Egyéb kategória

Mitől függ, hogy válás után ki neveli tovább a közös gyerekeket?

Amikor egy család felbomlik, az nem csupán a felnőttek számára jelent megrázkódtatást. A kiskorú gyerekek lelkivilágára és az érdekeik figyelembevételére is gondot kell fordítania a szülőknek. Nem véletlen, hogy amikor bíróság dönt a gyermekelhelyezésről, számos szempontból megvizsgálja a körülményeket.

A szülők vagy a bíróság által meghozott döntés azonban nem megváltoztathatatlan. A családjogi törvény lehetőséget ad rá, hogy ha a gyerekek érdekei indokolják, máshol nevelkedjenek. Ehhez azonban a legtöbb esetben egy tapasztalt jogi képviselő segítségére van szükségünk a gyermekelhelyezési per során.

vous - 2022.03.17.
Mitől függ, hogy válás után ki neveli tovább a közös gyerekeket?

Mikor kell dönteni a gyermekelhelyezésről?

Erre a kérdésre a legegyszerűbb válasz az, hogy minden esetben, ha a szülők szakítanak. Tévhit, hogy csupán válás esetén kell hivatalosan is határozni a kiskorú gyerekek további elhelyezéséről. Akkor is megegyezésre kell jutni ebben a fontos kérdésben, ha az anya és az apa nem voltak házasok.

Ennek az az oka, hogy a gyermek jövője és megfelelő testi-lelki fejlődése szempontjából nincs jelentősége a szülők közötti kapcsolat formájának. Számára az a fontos, hogy továbbra is szeretetben és biztonságban élhessen, és ha érdekei ezt kívánják mindkét szülővel kapcsolatot tarthasson. 

A szülők közös döntése

Érzelmi és gyakorlati szempontból is minden érintett számára az a legegyszerűbb, ha a szülők egymás között készek megállapodni a gyermekelhelyezésről. Ebben az esetben ezt a kérdést nem szükséges bíróság előtt rendezni. A felek közötti kulturált, békés együttműködés nem csupán a szakítást követő közvetlen időszakban fontos. 

A közös kiskorú gyermekeknek az szolgálja leginkább az érdekeit, ha szülei, akiket egyformán szeret, higgadtan kommunikálnak egymással. Így sokkal könnyebb és gyorsabb megállapodni abban is, hogy ki neveli majd tovább a csemetéket. Ha viszont ebben nem sikerül dűlőre jutnia a feleknek, akkor a bíróság dönt majd a gyerekek sorsáról.

Ekkor van szükség a bírósági döntésre

Abban az esetben, ha a szülők között nem születik kompromisszum a kiskorúak elhelyezését illetően, a bíróság veszi a kezébe az ügyet. Ez azt jelenti, hogy alaposan górcső alá veszik a szülők anyagi, szellemi és lelki alkalmasságát a gyerekek nevelésére. Ugyanis az elsődleges szempont a gyermekelhelyezési per menete során a kicsik érdekeinek figyelembe vétele.

Annál a szülőnek nevelkedhetnek tovább a közös gyermekek, aki biztosítani tudják számukra a megfelelő testi és lelki fejlődést. A megalapozott döntés érdekében pszichológiai vizsgálatokat is elrendelhet a bíróság. Sőt, ha úgy látja hogy a szülők közös megegyezése sérti a gyerek érdekét, meg is változtathatja azt.

Meg lehet változtatni a bírósági döntést?

Nem csupán a friss szakítások, válások során határozható meg a kiskorúak jövője. Érvényes bírósági döntés megváltoztatása iránt is indíthatunk pert, egy tapasztalt ügyvéd, például Dr. Sass Rita segítségével. 

Ajánlott cikkek