Egyéb kategória

Inventing Anna: Az álnémet örökösnő, aki az orruknál vezette a New York-i elitet

Sokan úgy tartják, ha valamit nagyon szeretnénk, és aszerint kezdünk el viselkedni, akkor bevonzzuk magunkhoz a szerencsét és valóban meg is valósul. De mi történik, ha ez több százezer dollár kicsalásába kerül?

vous - 2022.03.02.
Inventing Anna: Az álnémet örökösnő, aki az orruknál vezette a New York-i elitet

Az Inventing Anna – magyar címén Az örökösnő álarca – a Netflix legújabb limitált sikersorozata, ami Anna Sorokin életét követi, aki német örökösnek kiadva magát verte át és élt luxuséletet New Yorkban 2013 és 2017 között.

A legjobb hotelekben szállt meg, a legdrágább éttermekben étkezett, a legismertebb márkák ruháit hordta – mindezt szinte teljesen ingyen.

A divat- és művészvilág, a Wall Street: mind a lábai előtt hevert, miközben senki sem tudta, ki is ő igazából.

A kilenc részes sorozat alapjául Jessica Pressler, a New York Magazine újságírójának 2018. májusi cikke szolgált, ami először leplezte le és foglalkozott Anna Sorokin történetével. Emellett a streaming szolgáltató magának Annának 320 ezer dollárt fizetett a jogdíjakért, amit végül a károsultak kaptak meg.

Julia Garner és James Cusati-Moyer a sorozatban.

Julia Garner és James Cusati-Moyer a sorozatban.
Forrás:
Netflix

“Ez a történet teljes egészében igaz. Kivéve a kitalált részeket” – kezd a sorozat minden epizódot, és ezzel tökéletesen össze is foglalja, milyen őrült történéseket követhetünk végig.

Anna Sorokin (Julia Garner) életébe akkor csatlakozunk be, amikor megkezdődik hónapokig tartó tárgyalássorozata, és Vivian Kent (Anna Chlumsky), a Manhattan magazin elszánt újságírója elkezdi megismerni és maga is felgöngyölíteni az ügyet.

Anna Chlumsky Vivian Kent, újságírót alakítja.

Anna Chlumsky Vivian Kent, újságírót alakítja.
Forrás:
Netflix

Sorokin eredetileg Oroszországban született, de családjával végül Németországba költöztek, amikor tinédzser volt. Később tanult és dolgozott Londonban, ezt követően pedig New Yorkba letelepülve, Anna Delvey álnéven kezdett új életbe. Jól ismerte a felső tízezret és a szokásaikat, látszatra pedig szórta a pénzt, így senki sem kérdőjelezte meg, hogy 60 millió eurós örökségére vár Németországban, amiből aztán tervei szerint megnyithatja saját exkluzív, privát művészeti klubját a Nagy Almában.

Persze a valóságban ebből semmi sem volt igaz.

A látszaton és a stílusán kívül semmije sem volt. Egy csaló volt, aki azt hitte bármi összejöhet neki, ha tetteti és játssza a szerepét, amíg csak lehet. Végül utolérte a törvény, és 2017-ben egy volt barátja segítségével, akit hatalmas adósságba juttatott, letartóztatták, onnan pedig már nem tudta kijátszani magát.

Julia Garner a sorozatban.

Julia Garner a sorozatban.
Forrás:
Netflix

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy megbántam” – mondta egy interjúban a végleges ítélet előtt. 2019. április 25-én végül bűnösnek találták, és négytől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre ítélték, emellett pedig közel 225 ezer dollárnyi bírságot szabtak ki rá.

2021 februárjában feltételesen szabadságra helyezték jó magaviselet miatt. Márciusban viszont a Bevándorlási és Vámhivatal újra letartóztatta, mivel túllépte a vízumának megengedett idejét. Jelenleg az ICE parancsa alapján az Orange County börtönében tartózkodik, és arra várnak, hogy kitoloncolhassák az Egyesült Államokból.

Objektum doboz

A sorozat hatalmas sikernek mondható, hiszen február 11-i megjelenése utáni hétvégén 77 millió órányi, az első héten pedig 196 millió órányi megtekintést tudhatott magáénak. A siker szinte garantált volt, hiszen Shonda Rhimes ült a produceri székben, akinek a nevéhez olyan sorozatok köthetők, mint A Grace Klinika, a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? és a szintén Netflixes Bridgerton család.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek