Lélek

A macerás körömvágástól a pelusproblémákig mindenre van megoldás – Újabb anyai trükkök és praktikák kismamáknak

Újabb tippeket, trükköket és praktikákat hoztam, amelyek a babával eltöltött mindennapokat meg tudják könnyíteni. Főleg öltöztetés, fürdetés és altatás témában válogattam a praktikák közül. Remélem, tudtok belőle szemezgetni, és a hétköznapjaitokba bevezetni - írja Nelli, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Kirizs Kornélia cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.05.28.
A macerás körömvágástól a pelusproblémákig mindenre van megoldás – Újabb anyai trükkök és praktikák kismamáknak

Befőttesgumi a popsitörlőre

A pelenkázás mindig egy nehezített terepgyakorlat. Bizonyára mindegyikőtök találkozott már azzal a problémával, hogy pelenkacsere közben, a legnagyobb „vészhelyzetben”, egy kézzel kellene popsitörlőt szerezni a csomagolásból. Viszont a nedves törlőkendők egy kupacban és halomban jönnek ki a tasakból, és ez roppant bosszantó. Tegyünk egy erős befőttesgumit a csomagolásra, és máris egyesével tudjuk kihúzni a kendőket. Egyszerű, ám roppant hasznos praktika.

Illatos popsitörlő

Ha már a popsitörlő került szóba, akkor én a kezdetekkor az illatmentes, legnatúrabb változatokat szerettem. Amikor viszont elkezdtük a hozzátáplálást, akkor nemcsak a széklet állaga, hanem a szaga is jelentősen megváltozott. Ideje volt illatosított típusúra váltani!

Kakis ruha levétele a babáról

Én mindig azt gondoltam, hogy a bodyk nyakrészének kialakítása azért ilyen, hogy könnyebb legyen belebújtatni a baba fejét. Ám van még egy szuper dolog, amiért így készülnek ezek a ruhácskák. Kaki baleset esetén, amikor kifolyik a pelusból, és teljes ruhacsere vár ránk, akkor a váll részénél lefelé ki tudjuk bújtatni a babát a ruhából, így a kakis bodyt nem kell a picikénk arcán és fején áthúznunk.

Objektum doboz

A folyton leeső zokni

A babánk izeg-mozog, és azt tapasztaltam, hogy egész nap mást sem csinálok, csak az elhagyott, vagy éppen leesni készülő zoknikat húzom vissza a kislányom lábára. Ha ti is hasonló problémával küzdötök, akkor megoldás lehet, ha a zoknik helyett harisnyát adunk a babánkra. Így a kúszásban-mászásban, nagy kommandózásban nem hagyja el állandóan a kis zoknijait.

A folyton lerúgott takaró

A zokni mellett a takaró is állandó vándorlásban van. Legalábbis az én kislányom folyamatosan lerúgta magáról éjszakánként. Így a folyamatos takargatás helyett a hálózsák lehet egy szuper megoldás. Elég a babára csak egy bodyt ráadni, aztán mehet a meleg hálózsákba. Éjszakai alváshoz nagyon praktikus, viszont annyira nem lehet benne mozogni. Amíg a pici nem áll fel, addig neki ez egy kényelmes viselet. Én annyit tapasztaltam, hogy így nehezebb kézben tartani a babát, például ha kézben altatom, akkor nem tudok benyúlni a két lába közé.

A hozzátáplálási védőruha

A hozzátáplálás során szembesültem vele, hogy a gyümölcsfolt sajnos nem jön ki a ruhából. Szóval, ami nekünk mentőöv, az egy ilyen esőkabát szerű, kezeslábas. Így a kislányom is aktívan részt vehet az evésben, és a ruha is foltmentes marad.

Körömvágás

A körömvágás általában a nemszeretem dolgok közé tartozik. A kicsi izeg-mozog, én pedig félek, hogy belevágok az ujjába. Ezért nálunk ez amolyan apa feladat. De mi mégis úgy ítéltük meg, hogy a legbiztonságosabb, ha akkor végezzük ezt a feladatot, amikor a kislányunk alszik. Talán nem túl fair dolog, de így tudjuk csak kicselezni.

Forrás:
Canva

Helytakarékosság – kádlógatás

Akik panellakásban élnek, biztosan tudják, hogy az amúgy is kicsi lakásban a baba születésével egy halom új dolognak is helyet kell találni. El akarjuk kerülni, hogy úgy nézzen ki az otthonunk, mintha bomba robbant volna. Ez cseppet sem egyszerű feladat. Nálunk például ilyen a babakád. Egy viszonylag nagy bútordarabról beszélünk, amit csak az esti fürdetésnél használunk, viszont egész nap lehetne kerülgetni. Nálunk a fellógatós technika adta meg a legpraktikusabb tárolást.

Barátkozás a káddal – szivacsbetét

Nálunk a kislányom jobban szeret zuhanyozni, mint fürödni. Mégis szoktatjuk a kádhoz, de valahogy a nagy mennyiségű víz mindig félelmet kelt benne. A kádba fektethető babaszivacs hozott nálunk nagyobb kedvet a fürdéshez. A stabilabb tartás nagyobb biztonságérzetet adott a kicsinek. Anyának és apának is nagy segítség, hiszen így nem kell tartani a picit, mindkét kezünk szabad a fürdetéshez.

Fekve szoptatás

Ha szoptatás, akkor a legtöbben a karban ringatós verziót alkalmazzák. A fekve szoptatás egy nagyon jó pihenési lehetőség az anyukának. Az is segítség lehet, hogy ha a kicsi elaludt a cicin, akkor nem kell félni, hogy felébred, ha lerakjuk. Maradhat úgy az ágyon és aludhat békésen.

Négysarkos pelus technika

A videóban a bemutató jelenetért ne nevessetek ki, de ez a technika kb. az első 4 hónapban működik, az én kislányom pedig már fél éves, így vele ezt már nem tudom megcsinálni. Viszont sokat alkalmaztam korábban. Ha mellettem aludt el, vagy éppen fekve szopinál, akkor én mindig raktam alá egy textilpelust. Amikor pedig át kellett rakni a kiságyába, vagy mellém a bölcsőbe, akkor a pelenka négy sarkát megfogva csak átemeltem az alvóhelyére. Nálunk ez minimalizálta a felébredést.

Hordozó

Ha minden kötél szakad, és semmilyen formában nem tudjuk elaltatni a kislányunk, akkor a végső, ám mégis a tuti tipp nálunk a hordozó. Ebben a kifli formában az esetleges pocakfájás nálunk megszűnik. Segít megnyugtatni a babát olyan formában, hogy itt nem tud tekeregni, mozogni, hasról hátra és fordítva forgolódni. A forma kialakítása lehetővé teszi a hintáztatást, ami szintén nyugtató hatású.

Ezek lettek volna a második körben az én anyai tippjeim, trükkjeim, praktikáim a gördülékenyebb mindennapokhoz.

Ha kíváncsi vagy vendégszerzőnk korábbi cikkeire, akkor olvasd el az Arra van időnk, amire szánunk? – Így éld túl a hétköznapokat kisbabás szülőként és a Pelustrükköktől a popsirázós altatásig – Egy anyuka 15 hasznos tippje kisbabás szülőknek című írását is.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.