Egyéb kategória

Útmutató vőlegényeknek: mit viseljünk saját esküvőnkön?

Lehet, hogy a menyasszonyi ruha körül forog a világ, és jóval nagyobb jelentősége van annak, hogy mit visel egy hölgy az esküvőjén, mint annak, hogy mi van a vőlegényen, de ettől függetlenül vitathatatlan, hogy mégis sok múlik rajta. Mutatjuk, mire kell odafigyelned!

vous - 2022.06.20.
Útmutató vőlegényeknek: mit viseljünk saját esküvőnkön?

Belegondoltál már, hogy a vőlegény öltözete részben befolyásolhatja a menyasszony ruhájának megítélését is? Ez azt jelenti, hogy a látszat csal, hiszen a két szettet nem lehet külön kezelni. Sok vicc, vagy negatív megjegyzés tárgy az, hogy vőlegény jóval később kezd el foglalkozni az esküvő ügyes-bajos dolgaival, főleg azzal, hogy mit visel, pedig valójában ugyanannyi figyelmet kell rá fordítani. Egyáltalán nem elég elővenni a ballagási öltönyt, az a jó, ha a férfi stílusa igazodik élete párjának ruhájához.

Ne aggódj, attól még, hogy a nagy napon mindent a kedvesed szája íze szerint alakítasz, viselheted alapvetően te a nadrágot otthon. 🙂

Az aranyszabály

A legfontosabb szabály, amit szem előtt kell tartanod azzal kapcsolatban, hogy miként válogatod meg a viseleted darabjait az öltönytől kezdve a legapróbb részletekig az az, hogy az minden tekintetben passzoljon az ara ruhájához. Ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni! 🙂

Nagyon fontos, hogy ebben a tekintetben minden apró részletben egyeztess a menyasszonnyal: a babona szerint szerencsétlenséget okozhat, ha egy vőlegény előre meglátja a menyasszonyi ruhát, de azt semmi sem tiltja, hogy a menyasszony ne láthassa a vőlegény öltözetét. Sőt, talán az a legjobb, ha nem bízod a véletlenre a dolgot. Lehet, hogy a tanú vagy a násznagy megy el veled öltönyt választani, de mielőtt meghozod a végső döntést a ruhával vagy a kiegészítőkkel kapcsolatban, esetleg lőj egy fotót a jövendőbelidnek is, hogy jóváhagyja az outfited.

Ha egy lazább stílusú szertartás mellett döntenétek, akkor mindkettőtöknek érdemes ebben a szellemben ruhát választani, de ha a klasszikus esküvő van tervben, ünnepélyes szertartással, akkor elegáns viseletet keressetek.

Amennyiben templomi szertartás is lesz, akkor mindketten kifejezetten figyeljetek oda, hogy ne legyen semmi kihívó, vagy extrém a választott ruhadarabokban.

Nem muszáj, hogy csak egyszer viseld

Oké, a menyasszony csak egyszer veszi fel a ruhát, a nagy napon: aztán vitrinbe teszi, vagy a szekrény mélyén tárolja, abban a tévhitben, hogy a lánya is ezt akarja majd viselni. Esetleg kölcsönözte és záros határidőn belül visszaviszi, így max a nagy nap fotóin látja viszont.

Neked viszont nem muszáj olyan darabot viselni, ami csak egy napra szól. Ha a stílusba belefér, akkor választhatsz, vagy varrathatsz olyat, amit felvehetsz később mások esküvőjére vendégként, esetleg egy elegánsabb eseményre, mint például egy díjátadó, vagy operaelőadás.

Rajtad áll, hogy konfekcióméretet választasz, személyre szabatod, vagy teljesen egyedi öltönyt varratsz, de készülj fel, hogy „csúcsszezonban”, amikor sok esküvő van, az egyéni, személyes méretre szabás vagy az ízlés szerinti átalakítás esetén lehet, hogy az öltöny csak 6-8 hét alatt készül el.

Milyen cipőt válassz?

Ne feledkezz meg arról, hogy neked egy álló nap és éjszaka is talpon kell lenni. A legeslegfontosabb az, hogy kényelmes cipőt válassz. Ha teheted, viseld (otthon) egy napig, hogy a lábadhoz idomuljon, ne a Nagy Napon kelljen betörni.

