Test

Tudnivalók az extrém szőrnövekedés mögött álló betegségről

A legendák szerint a farkasemberek léteznek, és teljes testüket sűrű szőrzet fedi. Mint minden mesének, ennek a történetnek is van valóságalapja, hiszen egy igen ritka betegségre, a hipertrichózisra utal.
vous - 2023.10.13.
Tudnivalók az extrém szőrnövekedés mögött álló betegségről

Az abnormális mértékű szőrnövekedésben szenvedők a régmúltban csodabogaraknak számítottak, de féltek is tőlük az emberek. A betegség tünetei napjainkban már kezelhetőek, többek között az Aesthetica Orvosi Központban végzett lézeres szőrtelenítés segítségével. A többség nincs tisztában a kór kialakulásával, esetleges gyógymódjával, így most cikkünkben ezeknek jártunk utána.

Veleszületett változat

Kevesen tudják, hogy a hipertrichózis kialakulása lehet szerzett vagy veleszületett folyamat. A genetikailag kódolt állapotra sajnos nincs gyógymód, azonban a túlzó szőrnövekedésre talált megoldást az orvostudomány. A ritka genetikai betegséget már rögtön a születés után tapasztalhatjuk, hiszen az újszülött teljes testét úgynevezett vékony, lanugo szőr borítja. 

Ez ugyan más babáknál is megtalálható, azonban normál esetben ez születés előtt kihullik. A talpak, tenyerek és nyálkahártya nem érintett a fokozott szőrnövekedésben, és az életkor előrehaladtával vékonyodik, és egy részt kihullik a szőr, mégis nagyon megterhelő a betegek számára a kórral való együttélés.

Szerzett hipertrichózis

Sajnos súlyos betegség is állhat a hipertrichózis megjelenésében. A szőr gyors ütemű növekedése a test egész területén észlelhető, de a szerzett változata esetén elsősorban az arcot, a felső ajkat és az állat érinti. Más testrészen is észlelhető lehet, de nem gyakori. Kialakulását rákos megbetegedés is kezdeményezheti, ennek mechanizmusa azonban még nem ismert. Előfordulhat minoxidil kezelés során a hipertrichózis kialakulása.

Amint észleljük a tüneteket, mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki feltérképezi állapotunkat, és megállapítja, hogy mi váltotta ki a betegség kialakulását. Miután akár szervezetünk daganatos elváltozása miatt is előfordulhat a túlzott szőrnövekedés, így nem hanyagolhatjuk el az ok feltárását.

Milyen megoldás létezik?

A hipertrichózis egy enyhébb fajtáját is ismerjük, mégpedig a szerzett lokalizált változatot, mely csak egyes testrészek fokozott szőrnövekedésére van hatással. Gyakran másodlagos irritáció vagy trauma miatt jelenik meg. Sok esetben keverik össze a hirsutizmussal, mely kizárólag nőknél és gyerekeknél észlelhető betegség. 

Veleszületett és szerzett formáját is ismerjük, és az androgén hormon túltengése okozhatja. A páciensek egy felnőtt férfi szőrnövekedési mintájához hasonlóan szőrösödnek, így főként az arcon, mellkason és háton alakul ki sötét szőrzet.

Visszatérve a hipertrichózisra, elmondhatjuk, hogy szerzett formája esetén van remény a kezelésre és a gyógyításra. Azonban a veleszületett változatnál a tünetek kezelésére kell összpontosítani. Így a lézeres szőrtelenítéssel megkönnyíthetik a betegek mindennapjait.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.