Világ

Posztpandémiás trendek

Városi emberként nehezen tudtam azonosulni a vidéken élés gondolatával. Hogyan tudnám is feladni a belvárost? Tele éttermekkel, szórakozóhelyekkel, kiállításokkal és múzeumokkal. Budapesten születtem, itt is nőttem fel, és sokáig úgy gondoltam – itt fogok nyugdíjba vonulni. A 2019-es év azonban teljesen átírta terveinket. Egyre többen költöznek a külvárosokba és vidékre.

vous - 2022.05.23.
Posztpandémiás trendek
A kijárási tilalmak és a rettenetes népsűrűség hatalmas lendületet adott a vidékre költözni vágyóknak.

A kijárási tilalmak és a rettenetes népsűrűség hatalmas lendületet adott a vidékre költözni vágyóknak.
Forrás:
pexels.com

Eleinte csak egy városi legendának tartottam ezt a trendet, azonban 2022-ben nem ritkán hallok 50 milliós vidéki ingatlanárakról, így tehát kénytelen vagyok beadni a derekam és elhinni a vidékre való költözés realitását.

Miért költöznek az emberek vidékre?

A koronavírus megjelenése előtt is voltak motiváló tényezők, azonban a totális lezárások, a kijárási tilalmak és a rettenetes népsűrűség hatalmas lendületet adott a vidékre költözni vágyóknak.

Szeretjük továbbá a természetet, szeretünk a verandán reggelizni és ebédelni. Valljuk be, hogy ezt elég nehéz megtenni, ha az ötödik kerületben lakunk, bár nem lehetetlen. Van egy francia ismerősöm verandás lakással a Parlament mögött, és nemrég örömmel mesélte, hogy elkezdődött a veranda szezon, és lehet kávézni a teraszon. A terasz asztal, amit erre a célra használ, egy meglehetősen szerény darab, de ettől függetlenül az élmény felbecsülhetetlen. Ha ezt meg akarjuk spékelni, akkor erdő mellé kell költözni. Nincs jobb annál, amikor a reggeli kávét egy őzike társaságában tudjuk eltölteni.

Nincs jobb annál, amikor a reggeli kávét egy őzike társaságában tudjuk eltölteni.

Nincs jobb annál, amikor a reggeli kávét egy őzike társaságában tudjuk eltölteni.
Forrás:
pexels.com

Mi lesz a kivándorlási trend következménye?

Ahogyan már a fentiekben említettem a roppant mennyiségű vidékre költöző ember az ingatlanok árának emelkedését fogja okozni. A külföldiek előszeretettel vásárolnak Budapest belvárosában lakásokat, és emiatt ott már minden nagyon drága. A helyiek kénytelenek a külvárosokban és vidéken keresgélni.

A hatalmas mennyiségű új lakosnak új infrastruktúra is kell. Látni fogjuk tehát a vidéki utak, vízvezeték hálózatok, közszolgálati épületek fejlődését is. Ez természetesen nagy befektetéseket igényel majd, és a kormányoknak fel kell ismerni, hogy a helyzet megváltozott, és át kell csoportosítani azokat a pénzeket, amelyekkel a belvárosi területeket fejlesztették az eddig figyelmet nem kapott vidékekre.

Hogyan cselekedhetünk ebben a helyzetben?

Ha valaki pénzt szeretne keresni, akkor érdemes figyelemmel követni az agglomerációs területek fejlődését. Ha egy falu vagy egy külvárosi rész jó infrastruktúrával rendelkezik, akkor itt joggal várhatunk árrobbanást.

Próbáljunk tehát gyorsan cselekedni, mert ha későn kapunk észhez, akkor annyira sem lesz lehetőségünk, hogy egy étkezőasztalnyi helyet megkaparintsunk magunknak. Ezeket a folyamatokat láthatjuk Törökbálint, Érd és a Csepel-sziget környéki területeken.

Érdemes tehát követni, hogy hol építenek új utakat, mik lehetnek azok a vidékek, ahol 10-20 év múlva fejlett agglomerációt prognosztizálhatunk. A legnehezebb rész a dologban a hit. Ha elhisszük, hogy egy terület fejlődni fog, sokkal könnyebb lesz. Bízzunk intuícióinkban és nem fogunk csalódni!

Ajánlott cikkek