Egyéb kategória

Távkapcsolat? Ugyan kérlek, az még a mesékben sem működik…

Akármennyire is szeretnénk, hogy a szerelem mindent legyőzzön, van amit szerencsétlenségünkre nem tud.

vous - 2022.03.12.
Távkapcsolat? Ugyan kérlek, az még a mesékben sem működik…

Sajnos én (is) azok közé a szkeptikusok közé tartozom, akik szerint lehet akármilyen nagy is a szerelem, a távolság képes legyőzni azt. Hiszen gondoljunk csak bele: egy kapcsolat meghatározó mozgatórugója az együttlét, és itt nem feltétlen az intim együttlétre gondolok, habár az sem elhanyagolható szempont, hanem arra, hogy jelen legyünk a másik mindennapjaiban. Szükséges, hogy ott legyünk egymásnak bármi történjen, fontos, hogy dolgozzunk a kapcsolaton, hogy még jobban elmélyítsük és szorosabbá tegyük.

De ennek mégis hogyan tudnánk rendesen eleget tenni több tíz, száz, vagy ezer kilométer távolságból? 

Persze, nem azt akarom ezzel mondani, hogy a távkapcsolatok kudarcra vannak ítélve, mert természetesen akadnak szabályt erősítő kivételek, akiknek összejön, sőt talán még jobban elkötelezik magukat egymás mellett a nagy kihívásnak köszönhetően. Mert igen, manapság kihívást jelent fenntartani egy “átlagos” kapcsolatot is, pláne egy távkapcsolatot… Azért a legsikeresebb távkapcsolatok valljuk be, inkább csak átmenetileg ilyen jellegűek, idővel külön kell költözni, vagy csak a kapcsolat elején még nem egy helyen éltek, de igyekeznek ezt minnél előbb megoldani.

Különböző okok játszanak közre, ha arról van szó, miért nem tud (jól) működni egy távkapcsolat, de Hollywood sincs a segítségünkre a különböző romkomokkal abban, hogy elhiggyük, ilyen körülmények között is működhet

Ahogy már a nevében is benne van: a távolság miatt. Ebből fakadóan pedig:

Eltérő napirend

Alapjáraton is nehezebb összeegyeztetni két ember életritmusát a mindennapos pörgés miatt, hát még akkor, ha távol vagytok egymástól. Nincs lehetőségetek közös ebédre, egy kávészünetre, közös pihenésre, családi programokra, személyes randikra, ehelyett be kell érnetek a mozgalmas napok végén megmaradt egy-két fáradt órával, amit egymásra tudtok fordítani jobb esetben videón  vagy telefonhívás során, rosszabb esetben chatelve.
Nem csoda, ha ez odáig vezet, hogy elhidegültök egymástól. 

távkapcsolat

Az intimitás hiánya.
Forrás:
Canva.com

Az intimitás hiánya

Intimitás alatt nemcsak a romantikázást értem, hanem azt is, hogy nem tudjátok megfogni egymás kezét, nincs ölelés, összebújás, egymás vállára dőlés. Nincs semmilyen állandó, megnyugtató és kötődést erősítő testi kontaktus köztetek, amit valljunk be, általában nem lehet pár havonta egy-két hét alatt bepótolni. Ezeken felül pedig muszáj megemlíteni az intim együttléteket. Szerintem mind egyetértünk abban, hogy ha a hancúrozás nem működik, akkor a kapcsolat sem fog sokáig. De mi a helyzet akkor, ha szinte egyáltalán nincs, csak több heti, hónapnyi szünet után csupán csak pár alkalommal? Elég lehet “ennyi”?
Ezért fordulhat elő, hogy máshol, másnál keresitek, vagy akár csak egyikőtök az intimitást. Valaki olyannál, aki ott van, képes jelen lenni. 

Kevesebb a közösen megélt dolog

Nemcsak a pozitív, élménnyel teli pillanatokra gondolok, hanem a vitákra, konfliktusokra is, amelyek szintén építik a párkapcsolatot, ha sikerül megoldani. Viszont a nagy távolság miatt ezeket is nehezen, vagy egyáltalán nem lehet átélni. Telefonon, személytelenül nem tudtok igazán megbeszélni egy veszekedést, nem lehet megünnepelni egy sikert vagy egy szülinapot, nem megy egykönnyen a romantikus vagy intim hangulat megteremtése.

távkapcsolat

Telefonon, személytelenül nem tudtok igazán megbeszélni semmit sem.
Forrás:
Canva.com

Könnyebben lesz féltékeny az ember

Alapvető, hogy megbíztok egymásban, de tegyük fel, bejön a képbe egy új barát, munkatárs vagy edző partner, akinek egyre többször kezded hallani a nevét. Nem kezd el motoszkálni benned egy kínzó hang, hogy mi van, ha ez az új ismerős többet akar és bepróbálkozik, mert tudja, hogy távol vagytok egymástól? Nem kezdesz el aggódni, bizalmatlankodni és elbizonytalanodni?
Ezek a negatív gondolatok pedig csak mérgezik a köztetek lévő, életben tartott kapcsolatot.

Biztos egy irányba tart az utatok?

Egy hosszabb ideje tartó kapcsolatban általában a felek elkezdenek tervezgetni,  rövid és hosszú távú célokat tűznek ki. Ilyen például “átlagos” esetben egy utazás, az összeköltözés vagy akár a családalapítás. Viszont speciálisabb esetekben, távol egymástól igazi kihívás megvalósítani például az összeköltözést is, főleg, ha mindkettőtöket az adott városhoz köti a munkája vagy a családja, nem beszélve a családalapításról. Emiatt pedig idővel megváltozhat az elképzelésetek a házassággal, a jövőbeli életmódotokkal kapcsolatban, ami nem feltétlen baj, csak ez is megnehezíti a dolgokat. 

Ha te is távkapcsolatban vagy és hasonló nehézségekkel küzködtök, érdemes feltenned magadnak a kérdést, hogy akármennyire is szereted, de megéri ez neked? Van még jövőtök? 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.