Egyéb kategória

Arra van időnk, amire szánunk? – Így éld túl a hétköznapokat kisbabás szülőként

Szoktátok érezni, hogy anyaként túlterheltek vagytok? Szalad a lakás, sok lenne a dolog, de a baba 100%-os figyelmet kíván tőletek? Esténként azt veszitek észre, hogy tulajdonképpen semmit sem csináltatok egész nap? Tudom, fura érzés, hiszen egy kis lényt neveltek, ami a legszuperebb és leganyátpróbálóbb dolog - írja Nelli, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Kirizs Kornélia cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.05.17.
Arra van időnk, amire szánunk? – Így éld túl a hétköznapokat kisbabás szülőként

Elsősorban anya vagyok, de mellette nő, háziasszony, konyhatündér, hobbiíró, most már videókészítő. Hogyan jut idő mindenre? Hogyan érzem JÓL magam anyaként a bőrömben? 7 időspóroló tippet hoztam, amit videó formájában is meg tudtok nézni:

Objektum doboz

A baba megérkezik a családba, a szülővé válás folyamata elkezdődik, és egy vadiúj szerepben találjuk magunkat, de a nap továbbra is 24 órából áll. Hogyan csináljuk, hogy ne veszítsük el önmagunkat? Hogyan érezzük jól magunkat a bőrünkben anyaként is? Így teszem fel a kérdést, hogy mi, mert segíteni szeretnék, de ez nem a tuti, egyszerűen én így csinálom, nálam működik, és ezt megosztom veletek, hátha tudtok meríteni belőle. 7 időspóroló tipp következik.

Tervezés mindennek az alapja

A felesleges időtöltéseket száműzzük, amihez segítség, ha összerakjuk a napunkat fejben. Szerintem fontos a heti tervezés, hogy legalább nagyvonalakban lássuk, mire számíthatunk. Hiszek a tudatos időbeosztásban. Legyen csak heti egyszeri bevásárlás. Gondoljuk végig, hogy a héten mit szeretnénk főzni és írjuk fel a hiányzó hozzávalókat. Készítsünk nagyobb adagokat, hogy jusson a fagyasztóba is, jól fog az még jönni zsúfoltabb napokon!

Ha csak tűzoltás van, nem érzem jól magam, szükségem van rá, hogy produktív legyek és azt érezzem, haladtam a feladataimmal.

Mit tudok megcsinálni úgy, hogy a kicsi is ott van?

Nekem nehéz volt visszalassulni a babához, csak rá koncentrálni. A párhuzamos munkavégzés is időspóroló hatású. Mit tudok megcsinálni úgy, hogy a kicsi is ott van velem? A kislányom szereti figyelni, ahogy tevékenykedek a konyhában, óriási szemekkel nézi, ha kávét főzök, vagy csak apának vacsorát készítek. Akkor is, ha az csak egy egyszerű szendvics. A teregetés neki játék. Anya mellett mindig érdekesebb és jobb. 

Nem kell tökéletesen, csak csináljuk meg

Nem vagyok egy spontán ember, a rugalmasságot a mai napig tanulom. Annál inkább maximalista. Elengedni és a segítséget elfogadni nagyon nehéz. Egyedül kell megoldanom, mert én vagyok az anya. Rosszul érzem magam, ha olyan igényem van, ami gyerek nélküli. Van, aki emiatt rossz anyának gondol? Mit szólnak mások, ha valamit nem úgy csinálok, ahogy szerintük jó lenne? Számomra a fő kérdés: mennyiségi vagy minőségi idő a kisbabámmal?

Arra van időnk, amire szánunk

Számomra az a feltöltődés, ha hetente egy délután elmehetek zumbázni. És ha én energikus vagyok, akkor a kislányomnak is többet tudok adni. Nekem a mozgás energialöketet ad. Nem járok el edzőterembe, viszont otthon sportolok. Képes vagyok akár hajnalban is felkelni, hogy lenyomjak egy kardioedzést a nappaliban. Mindig arra van időnk, amire szánunk. És ezt nem a kislányomtól veszem el, hanem a fontossági sorrendemen változtattam. Azt is el kell fogadni, ha csak 40 percet enged a kislányom.

Sokan úgy vannak vele, hogy nem is állnak neki, mert felébred a gyerek. Kerüljük a kifogásokat!

Apa be tudja vállalni?

Szuper napindító öröm, ha sikerül a baba előtt felkelni, nyugodtan felöltözni, jut idő a reggeli arckrémemet felkenni. A megfelelő időbeosztás mellett fontos, hogy kommunikálni tudjuk az igényeinket. Apa be tudja vállalni? Megérti, hogy anyaként a babázás mellett más szükségletem is van? És a legfontosabb, hogy mire van szükségem. Nekem nem az a fontos, hogy elmehessen fodrászhoz vagy műkörmöshöz, sokkal jobban értékelem, ha apa játszik egy órát a babával, amíg sütök egy süteményt, megfőzöm az ebédet vagy éppen rendbe szedem a lakást. Ha elviszi babakocsizni, az nekem nem jó, muszáj kimozdulnom a négy fal közül, viszont mivel egész héten egyedül járok, feltöltődés, ha ő is jön velem és beszélgetünk egy jót. 

Egy nap egy feladat

Ha részfeladatokat tudunk elvégezni, már az is több, mint a semmi. A fejünkben cikáznak az elintézendő feladatok, úgy érezzük, ha a nap 48 órából állna, az sem lenne elég. Az én tippem az egy nap egy feladat mottót kapta. A baba mellett minden napra tűzzünk ki egy elintéznivalót, amit mindenképpen meg szeretnénk csinálni. Például nálam a kedd az a nap, amikor az egész lakást felsöpröm és felmosom. Ez a kötelező rész, és ha van időm további takarítási feladatokra, akkor csak örülök, ha nincs, akkor egy másik nap fogom megcsinálni. Így azért úgy érzem, hogy haladtam valamit, de nem stresszelek rá, hogy nem egy tavaszi nagytakarítást végeztem a lakásban.

Csak 20 perc!

Állítsunk be stopperórát 20 percre. Ennyi idő áll rendelkezésünkre, hogy rendet tegyünk. Ezt egy olyan hajrának is elképzelhetjük, mintha bejelentkezett volna hozzánk egy vendégsereg és mindjárt itt vannak. Szóval tempó, tempó, nincs sok idő! Egy ilyen időkorlát segíthet, hogy gyorsan befejezzük a kitűzött feladatokat.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek