Világ

Miért jelent problémát az ellátási lánc válsága a bútoripar számára?

A világjárvány számos iparágat érintett, nevezetesen az élelmiszer- és italgyártást, a turizmust, a vendéglátást és a repülést. De amit sokan nem tudnak, az az, hogy a járvány a bútoripart is nagyban megviselte. 

vous - 2022.04.01.
Miért jelent problémát az ellátási lánc válsága a bútoripar számára?

A COVID-19 miatt sok gyártó kénytelen volt leállítani a gyártósorokat, csökkentve ezzel az előállított készlet mennyiségét. Emiatt pedig globális bútoralap hiány jelent meg. Aztán erre még jött az orosz-ukrán konfliktus, amelynek köszönhetően tovább romlott a helyzet. A vásárlók pedig kezdik észrevenni, hogy ha új termékeket szeretnének vásárolni, akkor azokat a korábbiakhoz képest jóval drágábban tudják beszerezni, és rengeteget kell várakozni. 

Azonban vannak még olyan webáruházak, mint például a Kanape.net, ahol képesek tartani a fogyasztóbarát árakat azáltal, hogy nagyobb raktárkészletet halmoztak fel az utóbbi időben, és most azt árusítják. 

Az alapanyagköltségek emelkedtek

A poliuretán hab például 2020 végén hiánylistás termék volt, és mára már pedig csak rekordmagas áron érhető el. Továbbá az egyéb bútoralapanyagok közé tartozó rugók, szövetek, táblák, mechanizmusok, tollak, szálak és csomagolóanyagok árai is mind-mind emelkedtek.

Növekvő szállítási költségek

Nem mehetünk el amellett sem, hogy a szállítókonténerek globális hiánya miatt a konténerárak ötszörösére emelkedtek az elmúlt években. Ennek eredményeként a bútorgyártóknak is emelniük kellett az áraikat. 

Csak érzékeltetésképpen: a fuvardíjak a beszerzési költségek nagyjából 5%-áról, a kisebb értékű termékek szállítása esetén több mint 20%-ra emelkedtek

Változó vásárlói igények

A megemelkedett árak és a fizetés értékének csökkenése miatt a vásárlók megváltoztathatják preferenciáikat a bútorvásárlás terén. Vannak, akik tovább várnak a bútoraik cseréjére, vagy olcsóbb alternatívákat keresnek. Ez a tendencia pedig a gyorsan az “összerakható bútorok” térnyeréséhez vezetett, ami kényelmesnek és költséghatékonynak tekinthető.

Ugyan a nyersanyagárak így jellemzően alacsonyak, ami alacsonyabb árakat is eredményez, de nem nyújtják azt minőséget és tartósságot, amit elvárnánk tőlük.

Egynél több funkció

Manapság az áremelkedés miatt az emberek olyan berendezési tárgyakat keresnek, amelyek ugyanabban a darabban különböző feladatokat látnak el. Emiatt tehát ennek a piacnak továbbra is felfelé kell ívelnie, és a teljes lakberendezési iparág fontos részét kell képeznie. 

Azok tehát, akik szeretnének például ággyá alakítható kanapét, új magasságokba emelik ezt a szegmenst.

Előretekintés a bútorvásárlásnál

Ha azon töprengünk, hogy mikor lenne ideje elkezdeni a vásárlást, ne feledjük, hogy továbbra is nagy a kereslet, és az átfutási idők is hosszabbak a szokásosnál. Ha el akarjuk kerülni az újabb áremelést, ne várjunk túl sokáig!

Függetlenül attól viszont, hogy most döntünk-e a vásárlás mellett, vagy azután, hogy a pandémiás és a háborús por leülepedik, sajnos kicsi annak a valószínűsége, hogy drasztikusan csökkennek majd a bútorköltségek.

Ajánlott cikkek