Egyéb kategória

Manipuláljátok a manipulálókat!

Azt hiszem, mindannyiunk életében volt már egy családtag, barát vagy munkatárs, aki megpróbálta megmondani, hogy kik legyünk vagy mit csináljunk. Néha csak egyszerűen megmondják, máskor az érzelmekre hatnak, és egyéb taktikákkal kényszerítik ránk az akaratukat.  
vous - 2015.07.04.
Manipuláljátok a manipulálókat!

A lényeg, hogy erődet vagy érzelmeidet saját önös érdekeik mentén szeretnék felhasználni, és nem érdekli őket, hogy ez téged milyen helyzetbe hoz. Kárt szenvedsz el, kínos helyzetbe kerülsz, vagy akár csak rosszul érzed magad egy olyan döntés miatt, amit kicsikartak belőled. A kontroll elvesztése igen komoly lelki teher lehet számodra, így nem mindegy, hogy ellen tudsz-e állni a manipulációnak, vagy sem.

Íme négy fantasztikus tipp az ellenálláshoz! 

Egyszerűen ismerd fel a problémát!

Az első lépés talán a legnehezebb, hiszen nem könnyű felismerni a manipulátorokat. Számukra nem te, hanem a saját igényeik az elsők, de tőled elvárják, hogy mindig ott legyél mellettük. Gyakran kerülnek „vészhelyzetbe”, mikor azonnal szükségük van rád. Ismersz ilyet?

Legyenek kérdéseid!

A manipulatív emberek nagyon jól tudják kontrollálni magukat. A kérdések megzavarják őket, és egyben tükröt is mutatnak. Tegyél fel olyan kérdéseket, amelyek rávilágítanak a problémára. Kérdezd meg tőlük, mi a jó neked abban, hogy megteszed, amire kérnek.

Mondj nemet!

Ez a legnagyobb fegyver a kezedben. Csak egyszerűen mondj nemet. Persze, ez nem mindig akadályozza meg a manipulátorokat, de nem is ez a cél. Sokkal inkább az, hogy megláthatod, hogyan reagál. Vajon kiborul? Játssza az áldozatot? Felhívja a családját és a barátait? Soha többé nem beszél veled? A reakciója sokat elárul róla.

Nem kell kapkodni!

Néha nemet mondani egyszerűen nem lehetséges. Ha ismersz olyat, aki manipulál, és próbálja rád erőltetni az akaratát, csak mondd azt: „Várj, hadd gondolkodjak rajta, majd szólok, mire jutottam.” És ezzel megint nálad van a „labda”, időt nyersz. Tudsz beszélni másokkal vagy magával a manipuláló féllel. Lényeg, hogy van időd átgondolni, mi a helyes döntés.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.