Egyéb kategória

Mit árul el rólunk, hogy mit ajándékozunk a párunknak?

Az ajándékozás – bár olykor komoly stresszfaktor lehet életünkben – pozitív érzés a legtöbbünk számára. Elégedetten és boldogan nyugtázhatjuk azt, hogy örömet és meglepetést okoztunk valakinek, kifejeztük azt, hogy törődünk a másikkal, az ajándék kiválasztása során pedig kibontakoztathattuk kreativitásunkat. De mit árulnak el rólunk ajándékozási szokásaink? Az alábbiakban ennek járunk utána.
vous - 2023.08.22.
Mit árul el rólunk, hogy mit ajándékozunk a párunknak?

Mitől jó egy ajándék?

Az, hogy mitől is nevezhetünk egy ajándékot jónak, alapvetően a megajándékozott féltől és attól függ, hogy a kiválasztásánál az ő igényeit és preferenciáit tartottuk-e szem előtt. A jó ajándék személyes és figyelmes, megmutatja, hogy mennyire ismerjük a másikat. A kiválasztása során figyelembe vettük, hogy szereti-e a meglepetéseket? Értékeli a személyes apróságokat, dísztárgyakat, esetleg a hasznos ajándékokat kedveli?

Talán elcsépelten hangzik, de – bár az ajándékra költött összeggel is kifejezhetjük az érzéseinket – a jó ajándékot elsősorban nem az értéke határozza meg. Sokkal inkább a szimbolikus jelentése: például, ha egy számunkra fontos ember megbánt minket, a bocsánatkérés jeleként egy figyelmes apróság többet érhet egy személytelen, de drága ajándéknál.

A jó ajándék egyedi, érzelmeket közvetít, ettől emlékezetes és nem szokványos; megfelel az alkalomnak és a kapcsolat jellegének, hiszen míg a párunk, legjobb barátunk értékelhet egy vicces, akár kicsit obszcén meglepetést, a főnökünknek nyugdíjba vonulása alkalmából általában komolyabb ajándékkal készülünk.

Mit árul el rólunk az ajándékunk?

Ahogy említettük, az ajándék kiválasztásakor elsősorban természetesen a másik fél igényeit és vágyait tartjuk szem előtt. Amit adunk, az mégis magán viseli a mi személyiségjegyeinket is: a megajándékozott betekintést nyer általa a mi gondolatainkba és érzelmeinkbe, így sokat elárul rólunk is az, hogy mit választunk.

Az ajándék megmutatja, hogy mennyire vagyunk figyelmesek, gondoskodók. Kiderül, milyen jól ismerjük párunkat, az ő szenvedélyeit és érdeklődési körét, hogy mennyire figyeltünk oda elejtett mondataira, megjegyzéseire arról, hogy mire is lenne szüksége, mire vágyik. Ez részünkről csak egy kis odafigyelést igényel, mely mégis nagyon jelentős, hiszen ezáltal megmutathatjuk azt, hogy mennyire fontos is nekünk a megajándékozott fél.

Az általunk választott ajándék érzelmeket közvetít. Lehetőségünk van kifejezni a párunk iránti szeretetünket, törődésünket. Az odafigyelés és az idő, amit az ajándék kiválasztásába, esetleg a csomagolására, prezentálására fordítottunk, tükrözi az érzelmeink mélységét, és azt, hogy fontos nekünk: valódi boldogságot okozzunk.

A személyes, közös múltat idéző ajándékunkkal megmutathatjuk azt, hogy párunkkal az együtt megélt pillanatok valóban felejthetetlenek voltak számunkra.

Ha egyedi, igazán személyre szóló és nem mindennapi ajándékot választunk, az utal arra, hogy mennyire gondolkodunk kreatívan és egyedien, illetve hogy mennyire nem ijedünk meg a kihívásoktól és a nehéz feladatoktól. Egy ilyen ajándék elkészítése, kitalálása időt és energiát igényel, biztosak lehetünk tehát abban, hogy az valóban örömet és meglepetést okoz. Ennek a meglepetésnek az emlékét a megajándékozott akkor is őrizni fogja, amikor esetleg az ajándéktárgyat már régen nem használja. Ha kreatív ajándékot választunk, esetleg készítünk, párunk tényleg biztos lehet abban, hogy ő és az igényei valóban fontosak számunkra.

Az ajándék – mint önkifejezési eszköz – kiváló módja annak is, hogy a másik felé közvetítsük saját értékrendünket és gondolatainkat. Ha fontos nekünk a környezettudatosság, ennek megfelelően a fenntarthatóság jegyében választunk ajándékot. Ha szívünkön viseljük a társadalmi felelősségvállalást, akkor az értékrendünknek megfelelő márkákat, esetleg a second-hand termékeket, vagy a rászorulók támogatását részesítjük előnyben.

Ha nincs ötletünk…

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé válnak az élményajándékok, melyek emlékezetes, különleges és személyre szabott programlehetőségeket nyújtanak. Ha úgy érezzük, hogy az együtt töltött évek alatt már minden lehetséges tárgyat megvásároltunk párunknak, akkor érdemes az élményajándékok felé fordulni.

A tárgyi ajándék kétségtelen előnye, hogy sokáig megmarad, az azonban végső soron „csak” egy tárgy, az emlékek pedig örökké velünk maradnak. Az élményajándék lehetővé teszi az ajándékozottnak, hogy olyan tevékenységeket próbáljon ki, melyekre magától talán soha nem is gondolt volna. Ezt a meglepetést aztán valóban személyre szabhatjuk, és párunk hobbijainak, vágyainak megfelelően választhatjuk ki.

A legtöbb tevékenység természetesen társaságban az igazi, így érdemes olyan élményajándékot választani, amit párunk barátaival, családjával élhet át, de a kapcsolatunkat erősíthetjük, és újabb közös emlékeket szerezhetünk egy páros program szervezésével is. 

Ajándékozzunk szívből

Ahogy azt láthattuk, az ajándék sokféleképpen kifejezheti érzelmeinket, gondolatainkat, és személyiségünket is. A legfontosabb, hogy a megajándékozott vágyait és preferenciáit vegyük figyelembe annak kiválasztása során, valamint hogy valóban adjuk bele szívünket és lelkünket is: így akár tárgyi, akár élményajándékot választunk, biztosak lehetünk abban, hogy emlékezetessé tesszük az alkalmat.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!