Egyéb kategória

Hogyan fedezhető fel időben a mellrák? – Figyeljünk a nőket érintő legveszélyesebb betegségre

Az emlőrák a leggyakoribb, nőket sújtó daganatos megbetegedés: hazánkban évente több ezren szembesülnek a baljós diagnózissal. A betegség azonban korai stádiumában még teljes mértékben gyógyítható. A Magyarországon 1993 óta minden április 10-én megtartott Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából Dr. Ádám Zsolt, a Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa segítségével összegyűjtöttük, hogyan fedezhetjük fel időben a tüneteket.

vous - 2022.04.11.
Hogyan fedezhető fel időben a mellrák? – Figyeljünk a nőket érintő legveszélyesebb betegségre

Mellrák tekintetében legnagyobb arányban a 35-59 év közötti nők veszélyeztetettek, de fiatalabb korban is előfordulhat.

A betegség megelőzéséhez ezért már 20 éves kor felett elengedhetetlen a rendszeres, havonta elvégzett otthoni önvizsgálat.

Évente egyszer nőgyógyászati vizsgálat keretében tapintásos emlővizsgálatot, valamint emlőultrahangot is el kell végeztetni, 40 éves kor felett pedig ajánlott az évi mammográfia is.

Forrás:
Unsplash

Az emlődaganat kialakulásáért sok tényező okolható, de kiemelt szerepet játszik a genetikai hajlam – ha a családban előfordult már hasonló betegség, a szűrésekre fokozottan oda kell figyelni! –, a szervezet ösztrogéntermelésének megváltozása, de rizikófaktort jelent a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlhajszolt életmód is.

túróczi réka irunmom

"Fricska a ráknak" – Fontos poszt egy magyar futóbloggertől, aki a masztektómia mellett döntött

2013-ban hónapokon át tartó médiavihart kavart Angelina Jolie, amikor a New York Timesnak mesélt megrázó, embert próbáló és egyben sokak számára erőt adó történetéről, miszerint megelőző célzattal amputáltatta melleit. Az eljárás azóta egyre elterjedtebb, a téma azonban továbbra is megosztó mind a nők, mind az orvosok körében. A hollywoodi példakép után ideje megismerni Túróczi Réka, hobbifutó, triatlonista és háromgyerekes édesanya történetét, akire már nem csak inspiráló sporteredményei miatt tekinthetünk hétköznapi hősként.

A teljes cikket ITT olvashatjátok el. 

A betegség korai szakaszában általában nem érkezelhető fájdalom, a mellek megváltozott állapota azonban már kitapintható. Ezért fontos az önvizsgálat elvégzése” – mondja Dr. Ádám Zsolt, a Czeizel Intézet szülész-nőgyógyász szakorvosa.

„Egy tükör előtt először szabad szemmel keressünk elváltozást az emlőkön és a mellbimbókon. Ha leengedett és felemelt karral sem érzékelünk megnagyobbodást, behúzódást, mindkét mellbimbónk azonos magasságban helyezkedik el és felfelé mutat, egyik karunkat tartsuk a magasban, a másikkal pedig centiről centire tapintsuk át az ellentétes mellünket és hónaljunkat. Ismételjük meg a műveletet fordítva is. Feküdjünk hanyatt, és egyik kezünket a fejünk alá téve, így is vizsgáljuk át az ellentétes emlőket, majd cseréljük meg a kezeket. Óvatosan nyomjuk meg a mellbimbót is, és figyeljük, hogy nem tapasztalunk-e fájdalmat vagy váladékozást.

Ha bármilyen rendellenességet tapasztalunk – csomót az emlőben vagy a hónaljban, a mell formájának megváltozását, váladékozást a mellbimbóból, a mellbimbó tartós behúzódását, vagy az emlő bőrének megváltozását, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Az időben felfedezett rákos megbetegedés általában teljes egészében gyógyítható, és a mellek eltávolítása sem szükséges.

– mondja a szakember.

Ajánlott cikkek