Intim

Ha pozitív a tesztem, biztosan rákos leszek? – Leggyakoribb tévhitek a HPV-ről

HPV. Három betű, amelynek hallatán sokak gyomra görcsbe rándul, de olyanok is vannak bőven, akiknek fogalmuk sincs róla, mi is az a humán papillomavírus, vagy ha esetleg hallottak róla, biztosak benne, hogy őket elkerülik a vírus által okozott megbetegedések. Most eloszlatjuk a HPV-vel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.
vous - 2022.10.03.
Ha pozitív a tesztem, biztosan rákos leszek? – Leggyakoribb tévhitek a HPV-ről

A humán papillomavírus (rövidítve HPV) egy gyakran előforduló, elsősorban szexuális úton terjedő vírus, 10-ből 8-an elkapják életükben legalább egyszer. Hiába gyakori, mégis sok tévhit kering róla. Összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést, amellyel fontos tisztában lennünk!

A HPV kizárólag szexuális úton terjed?

Tény, hogy a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzések között tartják számon, azonban nem kizárólag nemi úton terjed, egyéb fertőzési módok is lehetségesek, főleg akkor, ha szoros bőr- illetve nyálkahártya-kontaktus jön létre. Akár kézzel, fertőzött eszközökkel, használati tárgyakkal (például közös borotvahasználattal), de akár gyermekszülés közben is átvihető. Fontos megjegyezni, hogy az óvszer használata sem nyújt elég védelmet a HPV ellen.

Ha rendszeresen járok rákszűrésre és nincs semmilyen tünetem, lehetek HPV-s?

A HPV-fertőzés gyakran nem okoz észrevehető tüneteket, gyakran az első tünet a rák megjelenése lehet. Éppen ezért nagyon fontos, hogy legalább 3-5 évente kérjünk HPV-szűrést a nőgyógyászunktól. Minél korábban felfedezik a jelenlétét, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. A férfiak HPV-szűrése a mintavétel fizikai nehézsége miatt nem tekinthető olyan pontosnak, mint nők esetében, ezért célszerű a női partner vizsgálati eredményét alapul venni a fertőzöttség megállapításakor.

Ha valakinél kimutatták a HPV jelenlétét, biztosan rákos lesz?

A HPV nem egyenlő a rákkal. Dr. Kassai Enikő szülés-nőgyógyász szakorvos, a Femcare Miniklinika vezető orvosa szerint, ha kimutatják nálunk a HPV-fertőzést, az nem azt jelenti, hogy rákunk is van, de a HPV típusától, az immunrendszerünk állapotától és a kezeléstől függően egy bizonyos százalékban esély van arra, hogy a HPV rákot okoz.

A HPV nem gyógyítható?

A HPV-fertőzést okozó vírusra jelenleg nem létezik gyógyszer. A vírust a szervezet képes elpusztítani az immunrendszer révén. Az immunrendszert támogató kiegészítő terápiás lehetőségekből több is rendelkezésünkre áll. Az egyik ilyen a speciális lézerterápiás módszer, amely sikeresen megszünteti a hámelváltozást a vírussal fertőzött hámszövet kezelése révén.

Szerencsére most már ott tart a HPV-kutatás, hogy a HPV-fertőzés a HPV típusától és az immunrendszerünk állapotától függően, de gyógyítható, kezelhető, eltüntethető. Körülbelül 3%-ban esélyünk van rá, hogy mindenféle segítség nélkül is meggyógyuljunk. A kezelés fő lépcsőfokai az oltás (felnőttkorban is, kimutatott HPV-fertőzéssel), a lézerterápia, és amennyiben a HPV már olyan szintű hámelváltozást okozott, akkor a konizáció” – sorolja a lehetőségeket Dr. Kassai Enikő.

A Femcare segít a gyógyulásban!

A Femcare Miniklinikán figyelemmel kísérik minden HPV-pozitív páciens eredményeit és állapotváltozását, hogy szükség esetén gyors és szakszerű segítséget nyújthassanak a daganatos megbetegedés illetve a műtéti beavatkozás elkerülése érdekében. Foglalj időpontot még ma!

Ajánlott cikkek