Egyéb kategória

Az agyhártyagyulladás 10 jellegzetes tünete

Mostanában ismét egyre többet hallani arról, hogy fertőző agyhártyagyulladással szállítanak betegeket kórházba Magyarországon. De mit is jelent ez pontosan? Mik a betegség tünetei felnőttkorban?

vous - 2022.04.13.
Az agyhártyagyulladás 10 jellegzetes tünete

A gyulladás a HáziPatika.com szerint a lágy agyhártyák gyulladását jelenti, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Eközben számtalan biokémiai folyamat zajlik le, melyek során többféle anyag gyűlik a gyulladás helyére, az agyhártyára, és ott különböző reakciókat eredményez. Ezeknek a folyamatoknak a következményei jelennek meg a klinikai tünetek formájában. Ezeket észleli a beteg, és ezek alapján születik meg az orvos diagnózisa.

Forrás:
iStock

Mik a tünetei?

  • Magas láz
  • Erős fejfájás
  • A tudati állapot zavartsága
  • Étvágytalanság
  • Rossz közérzet, gyengeség
  • Bizonytalan járás, szédülés
  • Hányinger, hányás
  • Látászavar
  • Jellegzetes testtartás alvás közben: vadászkutyatartás (a beteg az oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
  • Súlyos esetben kiütések (jellegzetes bevérzések) jelenhetnek meg a testén 

Jellemző a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, akár órák alatt is bekövetkezhet a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül halálos is lehet. Éppen ezért, ha ezeket a tüneteket tapasztaljátok, azonnal forduljatok orvoshoz, vagy kísérjétek el orvoshoz azt, akin ezeket észlelitek!

IDE kattintva pedig a chlamydia 5 tünetéről olvashattok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.