Lélek

Téves az elmélet, mely szerint ideje megtanulni a nemet – Elárulom, miért!

Azt gondoljátok ti is, hogy könnyebb nemet mondani, mint igent? Igazatok van, és mégsem. Én azt vettem észre, hogy az igen szinte kirepül a számból. Angyalszárnya van. Néha el is képzelem, ahogy kócos kis fejjel, borzasan nekilendül, szárnyra kap és az ég felé repül. Ellenben a nem szinte összetapasztja az ajkaim. Húz, mintha túl savanyú lenne a sóska, vagy száraz, mint a sajt nélküli makaróni.

vous - 2015.06.28.
Téves az elmélet, mely szerint ideje megtanulni a nemet – Elárulom, miért!

Szeretetszó az igen

Mégis könnyebben mondok még mindig nemet én magam is. Hiszen az igen sokszor erőfeszítést kér, lemondást, pluszmunkát, áldozatot, aggódást. Repít pedig és magával ragad minden szeretetből kimondott igen. És az is, ha örömre bólintasz rá.

Ha lehetne, én a szeretetszavaink közé sorolnám az igent, a köszönöm és a hála szavak mellé.

Hallottatok már valaha goromba igent?

Dacosat lehet, de durvát soha. Mert van befogadó igen, fejlődést ígérő igen, csók-igen, elengedő igen, megbocsátó igen. Van igen a szerelemre, igen egy új kapcsolatra. Van csalogató, kacér, csábító igen. Gyönyörrel teli igen, és igen az új életre is.

Ha lehetne, én szárnyas-tollas kis igenekkel tömném ki a lányom feje alatt a párnát, hogy színes, kalandízű álmai legyenek.

És ha mennie kell, ha nem foghatom már a kezét, útravalóul az összes valaha tőlem kapott igent a poggyászába rejteném. Mert úgy hiszem, az tud majd okosan nemet mondani megalázó, sebző pillanatra, aki születése pillanatától fürdik az igenekben. Akinek igenekkel szabtak határt, és kellő megtorpanásra is igenekkel tanították.

Szerintem téves az elmélet, mely szerint itt az ideje megtanulni a nemet.

Az élet az igent szereti, az igen visz előre, az igen az kíváncsi, kukucskál, kérdéseket tesz fel. Minden fontos dologra az igen bólint rá. Az igent talán sose hívná vissza senki, akkor se, ha a megszavazott, reményekkel teli igen mellett is kudarcos volt a végeredmény. Úgy hallottam, és én elhiszem, hogy élete végén azt bánja meg mindenki, amire nemet mondott, amit meg se próbált, amit eleve vesztésre ítélt.

Tanuljatok meg hát igent mondani örömre, szerelemre, feladatra egyaránt. Velem, velünk együtt.

Ajánlott cikkek