Világ

Véradók, a hétköznapok csendes hősei

A véradással gyógyulásra váró betegek és balesetet szenvedett sérültek  megmentését, gyógyítását segíthetitek. Ti is lehettek donorok!
vous - 2015.06.14.
Véradók, a hétköznapok csendes hősei

Egyetlen véradással három ember életét menthetitek meg, de nektek is hasznos lehet a véradás:megismerhetitek saját vércsoportotokat, ingyen eshettek át egyébként költséges szűrővizsgálatokon, például szűrik a hepatitist-, Aids-et-, szifiliszt-, luesz-t és egyéb vírusfertőzéseket.

Ki lehet véradó?

Reichert Tündét, a Magyar Vöröskereszt Debreceni Területi Szervezetének vezetőjét kérdeztük:

Mindenki, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kg-ot, és az elmúlt 56 napban nem adott vért. Például ti!

Vigyétek magatokkal!

A személyi igazolványotokra, valamint a lakcím- és az eredeti TAJ-kártyára lesz szükségetek a véradás során.

Mire számíthattok véradáskor?

Véradáskor steril vérvételi zsákba, egyszer használatos tűvel 4,5 deciliter teljes vért vesznek le, és egy keveset a vizsgálathoz mintacsövekbe. A véradás – adatfelvétellel és kivizsgálással együtt – 30-45 percet vesz igénybe: 8-10 perc alatt a szakemberek leveszik a vért, és azt követően még 5-10 percet kell pihennie a véradónak. A véradást alapos orvosi vizsgálat előzi meg. Nem kell félnetek: egy egészséges embernek a véradás nem árt, a levett vérmennyiség hamar újratermelődik. Fontos azonban, hogy véradás előtt és után fogyasszatok bőségesen folyadékot, és étkezzetek a napszaknak megfelelően.

Ajánlott cikkek