Intim

Gőzmentesítés a gőzben – Próbáljátok ki a hammamrituálét

Stresszes a munkátok, a vizsgaidőszak teljesen lemerített, a gyerekek és a háztartás minden energiátokat felemésztik? Irány a hammam, eresszétek ki a gőzt a gőzben! Utána garantáltan kisimul a lélek és a test.

vous - 2015.06.24.
Gőzmentesítés a gőzben – Próbáljátok ki a hammamrituálét

Istennek kedvéért

A nálunk törökfürdőként ismert hammam eredetileg közfürdőként funkcionált, hiszen akkoriban nem volt minden házban külön vizesblokk. Sok arab országban ez még ma is így van. A Korán egyébiránt részletesen foglalkozik a tisztálkodás kérdéskörével, és felsorol néhány olyan tevékenységet, ami előtt vagy után kötelező a mosakodás. Ilyen például az ima, ami előtt rituálisan meg kell szabadulni a test tisztátalanságától. A kezeket, az arcot, a lábakat sok mecset udvarán kutakban mossák az emberek, de több helyütt még valódi gőzfürdő is épült az imaházak mellett.

A vallási rituálén túl mi, hitetlenek is élvezhetjük a hammamszeánsz testet és lelket megtisztító kényeztetését, ha ellátogatunk egy keleti gőzfürdőbe, amit manapság már több hazai szalon és szálloda szolgáltatása között megtalálunk. De hogy hogyan csinálják ezt az igazi szakértők? Azt Marokkóban próbáltam ki, ahol tökélyre fejlesztették a tisztálkodás és a testápolás ceremóniáját.

1. lépés: gőzölés

Marokkóban a helyiek nagy közös gőzfürdőkbe járnak, ami tulajdonképpen jó alkalom egy kis barátnőzésre is, a turistáknak azonban kialakítottak szeparált kabinokat is. Az eljárás mindkét helyen ugyanaz, és mindenhol van mosdatóember is, aki elvégzi a tisztítást. Először minimum 20 percig gőzben izzadunk kőágyakon fekve vagy ülve, hogy a méreganyagok eltávozzanak, az izmok ellazuljanak. Ilyenkor folyamatosan forró vízzel locsolják a padlót, és folyik a forró zuhany is, aminek segítségével már a megérkezésünk előtt meleg párával árasztják el a szobát.

2. lépés: szappanozás

A hammamban tradicionálisan az olívából készült fekete szappannal mossák le a fürdőzőt, ami úgy néz ki, mint a gépzsír, de valójában nem fekete, hanem sötétzöld, és elképesztően jót tesz a kiszáradt bőrnek. Ezzel bedörzsölik, majd vízzel lemossák az egész testet.

Forrás:
hammamdelarose.com

3. lépés: radírozás

A cseppet sem kellemes, de annál hasznosabb bőrradírozáshoz egy dörzsikesztyűt használnak, amivel jó alaposan végigdarálják az ember bőrét a mosdatóasszonyságok. Az én egyébiránt egészségesnek tűnő bőröm ettől úgy foszlott, mint egy elbénázott napozás utáni leégéstől.

4. lépés: pakolás

Az elhalt hámsejtek ledörzsölése után újabb szappanozás és zuhany következik, majd ghassulpakolás kerül a bőrre. Ez tulajdonképpen egy por alakú agyag, amit vízzel összekevernek, és bekenik vele a testet. Adnak hozzá rózsát vagy levendulát is, amitől még finomabb lesz. Az agyag kiszívja a méreganyagokat a bőrből, de egyszersmind ásványi anyagokkal is feltölti.

Forrás:
iStock

5. lépés: masszázs

Természetesen a trutyit végül lemossák, ami után már tényleg babapopsi-minőségű a bőr. A hab a tortán egy választható opció: masszázs argánolajjal. A Marokkó aranyának titulált csoda mindennél magasabb E-vitamin-tartalmával valóban egyedülálló ápolást ad a bőrnek. Már itthon is kapható, így saját fürdőszobátokban is használhatjátok.

Bár a hammamokban eredetileg csak nemek szerint szétválasztva lehetett tartózkodni, manapság sok helyütt lehet páros szeánszokon is részt venni. Próbáljátok ki!

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.