Egyéb kategória

Miért keresi a nő az apját a párjában? – Elektra-komplexus

Sigmund Freud, a pszichoanalízis atyja nevéhez kötődik az Ödipusz-komplexus, az a jelenség, amikor a 4–5 éves kisfiú az édesanyjába „szeret bele”, és az apjával próbál versengeni anyja szerelméért. Ennek lányokra vonatkoztatott megfelelője az Elektra-komplexus, ami ennek pont a fordítottja: azaz a leánygyermek szeret bele az apjába, és próbál érte az anyjával versengeni.

vous - 2022.04.10.
Miért keresi a nő az apját a párjában? – Elektra-komplexus

Az analitikusok elmélete szerint mindkét nemnél ezt végül feloldja az identifikáció, az azonos nemű szülővel való azonosulás. Ugyan ma már Freud elméletei ilyen formában kissé idejétmúltak, az tagadhatatlan, hogy az édesapátokkal való kapcsolatotok alapjaiban meghatározza, hogyan fogtok az életetekben felbukkanó férfiakhoz viszonyulni. Ennek háttere összetett, de a fő okot könnyen meg lehet fogalmazni:

Azt tanuljátok meg, amiben éltek – még akkor is, ha nem szeretnétek.

Azaz egészen egyszerűen az apátokkal való viszony végigkövette egész gyermekkorotokat, és az ebben megismert viselkedések, érzelmek, mintázatok azok, amiket továbbra is elvártok a férfiaktól. Ha bizalmas volt a kapcsolatotok, megbecsült titeket, szeretett akkor is, amikor nem voltatok tökéletesek, akkor valószínűleg párotoknak is olyan férfit választotok majd, akitől ezt kapjátok. Ha viszont hűvös, távolságtartó ember az édesapátok, akkor könnyen lehet, hogy ilyen férfival bonyolódtok később is kapcsolatba. Természetesen ezek a tanult mintázatok mind tudattalanul épülnek be, éppen ezért olyan nehéz nyakon csípni őket.

Forrás:
StockSnap / Scott Webb

Feladatotok van a férfiakkal

Egyes szakértők ennél egy lépéssel tovább mennek: szerintük nemcsak azért választhatjátok a párotokat apátok mintájára, mert ezt a kapcsolati dinamikát szoktátok meg, hanem azért is, mert valamilyen megoldatlan ügyetek, sérülésetek volt a múltban a gondozóval, amit most, a jelen párkapcsolatban akartok helyrehozni. Például, ha édesapátok erősen domináns volt, lehet ugyan, hogy hasonló férfihoz mentek hozzá, de nem azért, hogy továbbra is elnyomás alatt éljetek, hanem azért, hogy megpróbáljatok egy kiegyenlítettebb kapcsolatot folytatni a férjetekkel.

Ebből a helyzetből viszont fakadhat éppen ennek ellenkezője is: egy szubmisszív férfit találtok, aki felett végre ti gyakorolhattok hatalmat. El is érkeztünk ezzel a téma másik oldalához: ha apátok helyett az ő szöges ellentétét választjátok. Ennek elsődleges oka gyakran a lázadásban keresendő. Amikor olyan mértékben elutasítjátok az apátok által képviselt viselkedést, világszemléletet, hogy mindent megtesztek, hogy választottatok ne hasonlítson rá; bónusz, hogy ezzel valószínűleg a drága papát is jól felbosszantjátok. Persze, attól még, mert az ellentéte, ugyanúgy az apából indul ki, az ő mintájára történt a választás.

De hogyan tudjátok magatokat függetleníteni ettől, felszabadulni a múlt befolyása alól, és a saját jeleneteket élni?

Önismeret és tudatosság

A titok nyitja a tudatosságban rejlik: minél inkább felszínre hozzátok édesapátokkal kapcsolatos érzelmeiteket, megfigyelitek, hogyan, milyen érzelmekkel és viselkedéssel reagáltok egy-egy megmozdulására, illetve ő hogyan reagál a tietekre, annál jobban megismeritek kettőtök kapcsolatát. Fel tudjátok majd így ismerni jelenlegi párkapcsolatotokban is, hogy milyen érzések azok, amiket valóban párotok vált ki belőletek, és mik azok, amik igazából az édesapátokkal való viszonyotokban gyökereznek.

Egy emberi kapcsolat sosem fekete-fehér, rengeteg rétegből, árnyalatból áll, így a valódi dinamika felfejtése egyáltalán nem egyszerű feladat, és minél konfliktusosabb, annál több részlete rejlik a tudattalanban – ezeket felszínre hozni pedig óriási munka.

Így ugyan elindulhattok felderíteni saját lelketek mélységeit, de ha úgy érzitek, komoly gubancok is összegyűlhettek odalent az évek alatt, akkor azt javaslom, keressetek fel ezzel egy pszichológust, aki a vele kialakított kapcsolatban, a jól irányított kérdések, konfrontációk segítségével szépen lassan segíthet felgöngyölíteni a szüleitekkel való viszonyt, ami által a jelen kapcsolatainak működését is jobban megismerhetitek.

Ajánlott cikkek