Test

A fogkorona típusai: melyiket érdemes választani?

Életünk során valószínűleg előbb vagy utóbb szükségünk lesz valamilyen fogpótlásra, vagyis olyan fogászati beavatkozásra, ami segítséget nyújt amikor a beteg vagy sérült fog már nem megmenthető, vagy teljesen hiányzik.
vous - 2023.01.30.
A fogkorona típusai: melyiket érdemes választani?

Mikor fordulhat ilyesmi elő? Teljesen természetes jelenség, hogy az életkor előrehaladtával fogaink elkopnak, és el is veszíthetjük őket. Emellett egy szerencsétlen baleset következménye is lehet egy csúnyán letört, vagy kiesett fog. Sajnos az elhanyagolt szájhigiénia következtében fellépő fogszuvasodás is állhat a fogak elvesztésének hátterében.

A szakemberek által alkalmazott fogpótlás a problémától függően lehet foghíd, fogimplantátum, műfogsor vagy fogkorona is.

Mi az a fogkorona?

A fogkorona a lecsiszolt fogra ragasztott, fogtechnikus által készített fogpótlás, ami visszaadja a fog természetes alakját és funkcióját.

Mikor van rá szükség?

A különböző fogpótlások közül fogkorona alkalmazására abban az esetben van szükség, amikor csak egyetlen fog helyreállítása indokolt. Ekkor a sérült fog az elveszített szövetek nagysága miatt fogtömés vagy esztétikus inlay „betét tömés” segítségével már nem állítható helyre. Az is előfordulhat, hogy egy gyökérkezelt fog elveszti a rugalmasságát, törékennyé válik, és szüksége lesz egy “védőburokra”.

Forrás: Canva

Melyek a leggyakoribb fogkorona fajták?

Budapest fogorvos tekintetében szerencsés város, hiszen rengeteg professzionális fogászati rendelő közül választhatunk, amennyiben kezelésre van szükségünk. A legtöbb szakembernél pedig az alábbi három fogkorona típus közül választhatunk fogunk épségének helyreállítása érdekében:

Fémkerámia korona

A fémkerámia vagy más néven porcelánkerámia korona Magyarországon a legismertebb koronatípus, de a modernebb és esztétikusabb megoldások előretörésével fokozatosan veszít népszerűségéből. El kell ismerni, hogy a fogkorona árak közül a fémkerámiából készülteké a kedvezőbbek, de mivel fényáteresztő képesség hiányában nem nyújtanak tökéletes eredményt, egyre kevesebben választják.

Miért olyan fontos a fényáteresztő képesség? A korona alapját egy fémváz adja, erre kerül a porcelánkerámia réteg, amivel kialakítható a fog esztétikája, illetve funkcióképessége. Viszont a természetes fogakkal ellentétben a fém váz a fény számára nem átjárható, nem transzparens, vagyis nem lesz pontosan olyan színű és hatású, mint a pótlással szomszédos, eredeti fogaink.

Préskerámia korona

A fémmentes koronák közé tartozik a préskerámia korona. A korona alapanyaga ebben az esetben préselési technológiával előállított üvegkerámia. Közkedvelt megoldás a páciensek körében, hiszen tökéletesen illeszkedik saját fogainkhoz: aki nem tudja, hogy fogpótlásunk van, észre sem fogja venni! Bátran alkalmazható tehát a frontfogak esetében is.

Cirkónium korona

A természetes hatás eléréséhez szintén szerencsésebb választás a fémkerámia koronánál a cirkónium. A cirkon korona ismérve, hogy készülhet a teljes korona cirkóniumból, illetve csak a váza is, mégis esztétikus, fényáteresztésre alkalmas fogat kapunk a kezelés végére. A cirkónium egyébként fogkorona mellett foghíd készítésére is alkalmas alapanyag.

A fogkorona készítés menete

A fogkorona készítése, ahogy minden fogászati beavatkozás is, a fogkő eltávolításával kezdődik. Az egészséges és gyulladásmentes állapot biztosítása után a fogorvos lecsiszolja a kezelendő fogat. Természetesen mindez helyi érzéstelenítés mellett, vagyis teljesen fájdalommentesen történik.

A fogcsiszolást követően a szakemberek elkészítik az ideiglenes koronát. Az átmeneti műanyag pótlás készülhet rövid, vagy hosszabb távra, is, ragasztásuk ideiglenes cementtel történik. A műanyag koronák feladata a fogak védelme addig, amíg a fogtechnikai laboratóriumban megszületik a végleges fogpótlásunk.

Ezzel egy időben veszik le a mintát a pótlandó fogról. A következő alkalomra már csak annyi marad hátra, hogy a fogpótlások készítésére specializálódott fogorvos bepróbálja az elkészült fogpótlást, és tökéletes egyezés esetében fogászati ragasztócementtel beragassza azt végleges helyére.

Mennyi időbe telik egy fogkorona elkészítése?

Sokan nem tudják, hogy egy minőségi és hosszú távra szóló fogkorona mindössze 1-2 hét alatt el is készülhet. Ezért, ha már most belevágunk, a következő hónapot ragyogó, új fogsorral kezdhetjük!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.