Test

Szőrbenövéssel küzdesz? Így segíthet a lézeres szőrtelenítés!

Pattanásszerű dudor, bőrpír, viszketés, fájdalom: sokan szenvednek kisebb-nagyobb mértékű szőrbenövésektől, melyekből gyakran alakul ki kellemetlen szőrtüszőgyulladás. Súlyos esetekben ez a bőr elszíneződéshez és hegesedéshez is vezethet, ami komoly esztétikai probléma. De miért kezdenek befelé nőni a szőrszálak? Miként előzheted meg és hogyan kezelheted a problémát? Mutatjuk!
vous - 2024.05.20.
Szőrbenövéssel küzdesz? Így segíthet a lézeres szőrtelenítés!

Mit jelent a szőrbenövés?

Sok esetben a szőrszálak nem képesek áttörni a bőrfelszínt, visszahajlanak, és befelé kezdenek növekedni. Eleinte csak annyit vehetsz észre mindebből, hogy a renitens szálak nem kandikálnak ki a bőr alól, valamint azt tapasztalhatod, ahogy faggyú felhalmozódik fel körülöttük. Kisebb dudor, viszketés, kipirosodás és fájdalom kísérheti. 

Milyen területeken fordulhat elő szőrbenövés?

  • arcon
  • lábszáron
  • karon
  • combon 
  • intim testtájakon

Kiket érint a szőrbenövés?

Szinte bárkinél előfordulhat, elsősorban azonban a sötétebb, erős szőrzet hajlamosít rá, de a bőr állapota is nagy szerepet játszik kialakulásában. Például száraz, kevésbé hidratált bőr esetén megnő az esélye a problémának. A finomabb, világos szőrzettel rendelkezőknél ritkábban tapasztalható.

Fotó: Freepik

Miért alakul ki a szőrbenövés és a szőrtüszőgyulladás?

A szőrbenövés hátterében számos tényező állhat, így a helytelen szőrtelenítési szokások, a túl szoros műszálas ruhaneműk viselése, az ülőmunka, a különböző egészségügyi problémák (pl. cukorbetegség, elhízás), a hormonháztartás egyensúlytalansága és a nem megfelelő higiénia. 

A benőtt szálak leggyakrabban a szőrtelenített területeken bukkannak fel, borotválás, gyantázás, epilálás után üti fel a fejét a probléma. Sokszor okoz gondot, hogy a borotva vagy epiláló készülék nincsen rendesen fertőtlenítve, így ha megsérül a bőr,  a baktériumok – így a Staphylococcus aureus vagy a Streptococcusok –  akadálymentesen jutnak el a szőrtüszőhöz, ahol gyulladt, gennyes göböket, szőrtüszőgyulladást okoznak. 

Gyantázás során ügyelni kell rá, hogy a megfelelő minőségű gyantát használd, és a szőrszálak eltávolítása megfelelő irányban történjen, különben könnyen benőtt szálak és fertőzés lehet a vége.

Mit tegyél, ha szőrbenövést tapasztalsz?

Sokan nyomkodni kezdik a benőtt szőrszálat, vagy – jó esetben – steril tűvel, rosszabb esetben szemöldökcsipesszel piszkálni. Nos, ezeket mindenképp kerüld, ugyanis súlyos fertőzés alakulhat ki, aminek akár maradandó nyoma is lehet, csúnya hegek keletkezhetnek.

Sokkal érdemesebb meleg borogatással kezelni, ez segít felszínre emelni a bent ragadt szőrszálakat.

Amire mindenképp ügyelj, hogy kerüld a benőtt szőrszálak környékét borotvával, gyantával, krémmel vagy epilátorral, ugyanis megsértheted a bőrfelszínt, utat nyitva a kórokozóknak.

Fotó: Freepik

Lézeres szőrtelenítéssel elkerülheted a benőtt szőrszálakat!

Sajnos még a leggondosabb előkészületek és odafigyelés mellett is előfordulhat, hogy a hagyományos szőrtelenítő módszerekkel – borotva, szőrtelenítő krém, epilátor, gyanta – lesznek olyan szőrszálak, amik nem képesek átfúrni magukat a bőrön. A szőrbenövés ráadásul nem pusztán esztétikai probléma, hanem a bőr egészségét is veszélyezteti.

Érdemes tehát olyan metódust választani, ami végleges eredményt hoz: ilyen a lézeres szőrtelenítés! Nagyszerűsége abban rejlik, hogy egyszerűen megszünteti a szőrnövekedést. 

A dióda lézeres szőrtelenítés egy nagyon biztonságos és fájdalommentes módszer, mely alkalmazható arcon, kezen, lábon és az intim területeken.

A gép a lézersugarat célzottan juttatja el a szőrtüszőbe, ahol a festékanyagot termelő sejteket elpusztítja. A szőrtüsző már nem tud regenerálódni, így szőrbenövés sem tud kialakulni. Emellett a lézernek gyulladáscsökkentő hatása is van.

Mivel a szőrtüszők egymástól függetlenek és más-más fázisban növekednek, ezért a végleges eredményhez általában 6-8 hetente nagyjából 8-10 kezelés szükséges.

A cikket a lézeres szőrtelenítés specialistájának, a Depilhome szakértőinek támogatásával készítettük. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!