Lehetőleg bőrcipőt vegyél, elsőosztályút, és olyat, ami passzol az öltöny színéhez. Ne feledkezz meg arról, hogy két-három színnél többet viselni nem épp a jóízlés mutatója, tehát ha vannak látványos, más színű kiegészítőid, akkor jobb, ha az öltönyöd színéhez igazítod a cipődet, amely árnyalatban sem nagyon tér el tőle.

Ha azonban esküvői szmokingot viselsz, ezen a téren nem lesz könnyű dolgod, hiszen ehhez kizárólag lakkcipőt vehetsz fel.

Ceremónia-mellény

Ez egy nem kötelező, de előnyös darab, viszont a laza esküvőkre nem ajánljuk. Más esetben érdemes élni az általa biztosított kifogástalan megjelenéssel: ha a levetett zakó alatt ott a mellény, nagy melegben sem veszítesz az eleganciádból.

Hagyományosan a ceremónia-mellényt az öltöny anyagából szokás megvarratni, vagy ahhoz passzoló, hagyományos anyagból készíttetik el. Azonban dönthetsz amellett is, hogy a mellényen keresztül ötvözöd az extremitást és az eleganciát: egy különlegesebb, mintás esküvői mellény, amelyhez saját francianyakkendő és díszzsebkendő van, bátorságra, egyediségre vall.

Nyakkendő vagy csokornyakkendő?

Az öltönyhöz, hacsak nem a laza kereteket választod, mindenképp ölts nyakravalót: az, hogy nyakkendő vagy csokornyakkendő lesz a megoldás, tulajdonképpen mindegy. Ha ragaszkodsz hozzá a lazább eseményen is, akkor azonban a csokornyakkendőt válaszd. Akkor is a csokornyakkendőt ajánljuk, ha úgy döntesz, hogy a viseleted látványos elemévé teszed a nadrágtartót is. 

Kerülhet a gomblyukadba vagy az öltöny felső zsebébe egy kis virágdísz is: akkor ügyelj rá, hogy a kiegészítők színe ne csak egymással, hanem ezzel a virággal is harmonizáljon (melyet jellemzően a menyasszony csokrából választ a vőlegény). Ügyelj tehát arra, hogy a virág színe ne üssön el nagymértékben a nyakkendő vagy csokornyakkendő színétől!

Mandzsetta

Se szeri se száma a régi évszázadokat idéző mandzsetta gomboknak, melyek a nadrágtartókhoz hasonlóan reneszánszukat élik.  Mégis javasoljuk az egyszerű mintázatú gombot és természetesen itt is fontos, hogy minden máshoz hasonlóan ez a kiegészítő is a menyasszonyon lévő színek egyikével harmonizáljon.

Óra

Válassz egy szolid, visszafogott méretű, analóg órát: a nagy napon divatos és praktikus választás lesz egyszerre. Ha okosórád van, akkor úgy állítsd be, hogy analóg órát mutasson – sok készüléken már van ilyen opció, és sokkal elegánsabb, mint egy üres, fekete kijelző.

Néhány hasznos tipp az esküvői öltözet kiválasztásakor

  • Figyelj a méretekre: se túl bő, se túl szűk nem lehet, ülve is kényelmes legyen, semmi ne feszüljön rajtad
  • Minden megfelelő hosszúságú legyen
  • Mindened tiszta, frissen mosott és vasalt legyen
  • Ne legyen hiba, feslés, lyuk az anyagon
  • Vigyázz, ne maradjanak rajta a cetlik sem
  • Passzoljon a szezonális trendekhez is, tehát ahhoz, amelyik évszakban van az esküvő
  • Járj utána, hogy az arcformád, bőrszíned, szemszíned szerint milyen színtípus vagy, és igyekezz ehhez is igazítani a viseletet, amennyiben a menyasszonyi ruhához és az alkalomhoz illő kritériumoknak ez nem mond ellent
  • A cipőd legyen rendezett és tiszta, és ne feledkezz meg arról sem, hogy ápold le a megfelelő eszközökkel, mielőtt felveszed. Ha teljesen új, akkor törd be, mielőtt nekifutnál a nagy napnak. Járkál benne otthon és tárold sámfával!
  • Figyelj arra, hogy milyen zoknit húzol a cipődbe
  • Mellőzd a rikító színeket
  • Keverd a semleges színeket egy-egy meghatározó színnel

Ha ezekre odafigyelsz, akkor szinte biztos, hogy igazán fess vőlegény leszel: sok boldogságot kívánunk a Nagy Napra, és az utána következő időszakra is!

Ajánlott cikkek