Otthon

5 tipp a kellemetlen rovarok távoltartására nyáron

Érdemes megfogadni az alábbi tippeket!
vous - 2023.07.18.
5 tipp a kellemetlen rovarok távoltartására nyáron

1. Szúnyoghálót vagy baldachint ahova csak lehet

Az egyik legjobb fizikai rovartávoltartó eszköz kétségkívül a szúnyogháló vagy a baldachin. Szúnyoghálóval rovartalaníthatjuk a belső tereket, szobákat, biztonságosan lehet szellőztetni. A szúnyogháló nemcsak az ablakokon vagy az ajtókon tesz jó szolgálatot, hanem a tornác egy részét is elzárhatjuk vele.

Szúnyogháló kapható számos színben, méretben és típusban. Lehet az ablakra rögzített, de olyan is, ami felhúzható, ajtó esetében elhúzható. Ezek a szúnyogháló szinte észrevétlenül vannak a nyílászárókon, nem kell félni attól, hogy elrontja a ház vagy lakás kinézetét. A levegő gond nélkül áramlik keresztül rajtuk, így beengednek minden hasznosat, viszont kívül tartják a rovarokat.

A kert közepén felállított asztal vagy kispad esetében sajnos nem sokra megyünk a szúnyoghálóval, ilyenkor jön jól egy szép baldachin, ami amellett, hogy ellátja ugyanazt a feladatot, mint  szúnyogháló, még szép is, igazi dekorelem lehet a kertben. Kaphatók baldachinok állvánnyal együtt, így ezek a kertben bárhova tehetők, például a gyereksarok vagy homokozó fölé is.

2. Természetes rovarűző szerek: illóolajok, növények

Vannak olyan növények, melyek ültetésével a darazsak ellen is felléphetünk. A szegfű, menta, citromfű, eukaliptusz és ezek illóolajai nem a darazsak kedvencei, ezért igen jó természetes alternatívát kínálnak a csípős rovarok ellen.

Ezek a növények nemcsak a darazsak ellen jók, hanem a szúnyogok távoltartását is segítik, ami szintén nem jön rosszul nyáron. Muskátlit is bátran ültethetünk a veranda vagy a kerti bútor közelébe, mert az sem vonzza a darazsakat. Érdemes a kertészetekben érdeklődni, hogy melyek azok a növények, amiket jobb kerülni, ha nem akarunk darázsparadicsomot létrehozni.

Azt meg kell említeni azonban, hogy a darazsak is ugyanúgy beporzók, mint a méhek, sőt még egyes kártevőket is elpusztítják. A kert távolabbi részeibe ezért nyugodtan ültethetünk olyan növényeket, amiket szeretnek. Bizonyos mértékben jó, ha minél többféle beporzó van jelen a kertben. Természetesen itt a mennyiségen van a hangsúly, illetve azon, hogy nem költöznek-e túl közel hozzánk.

3.  A test védelmére: öltözet, rovarűző szerek

Nyáron jó eséllyel nemcsak a kertben tartózkodunk, hanem kirándulunk is. Sajnos e tevékenység közben is sokszor találkozhatunk nem kívánatos rovarokkal. Egyik fő veszélyforrások a kullancsok, amik súlyos betegségeket is terjeszthetnek. Ellenük is védekezhetünk különböző kullancsriasztó szerekkel, de az öltözködésre is oda kell figyelni.

Bármennyire is csábító nyáron minél kevesebb és rövidebb ruhába bújni, az erdőben ezt kerülni kell. Túrázni megfelelő cipőben, lehetőleg hosszúszárú nadrágban, zokniban és hosszúujjú felsőben érdemes. Ezek mind lehetnek vékonyak, nem a legvastagabb ruhákat kell előszedni a szekrényből. Vannak kifejezetten nyári túrázáshoz készített ruhák.

A túrázás után alaposan át kell nézni a gyerekeket, háziállatokat. A hajlatok kifejezetten a kullancsok kedvencei. Csipesz segítségével egy határozott mozdulattal kiszedhetők. Egyes kullancsok által terjesztett betegségek ellen védőoltással is lehet védekezni.

4. Megelőzés: fűnyírás, a kert tisztítása, a sufnik, padlások folyamatos ellenőrzése

A megelőzésért is sokat tehetünk, ha résen vagyunk akkor, amikor tavasszal beindul a darazsak fészekkereső időszaka. Jó tisztában lenni azzal, hogy melyek azok a ház körüli helyek, amiket szívesen választanak leendő otthonuknak. Ilyen a padlás, a kis kerti fészer, a garázsok, fák ágai, sőt némely darázsfaj esetében a földben lévő lyukak is. Fűnyíráskor igen kellemetlen lehet, ha az ember rátolja a fűnyírót egy ilyen földi darázsfészekre.

Ha már fűnyírás, akkor amellett, hogy rendezetté teszi a kert képét, még a szúnyogok számát is csökkenthetjük vele. Ők ugyanis szeretnek a magas fűben, bokrokban tanyázni. A fűnyírással egyébként érdemes csínján bánni egyes kertgondozási irányzatok szerint. Az úgynevezett permakultúrás kertben figyelnek arra, hogy a kertben maradjon egy olyan kis rész, ahol szabadon nőhetnek a “gazok”, természetesen nem az ártalmas parlagfű, de más közönséges növények. Ezek ugyanis szinte ozáisok a beporzók számára, őket pedig egyre inkább támogatni kell. Gondoljunk csak a méhek fogyásáról érkező aggasztó hírekre.

5. Kerülendő ételek és italok kiránduláskor

Kiránduláskor nemcsak a kullancsok ellen kell védekezni, hanem a darazsak ellen is. Egy jó kis kaptató után üdítő megérkezni a kilátóhoz, ahol rögtön elő is kerülnek a szendvicsek, italok édességek. Több se kell a darazsaknak. Ha el akarjuk kerülni, hogy ránk szálljanak, átvitt és szó szerinti értelemben is, akkor lehetőleg vizet vigyünk magunkkal. A csokikat, cukrokat kerüljük. Ezzel az egészségünket is védhetjük.

Nyáron a nagy melegben a sonkákat például kerülni kell a szendvicsekben, mert könnyen megromolhatnak. Hűtőtáskát pedig nem cipelünk magunkkal általában a hátizsákban. A sajtok, zöldségek, zöldségkrémek nem fogják túlzottan érdekelni a darazsakat, így mi is nyugodtabban ehetünk. A cukros üdítőket is nyugodtan otthon lehet hagyni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.