Egyéb kategória

Fáj a mellem, rákos vagyok? Tudj meg mindent a betegségről

Tudtad, hogy Magyarországon évente 7500 nő szembesül a mellrák diagnózisával? Az önvizsgálat, a korai felismerés és a helyes életmód nagyban csökkenti a betegség kockázatát. Na, meg az sem árt, ha tisztában vagy a mellrák tüneteivel.

vous - 2022.05.15.
Fáj a mellem, rákos vagyok? Tudj meg mindent a betegségről

A mellrák az összes női daganatok közel 13%-át teszi ki, így komolyan kell vennünk a megelőzés lehetőségeit. A mellrák önmagában nem halálos kór, csak akkor válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. A korai felismerés a legjobb mód a terjedés megelőzésére. A témában ezúttal dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza segít eligazodni.

A mellráknak jellemzően nem tünete a fájdalom, mégis vannak jelek, ami gyanakvásra adhatnak okot. 

A mellfájdalom (vagy mastalgia, mastodynia) számtalan okból jelentkezhet a nőknél, de az esetek legnagyobb részében nem emlődaganat áll a háttérben, sőt ez a tünet még csak nem is növeli az emlődaganat kialakulásának esélyét, különösen, ha ún. ciklikus mellfájdalomról van szó – állítja a brit The National Health Service.

no-test

Hogyan fedezhető fel időben a mellrák? – Figyeljünk a nőket érintő legveszélyesebb betegségre

Az emlőrák a leggyakoribb, nőket sújtó daganatos megbetegedés: hazánkban évente több ezren szembesülnek a baljós diagnózissal. A betegség azonban korai stádiumában még teljes mértékben gyógyítható. A Magyarországon 1993 óta minden április 10-én megtartott Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából Dr. Ádám Zsolt, a Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa segítségével összegyűjtöttük, hogyan fedezhetjük fel időben a tüneteket.

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!

Ciklikus fájdalom 

A ciklikus fájdalom a menstruációs ciklushoz kötött, és többnyire a ciklus előtt 3–5 nappal kezdődik, és a menstruáció végén befejeződik. Olyan tünetekkel jár, mint a mellérzékenység, az elnehezedő emlők, a fájdalom, az esetleges csomók. Jellemzően mindkét mellet érinti, de előfordul, hogy a hónaljban is jelentkezik a fájdalom.

Nem ciklikus fájdalom

Vagyis ami nem a menstruációhoz kötött – többnyire csak az egyik mellben jelentkezik, gyakrabban fordul elő a menopauzán átesett nőknél, illetve ide sorolható a szoptatós anyáknál jelentkező mellfájdalom is.

Bár az esetek többségében ártatlan jelenségről van szó, ajánlatos orvoshoz fordulni és tisztázni, esetleg kiküszöbölni a fájdalom okát, ellenőrizni, nincsenek-e jelen a mellrák tünetei

– hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

Kockázatnövelő tényezők

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a mellrák halmozódott a családban, és bizonyos génmutációt hordoztak, a fogamzásgátlók szedése egyharmadával növelte azt a kockázatot, amelyet önmagában a génelváltozás jelentett. A legnagyobb rizikó azokat a nőket fenyegette, akik 30 éves koruk előtt kezdtek el tablettát szedni vagy 1975 előtt szedték azt, akkor ugyanis még más hatóanyagot tartalmaztak a fogamzásgátlók.

fogamzásgátló antibébi tabletta

Egy lépéssel közelebb kerültünk a férfiaknak készült fogamzásgátlók felé

Az orvostudomány tényleg folyamatosan fejlődik, és erre tökéletes bizonyíték az, hogy most már egyre nagyobb az esély a férfiaknak való fogamzásgátlók feltalálására. Bizony, ez azt is jelentheti, hogy hamarosan akár búcsút inthettek a gyógyszereknek, lányok!

Cikkünk folytatása ITT jön!

Ugyanakkor az is kiderült, hogy ugyanilyen génmutációval rendelkezőknél a tabletta csökkentette a petefészekrák esélyét. Vagyis akinek a felmenői közt több mellrákos is volt, kérjen szakorvosi tanácsot a fogamzásgátlásról.

Más kutatások azt bizonyították, hogy szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között, és a mellrákok kb. 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. Napi 30 perc testmozgás és napi legfeljebb egy pohár bor fogyasztása lenne ideális. A kockázat a már kialakult tumor esetén is nagyobb a túlsúlyos nőknél, hiszen náluk 50%-kal nagyobb valószínűséggel válik végzetessé a mellrák.  

Ismerd fel! Íme, a mellrák tünetei

  • Megváltozik a mell alakja.
  • Csomó tapintható a mellben vagy a hónaljban.
  • Befelé fordulnak, vagy a szoptatáson kívül szivárognak a mellbimbók.
  • Narancshéjszerű behúzódások jelennek meg a mellen.
  • Az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik.

Vigyázz magadra, és járj rendszeresen szűrővizsgálatokra!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.