizni két hónapra Amerikába – a magánnászútjára. Idén lesz a templomi esküvőnk.

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Még több Serin a Facebookon.

Ajánlott cikkek