Egyéb kategória

Manipuláljátok a manipulálókat!

Azt hiszem, mindannyiunk életében volt már egy családtag, barát vagy munkatárs, aki megpróbálta megmondani, hogy kik legyünk vagy mit csináljunk. Néha csak egyszerűen megmondják, máskor az érzelmekre hatnak, és egyéb taktikákkal kényszerítik ránk az akaratukat.  
vous - 2015.07.04.
Manipuláljátok a manipulálókat!

A lényeg, hogy erődet vagy érzelmeidet saját önös érdekeik mentén szeretnék felhasználni, és nem érdekli őket, hogy ez téged milyen helyzetbe hoz. Kárt szenvedsz el, kínos helyzetbe kerülsz, vagy akár csak rosszul érzed magad egy olyan döntés miatt, amit kicsikartak belőled. A kontroll elvesztése igen komoly lelki teher lehet számodra, így nem mindegy, hogy ellen tudsz-e állni a manipulációnak, vagy sem.

Íme négy fantasztikus tipp az ellenálláshoz! 

Egyszerűen ismerd fel a problémát!

Az első lépés talán a legnehezebb, hiszen nem könnyű felismerni a manipulátorokat. Számukra nem te, hanem a saját igényeik az elsők, de tőled elvárják, hogy mindig ott legyél mellettük. Gyakran kerülnek „vészhelyzetbe”, mikor azonnal szükségük van rád. Ismersz ilyet?

Legyenek kérdéseid!

A manipulatív emberek nagyon jól tudják kontrollálni magukat. A kérdések megzavarják őket, és egyben tükröt is mutatnak. Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek rávilágítanak a problémára. Kérdezd meg tőlük, mi a jó neked abban, hogy megteszed, amire kérnek.

Mondj nemet!

Ez a legnagyobb fegyver a kezedben. Csak egyszerűen mondj nemet. Persze, ez nem mindig akadályozza meg a manipulátorokat, de nem is ez a cél. Sokkal inkább az, hogy megláthatod, hogyan reagál. Vajon kiborul? Játssza az áldozatot? Felhívja a családját és a barátait? Soha többé nem beszél veled? A reakciója sokat elárul róla.

Nem kell kapkodni!

Néha nemet mondani egyszerűen nem lehetséges. Ha ismersz olyat, aki manipulál, és próbálja rád erőltetni az akaratát, csak mondd azt: „Várj, hadd gondolkodjak rajta, majd szólok, mire jutottam.” És ezzel megint nálad van a „labda”, időt nyersz. Tudsz beszélni másokkal vagy magával a manipuláló féllel. Lényeg, hogy van időd átgondolni, mi a helyes döntés.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!