Trend

Már megint a VOUS-lányok! Gyöngybe borultunk munka közben

Minden nő szeretné, ha az ékszerdobozában legalább egy gyöngy ékszer lapulna. A minap olyan szerencsések voltunk, hogy néhány óráig Audrey Hepburnnek érezhettük magunkat. Németné Molnár Piroska, a Schoeffel Showroom vezetője pedig mindenféle érdekességet mesélt a világ legtermészetesebb ékszereiről.

vous - 2015.07.09.
Már megint a VOUS-lányok! Gyöngybe borultunk munka közben

Tudtátok, hogy régen véletlenszerűen találták az igazgyöngyöket? Hosszú időbe telt, mire olyan példányra bukkantak, amit használni lehetett. 1905-ben azonban áttörés következett: feltalálták a gyöngytenyésztést. Innentől kezdve a tenyésztett gyöngyök léptek az igazgyöngyök helyébe. Ezek elkészítésének két folyamata van: Először kagylót tenyésztenek, ami körülbelül 2-3 évig is eltarthat. Majd pedig gyöngyöt tenyésztenek, ami szintén 2-3 évet vesz igénybe. Így összesen akár 5-6 évbe is beletelhet, mire elkészül egy-egy szép darab.

Forrás:
Faluhelyi Fanni

A tenyésztés különböző folyamatokból áll: forgatás, tisztogatás, a kagylók egészségi állapotának megfigyelése, a víz hőmérsékletének állandó felügyelete szükséges hozzá.

A kétfajta gyöngy létezik: édesvízben és sós vízben tenyésztett. A kettő között a különbség, hogy az édesvízben nevelt gyöngyök a gyöngy-ranglétra legalján helyezkednek el, és egy kagylóból akár 20-30 darab is kinyerhető. Nincsen magjuk, így a formájuk általában barokk (alaktalan) forma, a színük pedig a krémtől kezdve a púderen, lazacon át lehet akár viola is.
Ezzel szemben a sósvízi gyöngyök tengerben születnek, és egy kagylóból csak 1-2 darab keletkezik. Ezek a gyöngyök általában gömbölyűek lesznek, de az is előfordulhat, hogy habár magra épül a gyöngyház, mégsem lesznek szabályosak.

Forrás:
Faluhelyi Fanni

A két legértékesebb gyöngy a gömbölyű és a csepp alakú. De ezek mellett létezik barokk (amorf), féldomború, valamint rizs formájú is.

Minden gyöngyön található egy „seb”, az úgynevezett piké, ami a természetesség jele. Tenyésztés közben keletkezik, amikor a víz, valamint az élőlény mozgása miatt a gyöngyre rakódó lapok elcsúsznak. 

A gyöngy a női szépség jele. Egy gyengéden csillogó gyöngy olyan, mint egy drága bók a női szépségnek.

Azok a vásárlók, akik szeretnének megismerkedni a gyöngykultúrával, mindig elegánsan, csinosan, az alkalomhoz illő ruhában érkeznek, hiszek ők igazi Gyöngy Hölgyek. 

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Forrás:
Faluhelyi Fanni

Forrás:
Faluhelyi Fanni
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.