Test

A szem nem csak a lélek tükre

Vigyázz rá, mint a szemed világára – tartja a mondás. Nem véletlenül, hiszen a szemetek az egyik legsebezhetőbb része a testeteknek! Pontosan ezért figyeljetek nagyon oda rá, hiszen nem is gondolnátok, de a leggyakoribb szembetegségek is a helytelen életmóddal állnak összefüggésben.

vous - 2021.02.03.
A szem nem csak a lélek tükre

A szem nemcsak a lélek, hanem az egészség tükre is – állítja a Tudás fája. A legtöbb betegség előjele már azelőtt látható rajta, mielőtt a testetek a tényleges tüneteket produkálná. Íme, az 5 jel, amely az egészségedről árulkodik:

Sárga szemek

A sárgás színt a májbetegségek okozhatják, mint például a hepatitisz vagy a máj egyéb betegségei. A szín pedig az epefesték összetételének köszönhetően jön létre.

Véres szemek

A vérzés magas vérnyomás vagy fehérvérsejt-rendellenesség miatt alakulhat ki. Vizsgáljátok csak meg ti is a szemfehérje alatti részt!

Táskás szemek

Nemcsak azért akarunk tőle megszabadulni, mert nem esztétikus, hanem azért is, mert súlyos betegségek jele is lehet. A szem alatti duzzanat egyik fő oka a nem megfelelően működő vízháztartás, ami akár veseproblémákhoz is vezethet. Hogyan tehettek ellene? Kerüljétek a fűszeres ételeket és a túlzott sófogyasztást, ugyanis ezek gátolják a folyadékürítést. A táskás szem a vashiány jele is lehet, ami fáradékonyságot és vérszegénységet is okozhat. A nyomelemeket lehet tabletta formájában is pótolni, de ha a baj még nem olyan nagy, sokkal szerencsésebb természetes módon, a táplálkozásunk során megadni a szervezetünknek azt, amire szüksége van. Egyetek spenótot, brokkolit, tonhalat és olajos magvakat! 

Forrás:
depositphotos

Pupillák

És akkor most jön az, hogy beálltok a tükör elé és összehasonlítjátok a pupilláitokat! Az emberek pupillája ugyanis általában szimmetrikus, ugyanakkora a méretük és a fényhatásokra is egyformán reagálnak. Ha ezek közül valamelyik nem igaz rátok, akkor lehet, hogy komoly betegség áll a háttérben. Ilyen lehet az agyvérzés, vagy az agy- és szemidegtumor. De sok esetben a gyógyszerek vagy drogok is okozhatják az eltérő méretet.

Könnyek

Karcosnak érzed a szemed, száraz és szúr? Lehet, hogy csak túl sokat ültél a gép előtt és elfelejtettél pislogni, de könnyen megeshet, hogy az úgynevezett ”száraz szem” problémájával küzdesz, amivel sokszor a máj elégtelen vérellátása esetén találkozhatunk. A könny ugyanis a máj folyadéka. Ha normálisan működnek a funkciói, akkor megfelelő mennyiségű könny termelődik. Ha tutira nem allergia kínoz és nem segítenek a műkönnyek sem, érdemes szemorvossal és belgyógyásszal is konzultálnod. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.