Test

Rosszul látok – mi történt velem?

Köztudott, hogy a látásunk az idő előrehaladtával folyamatosan romlik, azonban előfordulnak olyan esetek, amikor hirtelen, villámcsapásszerűen következik be a látásromlás. Sajnos ennek hátterében gyakran húzódik meg komolyabb betegség, ezért semmiképp sem szabad legyinteni a problémára.
vous - 2023.04.16.
Rosszul látok – mi történt velem?

A szemünkre számos olyan betegség lehet negatív hatással, amiről elsőre nem is gondolnánk. A látásromlás kapcsán ki gondolna például pont a cukorbetegségre vagy a központi idegrendszer valamelyik betegségére? Ha mi nem is, a képzett szakorvosok szerencsére igen. Az alábbiakban felsorolunk pár olyan szemmel kapcsolatos betegséget, amely mindenképp figyelmet igényel.

Fénytörési hibák

A szem legáltalánosabb, legtöbb embert érintő problémái a fénytörési hibák, azaz a távollátás, a rövidlátás és az asztigmia, amit cilinderes szemként vagy szemtengelyferdülésként emleget a köznyelv. Ezek általában nem hirtelen alakulnak ki, hanem az évek során válnak egyre kellemetlenebbé. A rövidlátást a szem tengelyhosszának növekedése és/vagy a szaruhártya túl domború felszíne okozza, míg a távollátást a rövidebb szemtengely és/vagy a szem kisebb törőereje. Ezeket a problémákat először általában szemüveggel vagy kontaktlencsével igyekeznek orvosolni az emberek, de ezek sajnos nem orvosolják az alapvető hibákat. Ma azonban már elérhető a végleges megoldás, vagyis a lézeres szemműtét, amiben élen jár a Focus Medical, amely Magyarország legnagyobb múlttal és tapasztalattal rendelkező látásjavító központjaként évtizedek óta állítja a tudományt és a szakértelmet az emberek látásának szolgálatába.

Szürkehályog és zöldhályog

Sajnos sokaknak nem kell bemutatni a szintén rengeteg embert érintő szürkehályogot és a zöldhályogot. Előbbi a szemlencse fokozatos, általában évek alatt lezajló beszürkülését, elhomályosodását jelenti, és nagyon sok idős embert érint, utóbbi pedig valójában a megnövekedett szemnyomás miatt alakulhat ki. 

Az ideghártya leválása

Az ideghártya leválása szörnyen hangzik és nem is tréfadolog. Aki meglepő hirtelenséggel kezd el rosszul látni az egyik szemével, vagy esetleg teljesen elveszíti a látását, annak sürgős orvosi ellátásra van szüksége. Az ilyen típusú látászavart gyakran okozza a retina leválása vagy a szemet vérrel ellátó artéria elzáródása. Az elzáródás esetén a látászavar többnyire csak pár percig tart, de sajnos akár teljes vakságot is okozhat.

Látótérkiesés

A látótérkiesés a látásromlás vagy a látásvesztés egy speciális változata. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy korlátozottan látunk, azaz nem a teljes képet. Általában mindkét szemet érinti, és többnyire a beteg vagy csak a kép jobb, vagy csak a bal oldali felét látja, de előfordulhat az is, hogy a látótér a negyedére szűkül. A látótérkiesés lehet végleges vagy ideiglenes, gyakran kíséri a migrénes fejfájást, de a hátterében akár daganat vagy stroke is állhat.

Forrás: Canva

Kettős látás

A kettős látást nem nehéz elképzelni, hisz tényleg azt jelenti, hogy egyetlen dologból nem csak egyet látunk, és általában nem is túl élesen. Okozhatja cukorbetegség, agydaganat, stroke, botulizmus, koponyasérülés, alkoholmérgezés, pajzsmirigy-probléma és számos más betegség is, ezért minden esetben ajánlott a neurológiai kivizsgálás.

Stroke

Ha stroke okozza a látásvesztést, akkor a szemészorvos nem talál kóros elváltozást a szemben. Ennek az az oka, hogy a stroke az agykéreg látásközpontot érintő területét rombolja, amely folyamat sajnos visszafordíthatatlan.

Mérgezés

Ha nem hirtelen áll be a mindkét szemet érintő látásvesztés, hanem akár több év alatt, és a beteg rendszeresen fogyasztott alkoholt vagy tudatmódosító szereket, akkor gyanakodni lehet arra, hogy az ezen tevékenységek nyomán kialakult mérgezés okozta a bajt.

Aki tehát hirtelen látásromlást tapasztal, az azonnal forduljon orvoshoz, de annak sem kell belenyugodnia az éles látás hiányába, aki “csak” fénytörési hibákkal küzd, hisz őket ott várja a megoldás a margitszigeti Focus Medical lézeres látásjavító központban!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.