Egyéb kategória

5 szuper őszi program gyerekekkel

A színekkel teli ősz az egyik legcsodálatosabb évszak, amely időjárástól függően izgalmas programokat tartogat az egész család számára. Most néhány hasznos ötletet adunk, hogy a simogató őszi napsütésben milyen kültéri programokat szervezhettek a gyerekekkel, illetve néhány tippet arra az esetre, ha rosszabbra fordul az idő.
vous - 2023.10.25.
5 szuper őszi program gyerekekkel

#1. Kirándulás, túrázás, az őszi természet felfedezése

Séta az őszi erdőben, vagy akár napfürdőzés a tóparton kihagyhatatlan program a gyerekekkel. Fedezzétek fel a természetet, legyetek tiszta levegőn! Magyarország kincsei változatos kalandokat tartogatnak.

Lássunk most néhány fantasztikus úti célt!

Ha gyönyörű kirándulóhelyet kerestek, akkor a Bükk és térsége mindig jó választás. Az Északi-középhegység bővelkedik barlangokban, erdőkben és egyéb lenyűgöző természeti tájegységekben.

Lillafüred ősszel festői látványt nyújt, amikor a Hámori-tó romantikus, őszi színekbe öltözik. Ha egy hosszú gyalogtúrát tennétek, csekély szintkülönbséggel, amit a kicsik is jól bírnak, érdemes végiglátogatni a Bükk-fennsík körtúráit. A Szalajka-völgy feledhetetlen élményt kínál.

A Duna-kanyar szintén meseszép környezetet ígér. Kiemelkedő a Pilis-hegység egyik legnépszerűbb hegye, a Prédikálószék és világhírű panorámája.

A kb. 15 km-es – majdnem 5 órás túra – nem kifejezetten megterhelő, viszont annál szebb. Az útvonal a bizarr sziklaformációk, a Vadálló kövek mellett halad el, majd a vadregényes Szőke-forrás-völgyben vezet vissza Dömösre.

A Budai-hegység ugyancsak kiváló őszi célpont. A fővárosiak számára, ha nem szeretnének messzire utazni, a Normafa, a  Jánoshegy, a Nagy-Hárs-hegy remek túraútvonalakat kínál.

A család legkisebb tagjai számára izgalmasak lehetnek a tanösvények is. A kb. 1,5 km hosszú tatai Fényes Tanösvény semmiképp sem maradhat ki az őszi tervekből, ahol 18 állomást látogathattok végig. 

Ha víz közeli kirándulóhelyet kerestek, akkor a Gemenci erdő tökéletes választás. Különleges vadvízi állat- és elragadó növényvilága ősszel is felejthetetlen.

És ha már vízpart, akkor a Velencei-tó kerékpárral való megkerülését és a Balatont sem szabad kihagyni! A Folly Arborétum Badacsonyörsön tökéletes kikapcsolódást ígér. A sétát követően a felnőttek finom borokat is kóstolhatnak az őszi balatoni panorámában gyönyörködve

#2. Menjetek piknikezni!

Az ősz beköszöntével egyáltalán nem ér véget a piknik szezon. Ez egy remek közös program lehet a lurkókkal akkor is, ha nem terveztek hosszabb kirándulást, csak 1-2 óra minőségi együttlétre vágytok. Akár ovi, suli után is jó választás a piknik a közeli parkban. Egy piknikkosár, egy jó takaró, néhány finom falat, egészséges rágcsa, és máris tökéletes a kikapcsolódás. Ne felejtsetek el melegebb ruhákat is pakolni, mert az ősz már szeszélyesebb lehet, és délután hamar lehűlhet a levegő.

#3. Gesztenyegyűjtés 

Nincs ősz vadgesztenye nélkül. A kicsik számára izgalmas kaland a gesztenyevadászat. Akár versenyt is rendezhettek a barátokkal, hogy ki gyűjti a legtöbb, legszebb és legkülönlegesebb gesztenyéket.

A gesztenyékkel aztán dobhattok távolba, vagy kinevezhettek egy vödröt, amibe bele kell találniuk a kicsiknek. És természetesen a kis barna termések remek kézműves alapanyagok a borongós napokra, hogy akár bábukat, kukacot, autót készítsetek közösen a szerzeményekből.

#4. Tökfaragás

A színekkel teli ősz nagy kedvencei a sütőtökök, amik nemcsak a tökéletes vacsora alapanyagai lehetnek, hanem kiváló kellékek a kreatívkodáshoz. Menjetek el a gyerekekkel közösen kiválasztani a legszebb darabokat a kézzel készített dekorációkhoz. A tököket akár filcből készült ruhákkal fel is öltöztethetitek, gyertyatartót készíthettek belőlük, vagy lámpást faraghattok. A nagyobb darabokat érdemes ajtó elé állítani, vagy kitenni a kertbe, míg ha kisebb darabokat választotok, azok csodálatos őszi kiegészítői lehetnek a lakásnak akár az ablakban, akár asztali díszként.

#5. Halloween dekoráció készítése

Ezt az ünnepet, bár még csak az utóbbi években lett igazán népszerű itthon is, a gyerekek óriási izgalommal várják. Az álarcok, jelmezek és rémisztő sminkek készítése, valamint a lakás halloween díszbe öltöztetése tökéletes program a kicsikkel. 

Őszi élmények anyagi stressz nélkül!

Az ősz az iskolakezdéssel még tudatos tervezés mellett is hozhat anyagi nehézségeket, de fontos, hogy ez ne legyen akadálya az élményszerzésnek. Ha akár egy minimális pénzügyi segítségre is szükséged van a hétvégi kikapcsolódáshoz, a kreatív alapanyagok beszerzéséhez vagy a halloween buli szervezéséhez, érdemes egy kis összegű kölcsön igénylésén elgondolkodni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.