Egyéb kategória

Van más kiút, mint az alkohol, az evés vagy a drog: mindig van remény

Mindig van remény, legyen néha bármennyire is kilátástalan és reményvesztett a helyzet. Mikor először megfogalmazódott bennem egy cikk írásának a gondolata, tudtam, hogy ez az a történet, amit szeretnék elsőnek megosztani. Lehet, hogy nem könnyű a téma, mégis tudtam, hogy csak akkor fogom tudni ezt megcsinálni, ha hiteles vagyok. Önmagamhoz – írja Dominika, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Kása Dominika cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.02.16.
Van más kiút, mint az alkohol, az evés vagy a drog: mindig van remény

Nekem is vannak mélypontjaim, napok, amikor nehezebben tudom összeszedni magam, amikor nehezebben tudok koncentrálni a dolgaimra. Van, hogy ez egyáltalán nem megy, és csak pörgetem magamban egymást követve a negatív, “önleértékelő” programokat. Hiszem, hogy ezzel nem csak én vagyok így, egyszerűen ezek nem olyan dolgok, amikről beszélünk.

Tagadnám, ha azt mondanám nekem sosem voltak öngyilkos gondolataim. Voltak. A legutolsó nem is olyan rég volt. Nálam sosem jutott el tettig végül ez.

Mégis ezt most mind azért írom le, mert szeretném, ha ezzel tudnék segíteni másoknak. Ha csak egy embernek is, már az is hatalmas dolog számomra.

lány ablak

Kitekintettem az ablakomon, és belegondoltam: csak ki kellene nyitnom, kilépnem, és véget érne minden mentális és testi szenvedésem.
Forrás:
Unsplash

Egy átlagosnak tűnő hétfő délelőtt, mikor – már igazán nem is tudom, hogy micsodán – összevesztünk anyuval nagyon csúnyán. Visszagondolva, nem volt igazán nagy jelentőségű dolog, mint a viták legtöbbje kis semmiségből indult ki. Mindkettőnknek nehéz napok voltak már a hátunk mögött, nekem különösen megterhelő és depresszív napjaim voltak. Az volt az a délelőtt mikor ültem az asztalomnál, kitekintettem az ablakomon, és belegondoltam: csak ki kellene nyitnom, kilépnem, és véget érne minden mentális és testi szenvedésem. Eljátszottam a gondolattal, mégsem tettem meg.

 Valahol mélyen azt gondoltam, ez még sem oldaná meg egészen a helyzetem.

Hiszen annyi mindenen keresztül mentem már, nem lehet az, hogy pont most mondjam azt, hogy feladom? Tudtam, hogy szembe kell néznem magammal, a saját belső démonjaimmal. Ez néha sokkal félelmetesebb és nehezebb, mint azt gondolnánk. Éreztem, hogy ezekkel a problémákkal vagy most végre szembe nézek, és elkezdek dolgozni magamon, vagy soha. Felismertem, hogy számomra ez lehet a kiút, legyen bármennyire is hosszú és fájdalmas ez a folyamat. A fejlődés és a változás, hogy jobb ember legyek önmagamért: számomra az egyetlen járható út.

Aznap délután mesélte anya, hogy egy ismerősének a fia öngyilkos lett.

17 éves volt csak. Tragikus és felfoghatatlan még mindig, hogy ilyen fiatalon erre a döntésre jutott. Lehet, ha hall mások nehézségeiről, talán másképp dönt, ezt már sosem fogom megtudni.

Az önszeretet, meg az, hogy dolgozzunk önmagunkon mostanában kicsit ilyen divatos dologgá vált. Mégis rohadtul nehéz amúgy szembenézni önmagunkkal. Meg tudok érteni mindenkit, aki drogba, alkoholba, vagy éppen az evésbe menekül, hogy tompítani tudja ezeket az őrülten kavargó gondolatokat. Amelyek néha mintha sosem akarnának leállni vagy megszűnni. Néha az alvás ad egy kis nyugalmat. De sokszor, ha az éjszaka közepén felébredek, beindul az agyam, és néha mintha nem tudnám leállítani sem.

Tudtam, hogy nem szeretnék olyan lenni, aki evésbe menekül, én amúgy is inkább az a típus vagyok, aki stresszhelyzetben inkább éhezteti magát, és csak minimális ételt eszem ilyenkor. Olyankor, amúgy sem kívánok semmit, olyan görcs van a gyomromban. Tisztában voltam vele, hogy a pia és a drog is csak ideiglenes megoldást nyújtana. Egy idő után abból is egyre több kéne, hogy ugyanazt a hatást el tudjam érni.

szomorú lány

Tisztában voltam vele, hogy a pia és a drog is csak ideiglenes megoldást nyújtana.
Forrás:
Unsplash

Nálam ez az időszak hozta el ezt a kattanást a változásra. Nekem most jött el ez a fordulópont, hogy megvizsgáljam a régi beidegződéseket, és végre megváltoztassam ezeket.

Nem fogok hazudni, nem könnyű.

Napi szinten gyakorlom és teszem ezt. Ahogyan nem egyik napról a másikra jutottam ide, úgy nem is két perc alatt fognak ezek a dolgok megváltozni, hiába szeretném. Hiszen tudjuk, Róma sem egy nap alatt épült fel. Minden nap minden percében tennem kell érte. Mert ez az, amit szeretnék. Változni, fejlődni, hogy önmagam jobb verziója legyek. Tudom, hogy ez milyen elcsépelten hangzik, de mégis igaz.

Szóval, bementem az egyik legnagyobb könyvesboltba, és beszereztem pár önismereti, pszichológiai és még pár olyan könyvet, melyet ilyesfajta témában másoknál láttam, vagy éppen olvasták, és számukra rengeteget segített. Szerencse vagy sem, talán a sors keze, de elég sok ezek a kötetek közül akciós is volt. Igazán jól járt a pénztárcám is, nem csak a lelkem.

lány remény

Tudom, hogy hosszú folyamat áll még előttem, de napról napra fejlődök és alakulok át jó irányba.
Forrás:
Canva

Ugyan nem volt még időm elolvasni mindent, de ezek közt volt pár, ami számomra igazi áttörésként szolgált önmagamhoz. Olvasva ezeket, arra jöttem rá, hogy én is milyen régi berögződött rossz mintákat futtatok magamban. Segített nemcsak megértenem ezeket a folyamatokat, hanem feltérképeznem is sikerült, hogy hol és mikor alakultak ki bennem. Mikor és miért cselekedtem és reagáltam úgy élethelyzetekre a múltban, ahogyan.

 Ezek a könyvek nem kész megoldást nyújtanak, azt nekünk kell megtalálni magunkban.

Mégis, nekem rengeteget segítenek napi szinten. Tudom, hogy hosszú folyamat áll még előttem, de napról napra fejlődök és alakulok át jó irányba.

Legyél bárki is, aki ezt olvassa, tudd, hogy nem vagy egyedül a lehúzó, “önleértékelő”, negatív és romboló gondolataiddal. Van remény, és kiút onnan. Van más kiút, mint az alkohol, az evés vagy a drog. Az egyik könyvben olvastam, amely azóta minden nap eszembe jut különösen, ha mélyponton vagyok, hogy ez csak átmeneti, nem végleges. Mindig van remény, még ha ez egy éppen nehezebb nap is. Pusztán átmeneti csak.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek