Test

Minden, amit a petefészek cisztáról tudni érdemes

A petefészek ciszta kevésbé alattomos kórkép, mint az endometriózis. Sokáig egyáltalán nem vesszük észre, hogy baj van, csupán az erős menstruációs görcsök vagy a szurkáló, nyilalló alhasi fájdalmak adhatnak néhány támpontot. Van, hogy nőgyógyászati rutinvizsgálaton vagy csak akkor derül fény a cisztára, amikor gyermeket szeretnénk, de ez valamiért nem sikerül. A petefészek traktusban többféle ciszta kialakulhat.
vous - 2023.03.27.
Minden, amit a petefészek cisztáról tudni érdemes

Mi is tulajdonképpen a ciszta?

A ciszta folyadékkal telt tömlő, üreg, melyet egy kötőszövetes tok vesz körül és a szervezetben számtalan helyen előfordulhat. Olyan kóros elváltozás, amelynek több típusa ismert. A petefészekben vannak olyan magától kiürülő folyadékkal telt ciszták is, amik a menstruációval eltávoznak. A ciszták általában jóindulatúak és gyakran észre sem vesszük őket. Gondot csak akkor okoznak, ha a növekedésük miatt zavarják a szerveket vagy görcsök és fájdalmak is fellépnek.
petefészek ciszta is általában ilyen folyadékkal telt, hólyagszerű képződmény, amely akár egy lelki sérülést követően is keletkezhet. Vannak olyan petefészekciszták is, amik például endometriózis gyógyulása után ún. endometriózisos vagy csokoládé cisztának neveznek sűrű, barna színű bennéke miatt. Ezek jelenléte vezethet valójában a meddőséghez. A jó hír azonban az, hogy a jóindulatú ciszták gyakran maguktól felszívódnak, és az endometriózis az orvosi út mellett alternatív gyógymódokkal is jól kezelhető. Ilyenkor „Életünk az orvosságunk”- ahogy Hippokratész fogalmaz minden előírást betartva mi magunk is igyekszünk kilábalni ebből a kóros állapotból.

Hogyan támogathatjuk a gyorsabb felépülést és a ciszták eltűnését?

A petefészek ciszták – ahogyan erről szó volt – ún. hormonérzékeny nőgyógyászati elváltozások és akár következményként is megjelenhetnek az endometriózis kialakulása után. Ez a probléma, amely a méh nyálkahártyájának rendellenes, méhen kívüli jelenlétét jelenti, azonban gyakran a nem megfelelő életmód miatt is létrejöhet. Nem a stresszel van gond, „Az az élet sója” – ahogy professzor Selye János írja, hanem a stresszre adott válaszreakcióval. Emellett a ritmustalan, túlhajszolt életmód, a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás jelentősen megnöveli a tünetek erősségét, valamint jócskán rátesz a problémák kialakulására. Ezért példának okáért a petefészek ciszta felszívódásának elősegítése életmódváltással fokozható, valamint – ha a kezelőorvosunk engedélyezi – gyógyteák és támogató étrend-kiegészítők használatával segíthetjük a gyorsabb gyógyulást is. A megértésnek óriási szerepe van, hogy kinél mitől alakulhatott ki cisztikus elváltozás a petefészekben, majd a tudatos változás szintén támogató erővel bír.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.