Trend

Útmutató a tökéletes női csizmák megtalálásához

Rengeteg szempontot kell mérlegelni a női csizmák vásárlásakor. Bokacsizma legyen, vagy érjen térd fölé? Milyen anyagból kellene lennie, és milyen szín illik a ruhatárunkhoz, na meg az egyéniségünkhöz? Cipzáras vagy fűzős? Hosszított vagy kerek orrú? Sportos vagy nőiesen elegáns? Hogy a színt, méretet és sarkakat ne is említsük… Igyekszünk segítséget nyújtani a női csizmák internetes vásárlásához!
vous - 2023.01.10.
Útmutató a tökéletes női csizmák megtalálásához

Itt a tél, és vele együtt érkezik a hóesés, ami előbb-utóbb szürkés latyakká változik a városi utcákon, míg a természetben tovább kitart, és ropogós fehér marad. Van, aki kitörő örömmel fogadja a táj fehérbe borulását, van, aki inkább átkozódik miatta, de egy biztos: beköszöntött a hideg, és kénytelenek vagyunk lecserélni a jól bejáratott őszi cipőinket. Ami persze egyáltalán nem baj, hiszen egy jól megválasztott csizmában öröm járni, és a divatnak is hódolhatunk a segítségével!

Melyik női csizmákat válasszam?

Csizmából sosem elég – ezt Carrie Bradshaw óta biztosan tudjuk. Na de milyen legyen? Először is érdemes mérlegelni, mire fogjuk a csizmát használni. Itt nemcsak arra kell gondolnunk, hogy a ruhatárunk többi részével harmonizáljon a lábbeli, hanem jó, ha azt is fontolóra vesszük, hogy milyen környezetben dolgozunk (a munkahelyünkön van-e váltócipő?), és hogyan közelítjük meg a munkahelyet (napi két órát gyalogolunk, vagy csak kocsiba vágjuk magunkat?), továbbá hogy jellemzően mit csinálunk szabadidőnkben: ugyanis a rendszeres túrázáshoz teljesen másfajta csizma dukál, mint a dress code-os céges rendezvényekhez vagy éppen a városi sétákhoz.

Természetjárásra egy tetszetős, de strapabíró és vízálló, polárbéléses hótaposót lehet érdemes választani, míg városi használatra jobban járunk egy hétköznapi eleganciát sugárzó, hosszított orrú műbőr darabbal. A műbőrről érdemes tudni, hogy semmilyen különösebb ápolást, illetve vízszigetelést nem igényel, ami a rendszeres csizmatisztítás és -ápolás kilátásaitól csak mérsékelten lelkesedőknek jó hír lehet; ugyanakkor kiválóan szigeteli a hőt. A csizma felsőrészének anyaga mellett azt is érdemes ellenőriznünk, hogy a talp miből készült, és milyen típusú! Érdemes megnézni, varrott vagy ragasztott-e csizma talpa, ugyanis előbbi határozottan jobban bírja a megerőltetést. Ha igazán időtálló darabra vágyunk, beruházhatunk egy természetes bőrből készült csizmába, hiszen tartósság szempontjából ez a főnyeremény: lassabban deformálódik, és kopik el, mint az ökobőr társai, valamint a légáteresztő képessége is jobb.

Sarkalatos kérdések

Női csizmák vásárlásakor mindig kardinális kérdés a sarok. A klasszikus, sikkes tűsarok asszertivitást sugároz, magára irányítja a tekinteteket – és hosszú távon igencsak fárasztó lehet benne járni, különösen, ha kevésbé szoktunk hozzá a használatához. Ha naponta sok kilométert tervezünk megtenni benne, vagy állómunkát végzünk, akkor sem ez lesz az ideális választás. Ez esetben a törpesarkú női csizmák jelenthetik a kompromisszumot, amelyek egyszerre hordoznak magukban eleganciát, és a kényelmi faktoruk is magasabb. Persze nincs semmi baj egy jól bevált lapos sarokkal sem, és az eleganciáról ilyen esetben sem kell lemondanunk, hiszen választhatunk egy praktikus, mégis csinos vastag sarkú vagy telitalpú modellt. Az igazán extrém megjelenést kedvelők öltözetének kiváló kiegészítője lehet egy mintás gumicsizma, ami plusz előnyként beázni egész biztosan nem fog.

Ugyan manapság nem ez a jellemző, de ha történetesen egész nap melegben ülünk, és nem akarunk váltócipővel bajlódni, akkor jobban járunk egy kevésbé magas szárú darabbal, ilyen esetben térd fölé érő csizma helyett érdemes bokacsizmát keresni.

A méret a lényeg?

A hétköznapi használatnál fontos, hogy a csizma védje a bokát, a mérete pedig legyen megfelelő: ehhez internetes vásárlás esetén a megfelelő mérettáblázat használata elengedhetetlen. Ha elsőre tör is a csizma, nem kell megijedni, különösen, ha bőrről van szó, hiszen a bőr idővel tágulni kezd. Sokan nem tudják, pontosan milyen méretekkel rendelkeznek, pedig ezt viszonylag egyszerű megállapítani. Ehhez először meg kell mérnünk a lábhosszunkat, ami úgy történik, hogy zokniban ráállunk egy papírlapra, majd pontosan körberajzoljuk a lábunkat.

Ezután veszünk egy centit, és mindkét lábunk hosszát lemérjük vele a sarkunktól egészen a leghosszabb lábujjunkig. Ha eltér a két lábunk mérete, akkor sem kell megijedni, ez előfordul: ilyen esetben a nagyobb méretet vegyük figyelembe! Mérettáblázatokat az interneten sok helyen találni, ahol megnézhetjük, hogy a lábhosszunkhoz milyen cipőméret illik.

Ha ez megvan, és azt is sikerült meghatároznunk, hogy a fenti paraméterek alapján milyen lábbelit szeretnénk, akkor már csak böngésznünk kell a számos elérhető ajánlat között. Nincs más hátra: női csizmák vásárlására fel! És persze közben érdemes szemünk előtt tartani Vivienne Westwood angol divattervező mondását, miszerint: “Vásároljunk kevesebbet, válasszunk bölcsebben”…

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.