Lélek

Leteszteltük: minél vonzóbb és merészebb valaki, annál inkább irányít?

Van egy hipotézis, mely szerint az egyén képes hatást gyakorolni más egyénekre vagy akár csoportra, ha elég magabiztos, merész vagy vonzó a többi ember számára. Minél merészebb, minél magabiztosabb, minél vonzóbb, annál erőteljesebb a hatás. Állítólag akár szabályszegésre is lehet ezekkel a viselkedésmintákkal vagy tulajdonságokkal csábítani a másikat.

vous - 2015.07.26.
Leteszteltük: minél vonzóbb és merészebb valaki, annál inkább irányít?

Piros lámpánál teszteltük, vajon igaznak bizonyul-e az állítás

Tesztünk első részében először átlagos külsővel, teljesen hétköznapi módon léptem le piros lámpánál a járdáról. A velem szemben álló hölgynek esze ágában sem volt követni renitens magatartásomat. 
A második esetben viszont egy egész csoport lódult meg néhány pillanat múlva, amikor eléggé el nem ítélhető módon az úttestre léptem.
A harmadik tesztnél viszont, amikor újra egy magányos hölgy várakozott, szintén nulla volt a hatás.

Piros ruha, piros lámpa

A második tesztsorozatnál szűk, feltűnő, piros ruhában folyt tovább a tesztelés. 

Nem lepett meg minket az eredmény: két teszt során is gondolkodás nélkül léptek le a járdáról azonos ütemben vagy egy pillanattal később a tesztalanyok, ahogy én is a színre (úttestre) léptem. Vagyis a feltűnő külső, plusz a vakmerő magatartás egyértelműen szabályszegésre csábít – ha a feltűnő illető is szabályt szeg.

Figyelem! A videóban látható magatartás szabályszegésnek minősül, és nem követendő.

Ajánlott cikkek