Egyéb kategória

Munkahelyváltás szenior szakemberként

Függetlenül attól, hogy mennyire vagyunk jó szakemberek és hány éves tapasztalattal rendelkezünk, bármikor kerülhetünk abba a helyzetbe, hogy váltanunk kell. Lehet ez a cég gazdasági helyzete miatt, de más változások is vezethetnek oda, hogy új munkahelyet keressünk. Sokszor szeniorként ez nehezebb a feladat, mint pályakezdőként.
vous - 2023.06.20.
Munkahelyváltás szenior szakemberként

Az elkényelmesedés lehet a legnagyobb ellenségünk

Az, hogy már 10-15-20 éve ugyanott dolgozunk, annak számtalan előnye van, de hátrányok is leselkednek ránk, amiről valójában tudomásunk sincs, amíg el nem jön az a helyzet, hogy új munkahely után kell néznünk. Pánikba esni azonban nem kell, ma már profik tudnak segíteni nekünk az álláskeresésben. Ide tartoznak például a CV Shark szolgáltatásai is, amelyek segítségével minden modern kihívásra felkészülhetünk.

Mégis mik azok a hátrányok, amik érhetnek minket? Az egyik ilyen, hogy régóta nincs meg az interjúzási rutinunk, már el is felejtettük, hogy milyen az a helyzet, amikor aktívan nézzük a nyitott pozíciókat.

Lehet, hogy a szakterületünkön igazi profik vagyunk, de azt nehezen tudjuk egy interjú során fogyasztható, strukturált kommunikációs formába átalakítani. Ugyanígy “pókhálós” lehet az önéletrajzunk is, valószínűleg nem is vagyunk tisztában a jelenlegi trendekkel és vállalati elvárásokkal.

Ezek mellett nagy kihívást jelenthet az is, ha nincs kiépült szakmai kapcsolatrendszerünk. Ez azt jelenti, hogy nem ismerünk más cégeket, szakembereket a szakterületünkről. A networkingről, kapcsolatépítésről gyakran elfeledkezünk, pedig számtalan helyzetben lehet segítségünkre.

Mit tehetünk a jobb kapcsolatrendszer érdekében?

Szerencsére van megoldás, több is: az egyik legegyszerűbb, ha annak ellenére eljárunk bizonyos időközönként interjúzni, ha egyáltalán nem tervezünk váltani. Ezzel megmarad az “álláskeresői rutinunk”, és mindig tudni fogjuk szakmánk aktuális elvárásait.

Ugyanez a helyzet a fejvadászok megkeresésével is, nem szabad őket visszautasítani. Bármikor befuthat egy olyan ajánlat vagy lehetőség, aminek köszönhetően elgondolkozunk a váltáson. Fejvadász kapcsolattal érdemes rendelkezni, ha külső okok miatt kell új helyet keresnünk.

Szakmai kapcsolatokat könnyedén építhetünk online és offline térben is. Például a LinkedIn segítségével, vagy ha eljárunk szakmai konferenciákra, előadásokra, vagy belépünk különböző közösségi oldalakon szakmai csoportokba.

Nyugodtan kérjük ki szakember segítségét

Az álláskeresés egyáltalán nem egyszerű, pláne, ha olyan lehetőséget keresünk, ami nem töri meg a karrierívünket. Továbbá fontos a jövőbeli perspektíva és az, hogy a jelenlegi életszínvonalunkat is könnyedén fenn tudjuk tartani, sőt, ha lehetséges, akkor emelni is rajta.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, érdemes külső, profi segítséget igénybe venni. Ezzel az álláskeresés hatékonyabb, gyorsabb lesz, és garantáltan nem fog minket csalódás érni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!