Intim

Gőzmentesítés a gőzben – Próbáljátok ki a hammamrituálét

Stresszes a munkátok, a vizsgaidőszak teljesen lemerített, a gyerekek és a háztartás minden energiátokat felemésztik? Irány a hammam, eresszétek ki a gőzt a gőzben! Utána garantáltan kisimul a lélek és a test.

vous - 2015.06.24.
Gőzmentesítés a gőzben – Próbáljátok ki a hammamrituálét

Istennek kedvéért

A nálunk törökfürdőként ismert hammam eredetileg közfürdőként funkcionált, hiszen akkoriban nem volt minden házban külön vizesblokk. Sok arab országban ez még ma is így van. A Korán egyébiránt részletesen foglalkozik a tisztálkodás kérdéskörével, és felsorol néhány olyan tevékenységet, ami előtt vagy után kötelező a mosakodás. Ilyen például az ima, ami előtt rituálisan meg kell szabadulni a test tisztátalanságától. A kezeket, az arcot, a lábakat sok mecset udvarán kutakban mossák az emberek, de több helyütt még valódi gőzfürdő is épült az imaházak mellett.

A vallási rituálén túl mi, hitetlenek is élvezhetjük a hammamszeánsz testet és lelket megtisztító kényeztetését, ha ellátogatunk egy keleti gőzfürdőbe, amit manapság már több hazai szalon és szálloda szolgáltatása között megtalálunk. De hogy hogyan csinálják ezt az igazi szakértők? Azt Marokkóban próbáltam ki, ahol tökélyre fejlesztették a tisztálkodás és a testápolás ceremóniáját.

1. lépés: gőzölés

Marokkóban a helyiek nagy közös gőzfürdőkbe járnak, ami tulajdonképpen jó alkalom egy kis barátnőzésre is, a turistáknak azonban kialakítottak szeparált kabinokat is. Az eljárás mindkét helyen ugyanaz, és mindenhol van mosdatóember is, aki elvégzi a tisztítást. Először minimum 20 percig gőzben izzadunk kőágyakon fekve vagy ülve, hogy a méreganyagok eltávozzanak, az izmok ellazuljanak. Ilyenkor folyamatosan forró vízzel locsolják a padlót, és folyik a forró zuhany is, aminek segítségével már a megérkezésünk előtt meleg párával árasztják el a szobát.

2. lépés: szappanozás

A hammamban tradicionálisan az olívából készült fekete szappannal mossák le a fürdőzőt, ami úgy néz ki, mint a gépzsír, de valójában nem fekete, hanem sötétzöld, és elképesztően jót tesz a kiszáradt bőrnek. Ezzel bedörzsölik, majd vízzel lemossák az egész testet.

Forrás:
hammamdelarose.com

3. lépés: radírozás

A cseppet sem kellemes, de annál hasznosabb bőrradírozáshoz egy dörzsikesztyűt használnak, amivel jó alaposan végigdarálják az ember bőrét a mosdatóasszonyságok. Az én egyébiránt egészségesnek tűnő bőröm ettől úgy foszlott, mint egy elbénázott napozás utáni leégéstől.

4. lépés: pakolás

Az elhalt hámsejtek ledörzsölése után újabb szappanozás és zuhany következik, majd ghassulpakolás kerül a bőrre. Ez tulajdonképpen egy por alakú agyag, amit vízzel összekevernek, és bekenik vele a testet. Adnak hozzá rózsát vagy levendulát is, amitől még finomabb lesz. Az agyag kiszívja a méreganyagokat a bőrből, de egyszersmind ásványi anyagokkal is feltölti.

Forrás:
iStock

5. lépés: masszázs

Természetesen a trutyit végül lemossák, ami után már tényleg babapopsi-minőségű a bőr. A hab a tortán egy választható opció: masszázs argánolajjal. A Marokkó aranyának titulált csoda mindennél magasabb E-vitamin-tartalmával valóban egyedülálló ápolást ad a bőrnek. Már itthon is kapható, így saját fürdőszobátokban is használhatjátok.

Bár a hammamokban eredetileg csak nemek szerint szétválasztva lehetett tartózkodni, manapság sok helyütt lehet páros szeánszokon is részt venni. Próbáljátok ki!

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.