Egyéb kategória

Egy falat nekem, egy falat neked: miért szeretjük így etetni a kutyát?

Nyilvánvaló, hogy minden gazdi a legjobbat szeretné adni a kutyájának, azonban a jó szándékkal végzett szokásaink nem biztos, hogy a kutyánknak is a legmegfelelőbbek.
vous - 2023.08.14.
Egy falat nekem, egy falat neked: miért szeretjük így etetni a kutyát?

Az emberek egyik szeretetnyelve az étel adása. Gondoljunk csak bele, hogy akit szeretünk, annak szívesen főzünk, vagy vásárolunk valami finomságot. Ezt sokan a kutyájukkal is megteszik, azonban tudni kell, hogy ezzel nem biztos, hogy jót teszünk nekik.

A túletetés bizony veszélyes!

A Kutyabarát Magazin hasznos tanácsokat nyújt számunkra a kutyák helyes etetésével kapcsolatban, hiszen rendkívül fontos, hogy az állat megfelelő súlyú legyen. Az elhízott kutya sokkal gyakrabban szenved valamilyen betegségben, szervi, ízületi problémákkal küszködhet, cukorbeteggé válhat, sőt, még az élete is megrövidülhet.

A kutya helyes etetéséhez tudnunk kell az állat testsúlyát, hiszen tápos etetés esetén az adott eleségen található táblázat alapján kell pontosan kimérni az eledelt. Mindig minőségi táppal, vagy más, minőségi étellel etessünk! Ne adjunk sok nassolnivalót neki, ez csupán a napi tápanyagbevitel 10%-a legyen. Rendszeresen mérjük a súlyát és ha hízni kezd, akkor csökkentsük az étel mennyiségét vagy mozgassuk többet.

Az etetés azonban sokszor nem így zajlik

Sok ember nem tud ellenállni a kérlelő szemeknek, ezáltal lépten-nyomon megörvendezteti kedvencét egy-egy finom falattal. Sőt, a saját ételéből is előszeretettel ad, ezáltal a kutyus is élvezheti minden étkezéskor a gazda által fogyasztott finomságokat, nasikat. Úgy gondolják, hogy ezzel is a szeretetet fejezik ki az állat felé és szeretetből etetik egész nap, ami egy idő után szintén elhízást okozhat.

Mik a túletetés okai?

Megfigyelhető, hogy sokan kompenzálásból teszik ezt a kutyájukkal, pedig a folyamatos etetés és a túletetés nem egészséges számukra. Mindez természetesen tudat alatti folyamat, ami abból ered, hogy, ha nem tudunk elegendő időt eltölteni a kutyával, akkor hazatérve a munkából kompenzáljuk ezt néhány jutalomfalattal, vagy a vacsoránk egy részével.

Nézzünk magunkba, hogy mi is kompenzálunk-e?

Persze nem mindenki ezért eteti túl a kutyát, de ha felismertük a lelkiismeret-furdalás okozta túletetést, akkor már egy komoly lépést tettünk a probléma orvoslására. Még az is lehet, hogy egyáltalán nincs elhanyagolva kedvencünk, azonban saját magunktól várunk el többet, mint ami szükséges. Ennek eldöntésére nyugodtan kérdezzük meg családtagjainkat, ismerőseinket is.

Ha felismertük, hogy az etetés oka az, hogy valóban túl kevés időt töltünk az állattal, akkor érdemes változtatni és a nasis zacskó helyett a pórázhoz nyúlni! A kutya is boldogabb lesz egy félórás plusz séta vagy egy közös játék során, hosszú távon pedig nem csupán a testi, de a lelki egészsége szempontjából is gyümölcsöző lesz ez a változtatás.

És ami még szintén fontos, a séták, simogatások, játékok során nem csupán a kutyánk lesz egészségesebb, hanem mi magunk is kiegyensúlyozottabbak, vidámabbak leszünk, valamint a kutya-ember kötődés is erősödni fog.

Ajánlott cikkek