Lélek

Nőnek az árak, csökken az adakozási kedv, egyre több a rászoruló

A válságos helyzetben az embernek talán utoljára jut az eszébe, hogy adakozzon a rászorulóknak, pedig azok száma a válsággal éppen növekszik.
vous - 2022.12.07.
Nőnek az árak, csökken az adakozási kedv, egyre több a rászoruló

Mindennek a tetejébe még a menekültek is egyre csak érkeznek hazánkba, több hullámban, hol többen, hol kevesebben. Először sokan csak a háború miatti bizonytalanság elől menekülve hagyták el otthonaikat. Aztán mások a konkrét bombázások, fegyveres konfliktusok miatt jöttek el hazájukból. Most pedig már olyanok is sokan jönnek, akiknek az otthonában nincs fűtés, víz, elektromosság. Talán bele sem gondolunk, milyen érzés lehet azoknak a gyerekeknek, akiket édesanyjuk a konkrét, fizikai túlélésért kap fel, és indul el velük az ismeretlenbe. Vagy azoknak, akik kiszédülnek az iskolapadból, mert otthon nincs mit enniük a hónap végén. Szerencsére a különféle egyházak szeretetszolgálatai és a jótékonysággal foglalkozó alapítványok állják a sarat, és támogatják a bajbajutottakat, de nekik is mindinkább nehezedik a dolguk, ahogy az egyre rosszabb gazdasági helyzettel egyenes arányban csökken az adakozási kedv. 

Erre próbálnak a szcientológia önkéntes lelkészek mind jobban odafigyelni, és rendszeres adományaik mellett másokat is arra buzdítani, hogy támogassák azon szervezeteket, egyházakat, akik a rászorulókon segítenek. Érdemes megkérdezni a különféle egyházak szeretetszolgálatait, hogy mire van épp szükségük az általuk támogatottaknak. Mert a bajbajutottak sokszor nem hangosak; a hírekben is egyre kevesebbet szerepelnek. Ahogy a háborús menekültek „szenzációértéke” csökken, úgy a szegényebb sorba kerülő honfitársainké is. Utóbbiaknál is sokszor csak az egyházakra számíthatnak azok, akik nem tudják a maguk és a családjuk alapvető szükségleteit ellátni. 

Ezért az elmúlt egy hétben a szcientológia önkéntes lelkészek támogatták egy olyan nagy egyház vidéki jótékonysági szervezetét, akik szociális ellátással és nevelőszülői hálózat működtetésével foglalkoznak; továbbá egy menekültek fogadásával és ellátásával foglalkozó másik egyház önkénteseit is. A szokásos tartósélelmiszer-, üdítő-, tisztítószer-, kozmetikum-, illetve frissgyümölcs-adományokon, valamint az egyedi igényeken kívül (pl. babaruhák) vittek még sok csokimikulást és buborékfújót is. Ilyen apróságok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kicsik felszabadultan tudjanak ünnepelni, és megfeledkezzenek a szűkölködésből adódó problémákról, legyen szó menekült vagy hazai rászoruló gyermekekről.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.