Lélek

Olvass sok könyvet és empatikusabb leszel!

Ma már számos tudományos vizsgálat is bizonyítja, mennyire hasznos dolog könyvet olvasni. Bár sokan nem szeretik ezt a fókuszált tevékenységet végezni, reméljük, most őket is sikerül meggyőznünk arról, miért jó elmerülni a történetekben.
vous - 2023.06.15.
Olvass sok könyvet és empatikusabb leszel!

1. A könyvek empatikusabbá tesznek

Raymond A. Mar, a torontói York egyetem professzora és kollégái végeztek egy vizsgálatot, melyben arra keresték a választ, hogyan fejlődik a 4-6 éves gyerekek empatikus képessége. Nem meglepő módon azt tapasztalták, hogy minél több mesét hall a gyerkőc, annál inkább bele tudja képzelni magát mások helyzetébe.

És ez csak az egyik érv arra, miért kell a gyermekeket megismertetni a mesékkel. Ha mi magunk nem érünk rá minden este olvasni nekik, akkor a VOIZ hangoskönyv-applikációt töltsük le a telefonunkra, mert itt számtalan izgalmas történetet, gyerekeknek szóló művet is találunk.

Akár minden nap más-más szerző meséivel ismerkedhet a gyermek, kiváló színészek élvezetes előadásában hallgathatók meg a művek.

2. A problémamegoldó készség is fejleszthető

Természetesen nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is találnak maguknak való olvasmányt, hangoskönyvet a VOIZ oldalán, ezeket főzés, vezetés, sportolás közben is lehet hallgatni.

Az empátia idősebb korban is fejlődhet, és minél többször képzeljük bele magunkat a hős helyzetébe, annál több erőforrásra, útmutatásra tehetünk szert.

Végső soron így a problémamegoldó képességünk is javul, hiszen találunk mintát arra, hogyan kell helyesen cselekedni egy-egy szituációban.

3. Csökkenti a stresszt

Valamilyen csalódás ért? Felzaklattad magad a munkahelyen? Merülj bele egy izgalmas történetbe, és zárd ki a külvilágot egy időre! Olvasás közben ugyanis a pulzusszám csökken, a légzés lelassul, így biztonságban fogod érezni magad.

Ha nem a napi tennivalókon, történéseken töröd a fejed, hanem a szereplők életére koncentrálsz, akkor oldódik benned a feszültség, el tudsz távolodni saját problémáidtól. És az is lehet, hogy pont az adott könyvben találod meg a megoldást a bajaidra!

4. Fókuszálttá tesz

Az olvasásba való belefeledkezés automatikusan fókuszálttá is tesz. Nem kalandozhatnak el a gondolataid, hiszen akkor nem értenéd, mit olvasol, újra és újra vissza kellene lapoznod, hogy átlásd a történetet. A koncentrálás képességének kialakulása az élet más területén is hasznokat hoz.

5. Serkenti az agyműködést

Az olvasás által olyan képességek is fejlődnek, mint a logikus gondolkodás, a kommunikációs készség vagy a memória. Emlékeznünk kell mindenre, amit olvastunk a könyvben, ez pedig edzésben tartja az agyat.

A sakkhoz, keresztrejtvényekhez, szókeresőkhöz hasonlóan az olvasás is hat az emlékezőképességünkre, frissen tart bennünket.

6. Nyiss a világra a könyvekkel!

Az egyes történetekben találkozhatsz más népek kultúrájával, szokásaikkal, számos dolgot ismerhetsz meg. Az olvasás nyitottá és elfogadóbbá tesz, tudásod gyarapítására nincs is jobb mód, mint egy izgalmas regény kézbevétele. Ha teheted, idegen nyelvű könyveket is olvass, ez a nyelvi képességeidet is fejleszteni fogja!

Ajánlott cikkek