Világ

Ez a legjobb segédeszköz mozgássérülteknek a kerekes szék óta

Tervezel, döntesz és elindulsz. Szabadon indulsz bármilyen irányba. Szabad vagy. Beülsz egy kávéra, mozifilmet választasz, feladod a karácsonyi képeslapokat a postán. De nem mindenki tudta ezt megtenni ugyanezzel a szabadsággal. Eddig!
vous - 2015.12.03.
Ez a legjobb segédeszköz mozgássérülteknek a kerekes szék óta

A kerekes székben ülők számára (és a babakocsit tolók számára is) akadály lehet minden lépcső, járdaszegély, bukkanó. Valóságos akadályfutás az út. Sokan éppen ezért, ha tehetik, el sem indulnak. Maradnak a négy fal között.

Jó esetben akad segítség, vagy átállnak az online életmódra: amire szükség van, megrendelik, meghozatják, elküldetik. Megoldják valahogy. Vagy nem oldják meg, és veszteséget élnek át, lemondanak száz meg száz dologról.

Pedig a szabad mozgás lehetősége és elérhetősége alapvető jog. Az emberi méltóság megélését segíti elő.

Nem véletlenül indult el tehát a legújabb mobilalkalmazás fejlesztése, amely a kerekes székben ülők a négy keréken gurulók szabad mozgását segíti elő egy olyan útvonaltervezővel, amely megmutatja, milyen útvonalon és hová vezet szabad út. De azt is, hol ütközhet akadályba a kerék. Íme a Route4U!

Videónkban Vincze Zoltán rendező mutatja be az alkalmazás fejlesztésének célját és körülményeit.

Lakóhelyetek „feltérképezésével” ti is segítséget nyújthattok az alkalmazás fejlesztői számára a már a videóban említett mikulásos kampány keretében (és azután is). Részletekért kattanjatok a Gurulj szabadon! weboldalra, amelyet a Route4U a fővárosi önkormányzattal és a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft.-vel közösen hozott létre.

Ajánlott cikkek