Test

Hogyan lendüljünk formába a nyár közeledtével?

Nyilvánvaló, hogy a nyár közeledtével sokan szeretnének gyorsan formába lendülni, ledobni még pár kilót, hogy a strandon megfelelően mutassanak abban a fürdőruhában. Fontos azonban megemlíteni, hogy a gyors fogyás legtöbbször nem fenntartható hosszútávon, és mindig konzultáljunk egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen drasztikus diétába vagy edzésprogramba kezdenénk. Pontosan ezért Oletics Nikolett táplálkozás szakértővel beszélgettünk arról, milyen „praktikákat” lehet bevetni anélkül, hogy koplalnánk, illetve hogy kárt okoznánk a szervezetünknek.
vous - 2024.04.30.
Hogyan lendüljünk formába a nyár közeledtével?

„Az egészséges, tartós fogyás kulcsa az életmódváltás. Még ha csak kevés időnk van is a nyárig, a helyes döntésekkel és a következetes lépésekkel, cselekedetekkel érhetjük el a kívánt eredményeket.” – javasolja az életmód tanácsadó.

Az első lépés természetesen az, hogy figyeljünk az étkezésre, egy egészséges étrendet kell kialakítanunk. „Az egészséges étkezés alapelvei közé tartozik a magas tápanyagtartalmú ételek fogyasztása és a feldolgozott élelmiszerek minimalizálása. Kerüljük a cukros és zsíros ételeket, és helyette válasszunk friss zöldségeket, gyümölcsöket, sovány fehérjéket és teljes kiőrlésű gabonákat, illetve úgymond álgabonákat.” – hívja fel a figyelmet a specialista.

Emellett fontos figyelni az ételadagok méretére is. A táplálkozás tanácsadó szerint gyakran túlzott mennyiségű ételt fogyasztunk, ami több kalóriát jelent, mint amennyire valójában szükségünk van, tehát érdemes odafigyelni a mennyiségekre és hallgatni a testünk jelzéseire, mikor telítődik.

Az időszűkében is jelentős szereppel bír a testmozgás. Bár lehet, hogy kevesebb időnk van, mint szeretnénk, de még mindig érdemes beiktatni napi mozgást. Akár egy rövid, de intenzív edzés is hatékony lehet. Például, a HIIT (Magas Intenzitású Intervallum Edzés) rövid idő alatt is képes megmozgatni a testet és égetni a kalóriákat. Emellett, a nagy séták vagy a futás is jó lehetőség lehet, hogy kalóriát égessünk és friss levegőt szívjunk.

„Az egészséges folyadékbevitel is kulcsfontosságú a fogyás szempontjából – folytatja a tanácsadó. Sokszor összekeverjük az éhséget a szomjúsággal, ezért fontos, hogy elegendő vizet igyunk minden nap. A víz segít telítettség érzetet kelteni, és segíthet csökkenteni az étvágyat. Emellett kerüljük a cukros üdítőket és az alkoholt, mivel ezek extra kalóriákat tartalmaznak.”

Az alvás fontosságáról sem szabad megfeledkezni. A megfelelő mennyiségű alvás eleve elengedhetetlen általánosságban az egészséges életmód szempontjából. Az elégséges alvás segíthet szabályozni az étvágyat és az anyagcserét, így hozzájárulhat a fogyáshoz.

Végül ne feledkezzünk el a stresszkezelésről sem. A stressz növelheti az étvágyat és befolyásolhatja az anyagcserét, ami hátráltathatja a fogyást. Keresünk stresszcsökkentő tevékenységeket, mint például a meditáció, a jóga vagy a relaxációs technikák.

Az egészséges fogyás sokkal többet jelent a számoknál a mérlegen. Az egészséges fogyás magában foglalja az általános jólét javítását, beleértve a jobb alvást, nagyobb energiaszintet és jobb hangulatot is. Legyünk kitartóak és következetesek, és élvezzük az egészségesebb életmód nyújtotta előnyöket, nem csak a nyári szezonra, hanem az egész életre nézve.

Ha szeretnél eligazodni az egészséges életmód útvesztőjében, Oletics Nikolett táplálkozási tanácsadó segíthet: www.oleticsniki.hu

Címkék: #fogyás
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.